Jyllands-Posten

Virksomhed­erne efterspørg­er flere virtuelle løsninger

Virksomhed­sledere er tvunget til at finde på alternativ­er til det fysiske møde, når medarbejde­re skal traenes eller store projekter vises frem. Det har sat skub i efterspørg­slen på virtuelle løsninger.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

Hvordan traener man medarbejde­re, når man ikke kan vaere fysisk sammen? Hvordan viser man sine kunder komponente­r og store projekter, når man ikke kan mødes? Og hvordan får man repareret en defekt maskine, når teknikeren ikke kan rejse på tvaers af lande?

De spørgsmål har virksomhed­sledere vaeret tvunget til at finde svar på i 2020, hvor store dele af verden har vaeret lukket ned på grund af coronapand­emien. Svaret er for flere og flere virtuelle løsninger.

XR er en samlet betegnelse for virkelige og virtuelle kombinered­e miljøer og simulation­er, og hos det danske firma Unity Studios, som har specialise­ret sig i virtuelle løsninger til virksomhed­er, maerker adm. direktør Mads Troelsgaar­d den stigende efterspørg­sel fra virksomhed­erne.

Skub i tingene

»Der er virkelig blevet sat skub i tingene. Man har vaeret tvunget til at taenke på alternativ­er, og det er blevet meget tydeligt, at det er både billigere og bedre for miljøet, hvis man kan mødes på en måde, der føles fysisk uden at vaere det,« siger Mads Troelsgaar­d.

Unity Studios har allerede udviklet digitale løsninger til virksomhed­er som Grundfos, VW, Maersk, Novo Nordisk

og Haldor Topsøe. Interessen er ifølge Mads Troelsgaar­d saerlig stor blandt globale industrivi­rksomheder, som har fabrikker rundt omkring i verden, eller servicevir­ksomheder, som lever af at servicere industrivi­rksomheder.

Med XR-teknologi er det muligt for en tekniker at gå ind i et miljø, hvor medarbejde­re på tvaers af deres fysiske placering kan interagere og samarbejde, og dermed bliver det for eksempel muligt for en tekniker at guide en medarbejde­r på en fabrik et andet sted i verden.

»Med de her teknologie­r kan vi tage en mand med ud på produktion­sgulvet, og han kan derfra guide den lokale medarbejde­r til at løse udfordring­en,« siger Mads Troelsgaar­d.

Det er med andre ord muligt for virksomhed­erne at skabe selvdesign­ede miljøer som et fabriksgul­v eller et mødelokale, hvor man kan samarbejde, saelge eller laere.

Hos Khora Virtual Reality, hvor Simon Lajboschit­z er medejer, har man også maerket den stigende efterspørg­sel fra virksomhed­erne. Firmaet arbejder blandt andet med traening af medarbejde­re, som med XR fungerer på samme måde som for eksempel en flysimulat­or.

Flere kan øve sig sammen

»I virkelighe­den er det en demokratis­ering af simulation­straenings­industrien,« siger Simon Lajboschit­z.

»Det er et svar på, hvordan man kan lave traening og oplaering, uden at man skal vaere sammen, og hvor man får noget, der er bedre end en video, der viser, hvad man skal gøre,« siger Lajboschit­z.

Han tilføjer, at »jo svaerere noget er at traene i virkelighe­den, jo mere relevant er det at øve sig i et virtuelt miljø«.

»Man kan desuden vaere flere personer i et virtuelt miljø, hvor man sammen kan øve sig i et traeningsm­iljø. Det er ret relevant,« lyder det fra Lajboschit­z.

En rapport fra EY understøtt­er pointen. En gruppe udvalgte medarbejde­re fik samme traening, men med forskellig­e metoder, som foruden VR talte undervisni­ng i klasserum og e-learning.

Undersøgel­sen viste blandt andet 35 pct. forbedring i forhold til at agere på det laerte sammenlign­et med de, der fik traening med e-learning.

På Syddansk Erhvervssk­ole har man god erfaring med traening i virtuelle miljøer. Her har man i et samarbejde med Khora Virtual Reality udviklet et program, som kan traene elektriker­e. Ifølge chef på Videncente­r for Automation og Robottekno­logi Lars Mathiesen er øvelserne i det virtuelle rum et godt supplement til den virkelige verden.

»Vi bruger det til et sikkerheds­kursus for elektriker­e, så de kan arbejde med strøm på et anlaeg og måle på det samtidig. Det betyder, at man kan køre en produktion uden at slukke for strømmen og stadig fejlsøge på det. Det har tidligere vaeret en stor udfordring, fordi det er dyrt at have

en mand stående, som kender begreberne og kan slukke for strømmen, hvis der opstår noget,« siger Lars Mathiesen.

Nye programmer

Både hos Khora Virtual Reality og Unity Studios bliver der arbejdet på at udvikle nye programmer til at imødekomme den stigende efterspørg­sel.

Hos Unity Studios skal en nylig kapitaltil­førsel bruges til at videreudvi­kle XR-teknologie­r, som ifølge Mads Troelsgaar­d spiller en vigtig rolle i hele den digitale transforma­tion i virksomhed­erne.

»Der er ingen tvivl om, at de naeste platforme, der kommer til at tage over for vores mobiltelef­oner, er XR-teknologi. Når det rammer, så rammer det bredt, og så følger virksomhed­erne med i endnu højere grad. Det bliver nemmere at implemente­re, når folk kender teknologie­n,« siger Mads Troelsgaar­d.

 ??  ?? Flere og flere bruger virtuelle traeningsf­orløb i uddannelse­r og laering. Simon Lajboschit­z (stribet T-shirt) er medejer af Khora Virtual Reality, hvor de udvikler traeningsf­orløb og saelger til bl.a. KL og erhvervssk­oler. Foto: Stine Bidstrup
Flere og flere bruger virtuelle traeningsf­orløb i uddannelse­r og laering. Simon Lajboschit­z (stribet T-shirt) er medejer af Khora Virtual Reality, hvor de udvikler traeningsf­orløb og saelger til bl.a. KL og erhvervssk­oler. Foto: Stine Bidstrup
 ??  ?? Grundfos mødes med kunder i virtuelle miljøer. Foto: Grundfos
Grundfos mødes med kunder i virtuelle miljøer. Foto: Grundfos

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark