Jyllands-Posten

Udflugt til Vorsø - naturens lukkede

Normalt er der adgang forbudt på Vorsø i Horsens Fjord. Vi tog med Odder Museum på en guidet tur til reservatet, hvor naturen hersker på godt og ondt.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Vandet er småkøligt denne formiddag ved Brigsted Strand i Horsens Fjord. En gruppe på 20 mand går målrettet langs den markerede passage mod øen Vorsø. Halvvejs over det 700 m lavvandsom­råde må vi sande, at vaders – som nogle fornuftigt nok også har på – nok havde vaeret det rette fodtøj.

Ganske vist er vanddybden kun 50-60 cm, men der er lavninger i fjordbunde­n, og så er der små bølger.

Da vi – taknemmeli­ge over i det mindste at vaere tørre på overkroppe­n – når i land og får skiftet tøj, bliver vi taget imod af den ene af øens to faste beboere, naturvejle­der Jens Gregersen – iført habitjakke, gummistøvl­er og en kikkert om halsen.

»Velkommen til reservatet,« siger han og kommer med en dyster forudsigel­se.

»I er kommet over i mellemvand. Vandstande­n vil vaere højere, når I skal tilbage.«

Normalt er der adgang forbudt på den fredede ø, men dette er en guidet tur arrangeret af Odder Museum. Holdet er på 20 personer. En gruppe er kommet helt fra Sønderjyll­and for at opleve dette ellers lukkede land.

»I er kommet til et sted, der er kompromisl­øst,« forklarer Jens Gregersen, som er tilsynsfør­ende for Skov- og Naturstyre­lsen.

»Naturen har passet sig selv i 92 år, og ingen har blandet sig, uanset om det blev paent eller grimt,« fortaeller han og siger så til gruppens store overraskel­se:

»Vi rydder ikke op, og vi samler heller ikke plastic op, som driver ind på stranden. Da jeg flyttede hertil for 40 år siden, fløj affaldet herud fra losseplads­en inde i Horsens, når det blaeste. Dengang var der et plasticpro­blem, men det har vi fået fint styr på i Danmark.«

Skider og braekker sig

Jens Gregersen følger traktorspo­ret ind i den taette skov. Straks møder vi en repraesent­ant for en af øens omkring 50 fuglearter. En blåsort skarv hviler på en gren lige ved skovstien. Den flyver ikke, men poserer smukt for de fotografer­ende gaester.

»Engang var skarven naesten udryddet i Danmark. Så blev den fredet, og en koloni på Vorsø havde gode betingelse­r. Der var på et tidspunkt 5.000 ynglepar, og de satte deres praeg på dele af øen og fjorden. Nu er der kun 300 par tilbage,« fortaeller Jens Gregersen.

Da han i 1977 første gang kom til Vorsø, hjalp han med at ringmaerke skarvene, og det gav ham et saerligt forhold til den forkaetred­e fugl.

»Hvis man fanger den, er det første, den gør, at skide.

Derefter braekker den sig. Man kommer til at lugte faelt,« forsikrer han og funderer lidt over skarvens dårlige image.

»Vellidt bliver den aldrig. Det er ligesom med ulven. Den er staerk og har en skarpt naeb, og så går den efter øjnene.«

Et monument

Kort efter er vi allerede nået ind midt på øen, som er på blot 62 hektar. Her findes øens aeldste eksempel på planteliv – et ca. 320 år gammelt egetrae. Foran den tykke stamme står en mindesten med navnet Herluf Winge indhugget. Den laengst afdøde videnskabs- og naturfredn­ingsmand er årsag til Vorsøs status som naturreser­vat.

Herluf Winge havde en saerlig forkaerlig­hed for vild, uforstyrre­t natur med plads til invasive arter.

Han etablerede før sin død en fond, som i 1928 gjorde det muligt for Københavns Universite­t

at købe Vorsø med det eneste formål at lade naturtilst­anden indfinde sig. Allerede dengang var de fleste naturområd­er staerkt påvirket af menneskeli­g aktivitet, og selv på denne beskedne ø blev der drevet landbrug. Herluf Winge var en ivrig fortaler for naturbevar­else, og siden har naturen taget de 62 hektar tilbage. Øen er i dag et levende laboratori­um for forskere.

»Vorsø er i dag et monument over Winges tankegang,« fastslår Jens Gregersen.

Spejder efter ørne

Stien er tør, men i et mudderhul er der helt friske dyrespor.

»Det er graevling. Den er kommet tilbage til øen og trives så godt, at det er det talrigeste pattedyr i dag sammen med rådyr. Graevlinge­n lever i klaner, men I skal ikke forvente at få dem at se. Også egern er kommet til. Dyrene

Det ligner kaos. Her er alle eksempler på sammenbrud – og respekt. PER GREGERSEN, NATURVEJLE­DER, VORSØ

for det er tegn på, at der er mad og fred og ro. De tager fisk, men også edderfugle, skarve og blishøns. Jeg har sågar fundet rester af en brevdue. Når de traette og udmattede efter en lang flyvetur lander på Vorsø, snupper ørnen dem, for ørne tager de svage dyr,« forklarer han.

Bestand svandt ind

»Da ørnen slog sig ned, var der 300 skarvepar her. Derefter var der nul. De er flyttet til øens østlige del. Når rovfugle saetter sig i traeerne, hopper skarverne af reden, og så tager kragerne deres aeg.«

Igen. Mennesker blander sig ikke, men nøjes med at se til, selv om det kan vaere grusomt, understreg­er Jens Gregersen.

»De første rådyr kom til øen i 1980. Den første rå fik tre lam. Pludselig var bestanden på 50, nu er der en lille bestand på tre råer.«

Vi når frem til øens højeste punkt – 7 m over havet. Her er

Da ørnen slog sig ned, var der 300 skarvpar her. Derefter var der nul. De er flyttet til øens østlige del. PER GREGERSEN, NATURVEJLE­DER, VORSØ

terraenet mere åbent, fordi jorden angiveligt er mere mager. Ifølge guiden kan nogle plantearte­r godt få overtaget i en periode, men i sidste ende vil de store traeer vinde.

»Om 100 år vil det hele vaere skov – måske med nogle lysninger og lidt artsvariat­ion. Det er også sådan, det udvikler sig på resten af øen. Store del af øen er daekket af traeer. Jeg må kaempe for at holde stierne fri, ellers gror de til.«

Dynamisk natur

Og hvad er så Jens Gregersens konklusion efter i årtier at have fulgt naturens gang i et naesten 100 år gammelt reservat?

»Naturen er ret uforudsige­lig,« konstatere­r han.

»I en periode kan det vaere få arter, som dominerer, men det kan aendre sig voldsomt. På grund af de store fuglekolon­ier, som har praeget området her, er der nogle arter, som er blevet meget begraenset. Der er også mange planter, som er sjaeldne herovre i dag, fordi de er blevet udkonkurre­ret.«

»Så kommer der stormfald og aendrer betingelse­rne fuldstaend­igt, så nogle andre arter får bedre vilkår og vinder frem. Naturen er en meget dynamisk størrelse.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark