Jyllands-Posten

Kommission skal kigge på automatisk nedlukning

- JÓHANN THÓR HAAHR HANSEN HENRIK PHILIP HARE johann.hansen@jp.dk Henrik.P.Hare@jp.dk

i Danmark har den seneste uge vaeret støt opadgående. Fortsaette­r tendensen, vil Vor Frue Sogn i det centrale Aarhus risikere at blive ramt af en automatisk nedlukning i løbet af få dage. Også flere sogne i og omkring hovedstade­n er hastigt på vej mod nedlukning­sgraensen.

Da to af tre kriterier i Vor Frue Sogn er opfyldt, vil sognet med de nuvaerende regler lukke ved et incidensta­l på 600. Aktuelt ligger det på 566 for Vor Frue Sogn, ifølge torsdagens tal fra Statens Serum Institut.

Onsdag aften udtalte Venstre i selskab med Konservati­ve og Dansk Folkeparti til DR, at de mener, at de automatisk­e nedlukning­sgraenser for kommuner bør afskaffes. Ingen kommuner er for nuvaerende helt taet på nedlukning­sgraensen, men isaer Frederiksb­erg, København og Aarhus har oplevet en hastig stigning i smittetal.

Inddrages i sagen

Jyllands-Posten rettede torsdag henvendels­e til Sundhedsmi­nisteriet for at spørge ind til argumenter­ne for at bevare de nuvaerende modeller for automatisk nedlukning. De lyder lige nu på, at kommunerne skal lukke sogne, hvor tre kriterier er opfyldt: Incidensen i et sogn overstiger 600 smittede, der er registrere­t flere end 20 smittetilf­aelde de seneste syv dage, og positivpro­centen er på 3 eller mere.

I et skriftligt svar oplyser ministerie­t torsdag eftermidda­g, at epidemiudv­alget er indraget i sagen.

»Sundhedsmy­ndighedern­e følger smitteudvi­klingen taet og er opmaerksom på udfordring­en med, at nogle sogne og kommuner risikerer nedlukning som følge af stigende smitte bredt i Danmark. Epidemikom­missionen er i dag blevet inddraget med henblik på at vurdere, om der skal ske aendringer i graenserne for de automatisk­e nedlukning­er,« skriver Sundhedsmi­nisteriet i det skriftlige svar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark