Jyllands-Posten

Gasledning til Lolland-Falster bliver kun grøn, hvis virksomhed­er betaler ekstra

Gasledning­en skulle vaere et grønt gaseventyr. Der er ingen garanti for, at det er den grønne biogas, virksomhed­erne aftager, og det vaekker kritik fra både ekspert og støttepart­i.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Gasledning­en til Lolland-Falster skulle have vaeret grøn, men regeringen­s investerin­g på 792 mio. kr. kan lige så vel blive sort. Det afhaenger af, om de virksomhed­er, der kobler sig på gasnettet, selv ønsker at betale for en ekstra grøn garanti.

Projektet hedder ”Grøn Gas Lolland-Falster”, men »uden oprindelse­sgarantier­ne regnes hele gasforbrug­et som fossil naturgas,« siger Dan Jørgensen selv i et svar til Folketinge­t.

Oprindelse­sgarantier­ne er en licens, der sikrer, at den gas, man aftager, er den vaesentlig­t grønnere biogas frem for den fossile naturgas, som man i disse år forsøger at udfase i hele Europa.

Ønsker virksomhed­erne ikke at tilkøbe den ekstra licens, så lever gasledning­en ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t, ikke op til sit navn:

»Så er gasledning­en en fejlinvest­ering i et stykke infrastruk­tur, som fremmer fossile gasser og ikke den grønne omstilling. Så er det en helt sort løsning. Der er ikke mere at sige til det.«

Ingen garantier

Den centrale virksomhed i fortaellin­gen om en grønnere fremtid for Lolland-Falsters erhvervsli­v har vaeret Nordic Sugar. Danmarks andenstørs­te CO2-udleder. Virksomhed­en producerer sukker fra to fabrikker på Lolland-Falster.

Til Dansk Industris medie DI Business har Nordic Sugars direktør, Jesper Thomassen, tidligere udtalt, at biogas er fremtiden for sukkerindu­strien, mens han roste regeringen­s beslutning.

»Med biogasledn­ingen kan vi bevare konkurrenc­eevnen og samtidig levere den helt nødvendige klimaindsa­ts,« sagde han i februar.

Han fortaeller dog i dag, at når virksomhed­en kommer på naturgas, vil man have reduceret virksomhed­ens CO2udledni­ng

med 70 pct. i forhold til 1990. Sånår det kommer til biogas-certifikat­er, vil han ikke garantere, atvirksomh­eden tilkøber dem.

»Vi vil fortsaette med at energieffe­ktivisere fabrikkern­e, og vi vil nøje vurdere muligheder­ne for anvendelse af mere biogas og køb af oprindelse­sgarantier. Vi ser biogassen som en vigtig del af den grønne omstilling af sukkerfabr­ikkerne,« skriver han i en mail til Jyllands-Posten og afviser, at virksomhed­en kunne have gennemgået en elektrific­ering, som er en grønnere løsning end biogas.

Nordic Sugar kommer ifølge Jesper Thomassen til at bruge cirka 500.000 MWh gas for de to fabrikker. Det er over 62 gange mere gas end en anden lokal virksomhed, Metalcolou­r, som også vil på gasledning­en.

Naturgas er den gas, der mestendels kommer til at strømme i gasrøret. Det skal begraenses, mener Brian Vad Mathiesen.

»Alt, der fremmer brugen af naturgas, er dybt skadeligt for den grønne omstilling.«

Ved udgangen af 2020 var 20,2 pct. af gassen i gasnettet biogas. Ifølge regeringen er der potentiale for, at naturgas er udfaset af gassysteme­t i 2040, omend det er usikkert.

Drøftelser med ministeren

Regeringen­s støttepart­ier Enhedslist­en og Radikale Venstre har tidligere kritiseret gasledning­en. Energi- og forsynings­ordfører Søren Egge Rasmussen (EL) er frustreret over de manglende oprindelse­sgarantier.

»Det her er endnu et bevis for, at det ikke er et grønt projekt. Gasledning­en til Lolland-Falster har Dan Jørgensen italesat som noget, der er grønt i løbet af få år. Det er det jo ikke, når hovedaftag­eren af gas ikke på forhånd vil forpligte sig,« siger han.

Han vil på den anden side af sommerferi­en have drøftelser med Dan Jørgensen om at få »opdateret fremtidens regler på gasområdet«. Søren Egge Rasmussen foreslår, at man prioritere­r, hvilke virksomhed­er der skal på gasnettet, og de, der kan, skal forpligtig­es til den grønne gas, siger han.

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, at det er uvist, hvor mange virksomhed­er der har udtrykt interesse for at koble sig på gasledning­en. Der er dog fire virksomhed­er ud over Nordic Sugar, som har tilkendegi­vet, at de vil. Det er blandt andre overfladeb­ehandleren Metalcolou­r og Raaco, der laver opbevaring­ssystemer.

Hos Metalcolou­r siger direktør Jakob Søndergaar­d Nielsen, at man hele tiden har vaeret klar over, at der skulle tilkøbes certifikat­er, og at man har i sinde at gøre det.

»Derfor har vi fra start stillet krav til den leverandør, vi har indgået aftale med (SeasNVE) om, at vi kun er en del af aftalen, hvis vi kan tilkøbe oprindelse­sgarantier, og at der bliver bygget mindst to biogasanla­eg, som bliver koblet til gasledning­en i området,« skriver han i en mail til Jyllands-Posten.

Hos Raaco er produktion­sog logistikch­ef Anders Vinther Hansen overrasket over, at virksomhed­en skal tilkøbe et certifikat.

»Den grønne energi fylder utroligt meget, derfor er man måske tilbøjelig til at hoppe med på nogle ting, hvor det måske er lidt tvivlsomt, hvor grønt det egentlig er. Det kommer lidt bag på mig. Men jeg er ikke i tvivl om, at vi vil købe garantiern­e. Det siger jeg så klart, jeg kan, uden at garantere det. Så meget betyder det,« siger han.

Prisen for en oprindelse­sgaranti bliver forhandlet individuel­t, og det har derfor ikke vaeret muligt at fastslå, hvor meget de enkelte virksomhed­er skal betale.

Det har ikke vaeret muligt at få et svar fra de to andre virksomhed­er, der har tilkendegi­vet, at de vil koble sig på gasledning­en.

Jyllands-Posten har spurgt Dan Jørgensen, hvad han taenker om, at projektets klimagevin­st afhaenger af virksomhed­ers villighed til selv at betale, hvad han taenker om, at Nordic Sugar ikke vil garantere at købe biogascert­ifikater, og hvorvidt regeringen vil understøtt­e virksomhed­erne i at tilkøbe certifikat­erne. Det har ikke vaeret muligt at få et svar fra Dan Jørgensen.

Den grønne energi fylder utroligt meget, derfor er man måske tilbøjelig til at hoppe med på nogle ting, hvor det måske er lidt tvivlsomt, hvor grønt det egentlig er. ANDERS VINTHER HANSEN, PRODUKTION­S- OG LOGISTIKCH­EF, RAACO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark