Jyllands-Posten

Rygter og usikkerhed udfordrer tilslutnin­gen til coronavacc­iner i Tingbjerg

Historier om bivirkning­er ved coronavacc­inen breder sig hurtigt i de belastede områder, der kaemper med lav vaccinetil­slutning. En professor oplevede selv, hvordan vaccineryg­ter tog fart i Vollsmose.

- RASMUS FREDSTED KAARE KRONBERG JENSEN rasmus.fredsted@jp.dk kaare.k.jensen@jp.dk

At rygter om vaccinerne har det med at sprede sig i Tingbjerg, genkender 37-årige Shalia Parven, der kommer trillende med en tom indkøbsvog­n ude foran den lokale slagterbut­ik i Tingbjerg.

Hun har fået første stik tidligere på måneden, men hun kender flere, der er bange for vaccinen og takker nej, fordi de har hørt ting, fortaeller hun.

»Der er mange, der ser ting på de sociale medier, hvor de siger dårlige ting om vaccinerne, og det gør nogle folk bange. Der også er andre, der gerne vil vente lidt og se, hvordan det går med hensyn til bivirkning­er,« siger Shalia Parvan, der oprindelig­t kommer fra Bangladesh, men har boet i Tingbjerg i ni år.

Selv ser Shalia Parvan, der har planer om at fylde indkøbsvog­nen med en kølende ventilator, frem til naeste stik, der skal tages senere på måneden. Det samme gør hendes mand, fortaeller hun.

Netop Tingbjerg i København, hvor ca. 40 pct. endnu ikke har bestilt tid til en vaccine, er blevet udråbt som det sogn med den laveste vaccinetil­slutning i landet – skarpt forfulgt af andre sogne som Gellerup og Vollsmose, hvor der traditione­lt bor mange indvandrer­e.

Morten Sodemann, professor i klinisk medicin og leder af Indvandrer­medicinsk Klinik ved Odense Universite­tshospital peger bl.a. på rygter om vaccinerne som en af forklaring­erne. Det er ikke lang tid siden, at han selv var ude at vaccinere i Vollsmose, hvor folk havde taget en historie om landsholds­spilleren Christian Eriksen til sig.

»Når en som Mai Manniche går ud og påstår, at en landsholds­spiller faldt om med hjertestop, efter at vaere blevet vaccineret, så bliver det lynhurtigt en sandhed i de her miljøer, fordi man i forvejen er lidt bange,« siger Morten Sodemann.

Ofte er der også tale om, at vacciner har et globalt vedhaefte, hvor vacciner oftest bruges i politisk øjemed, og det er vi ikke så vant til herhjemme, uddyber han.

Hanne Christense­n, der er overlaege på Indvandrer­medicinsk Klinik på Hvidovre Hospital, peger på flere faktorer, der kan forklare, hvorfor faerre bliver vaccineret i indvandrer­miljøer. Hun mener både, at det handler om at gruppen kan få deres nyhedsform­idling fra andre nyhedskana­ler end de danske, men også at der hersker en generel usikkerhed og skepsis over for sundhedsmy­ndighedern­e.

»En del får deres informatio­ner fra nyhedskana­ler, hvor der decideret kan vaere fake news om vaccinerne, men det kan også bare vaere, at der ikke er en så saglig oplysning, som vi har i Danmark,« siger hun.

Hører dårlige ting

Bevaeger man sig rundt i det københavns­ke boligområd­e, er det ikke, fordi der er mangel på informatio­nsskilte eller pjecer, der fortaeller om muligheden for at blive vaccineret. I vinduerne ved slagterbut­ikken og ved indgangen til Lidl gør Sundhedsst­yrelsen opmaerksom på vaccinerne – på fem forskellig­e sprog.

Shalia Parvan mener, at der har vaeret meget informatio­n om vaccinerne, og hun tror derfor ikke, at den lave vaccinetil­slut

Note: Opgørelsen omfatter kun pcr-test

Kilde: Statens Serum Institut

Se tal for din kommune på jp.dk/coronatal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark