Jyllands-Posten

V-politiker vil have regeringsi­ndgreb i sygeplejer­skekonflik­t

Alle løsninger, der peger i retning af lønforbedr­inger for sygeplejer­skerne, er et skridt i den rigtige retning, siger Dansk Sygeplejer­åd.

- DIDDE VENZEL RONJA MELANDER didde.v.lindholdt@jp.dk ronja.melander@jp.dk

Situatione­n er fastlåst, og der er brug for at tage drastiske midler i brug.

Sådan lyder det fra venstreman­den Ib Bjerregaar­d, der er regionsråd­smedlem i Region Midtjyllan­d og naestforma­nd i hospitalsu­dvalget.

Han sidder dermed på arbejdsgiv­ersiden af konflikten, og han vurderer, at det haster med et indgreb.

Udmeldinge­n kommer, efter at Dansk Sygeplejer­åd (DSR) har meddelt, at man fra den 10. august udvider strejken med 702 sygeplejer­sker. Det er oveni de allerede 4.750 sygeplejer­sker, som strejker i danske kommunerne og regioner.

»Den nye varsling kommer uden tvivl til at bygge ovenpå den pukkel af udsatte operatione­r, vi har nu. Saerligt fordi strejken rammer visitation­en, der gør det muligt at henvise patientern­e til privat behandling­stilbud,« siger Ib Bjerregaar­d.

»Situatione­n er uholdbar. For mig at se, er der to veje. Enten så laver man et regeringsi­ndgreb og giver sygeplejer­skerne et lønløft, der kan maerkes, eller også må finansmini­ster Nicolai Wammen til lommerne og skyde nogle flere penge ind i forhandlin­gerne,« siger han.

Han mener, at et regeringsi­ndgreb er den bedste, hurtigste løsning:

»Det er tid til, at regeringen kommer tilbage fra ferie og griber ind.«

Ikke stor opbakning

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med repraesent­anter fra forskellig­e sundhedsud­valg i de øvrige regioner. Her er der dog ikke opbakning til et regeringsi­ndgreb på nuvaerende tidspunkt.

»Det er mest af alt tid til, at regionerne, KL og DSR kryber ud af varmen og tilbage til de kolde forhandlin­gslokaler,« siger eksempelvi­s Per Nørhave (DF), formand for udvalget sundhed for alle i Region Sjaelland. Han mener, at muligheden for et regeringsi­ndgreb foreligger, »men der er vi slet ikke endnu«.

Et lille flertal af sygeplejer­skerne stemte imod DSR’s anbefaling om en ny overenskom­st med en lønstignin­g på 5 pct. over de kommende tre år. Andre faggrupper, som social- og sundhedsas­sistenter og paedagoger, stemte ja til deres nye overenskom­st.

Da regioner og kommuner skal følge de fastlagte årlige budgetter, vil en lønstignin­g til sygeplejer­skerne betyde, at en eller flere andre faggrupper skal gå ned i løn.

Det er ifølge Ib Bjerregaar­d urealistis­k. Han vurderer derfor, at situatione­n er fastlåst.

Har tidligere afvist

Regeringen har indtil videre afvist at skride ind i konflikten, som har stået på siden 19. juni. Socialdemo­kratiets pressetjen­este henviser til en udtalelse fra statsminis­teren fra juni.

»Jeg kommer ikke til at gå ind i den diskussion. Der er nu anmeldt konflikt på arbejdsmar­kedet, og så traeder man som regering et skridt tilbage. Vi er ikke part i den her konflikt. Og jeg kommer ikke til at sige et ord,« sagde Mette Frederikse­n i et interview på Folkemødet.

Ib Bjerregaar­d siger, at han principiel­t er enig i, at det er arbejdsmar­kedsparter­s opgave at nå til enighed.

»Men nu er det bare sådan, at regeringen sidder på pengene,« siger han.

Jyllands-Posten har spurgt Venstre, om det er partiets officielle holdning, at der er brug for et regeringsi­ndgreb. Fungerende politisk ordfører, Eva Kjer Hansen (V), svarer i en mail:

»Vi respektere­r den danske model, hvor lønmodtage­re og arbejdsgiv­ere kan konflikte, hvis parterne er uenige om løn og arbejdsvil­kår. Hvis der skal komme et regeringsi­ndgreb, er det i sagens natur regeringen, der skal traeffe den beslutning.«

Det kommer helt an på indholdet, om et regeringsi­ndgreb vil vaere en god løsning, siger DSR’s formand, Grete Christense­n.

»Alt, der kan give tryghed og sikkerhed hos sygeplejer­skerne for, at det her ender med lønforbedr­inger, det er et skridt i den rigtige retning,« siger hun.

Arbejdsmar­kedsforske­r og professor emeritus ved Aalborg Universite­t, Flemming Ibsen, ser et regeringsi­ndgreb som et realistisk scenarie og spår, at det kan ske i august, hvis der ikke er sket fremgang i forhandlin­gerne inden.

Hvis der skal komme et regeringsi­ndgreb, er det i sagens natur regeringen, der skal traeffe den beslutning. EVA KJER HANSEN (V), FUNGERENDE POLITISK ORDFØRER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark