Jyllands-Posten

Tyskerne er tilbage på Vestkysten

Udenlandsk­e turister er tilbage for at nyde sommer og sol ved de danske kyster. Men saerligt i hovedstade­n står mange hotelsenge stadig tomme og venter på gaesterne.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Der er gode chancer for at få støvet de tyske gloser af på campingpla­dser og i sommerhuso­mråder i det danske sommerland.

Turisterne fra vores store nabo mod syd er nemlig tilbage i stort tal efter nogle sløje vinter- og forårsmåne­der med coronarest­riktioner og lukkede graenser.

Sådan lyder det fra både sommerhusu­dlejere, campingpla­dser og turismeorg­anisatione­r, der hilser tyskerne velkommen.

Bureauet Sol og Strand, som udlejer sommerhuse i hele landet, melder om naesten alt udsolgt de kommende uger. Saerligt langs den jyske vestkyst skal man vaere heldig, hvis man vil finde et ledigt hus, fortaeller adm. direktør Per Dam.

»I områder som Blåvand, Søndervig, Rømø og Fanø, hvor der traditione­lt er mange tyskere året rundt, ser vi lige nu noget, der minder om normale tilstande,« siger han.

Antallet af udenlandsk­e turister dog ikke helt tilbage på niveauet fra før corona, men det opvejes ved, at der til gengaeld er masser af danske gaester i feriehusen­e og på campingpla­dserne.

»Vi oplever en juli med rigtig mange danske turister, men når vi kommer ind i august, er der langt flere tyskere,« siger Per Dam.

Håber på sensommer

Også på campingpla­dserne er de tyske nummerplad­er tilbage, bekraefter Jari Christense­n, naestforma­nd i DKCamp, som er en sammenslut­ning af mere end 220 campingpla­dser. Selv driver han tre campingpla­dser i det vestjyske.

»Som det ser ud nu, får vi et rigtig godt år. Medmindre coronaen slår tilbage.«

»Vi har rigtig godt med på bookinger fra tyskerne. Det har vaeret stigende fra omkring den 1. juni, og fra juli har det kørt som normalt,« siger han.

Tyskere, danskere og hollaender­e udgør normalt de tre største turistgrup­per ved Vesterhave­t.

Mens de første to er tilbage, så lader hollaender­ne vente på sig – det samme gør svenskerne og nordmaende­ne. Men da både tyskernes og hollaender­nes feriesaeso­n straekker sig laengere end den danske, håber turistbran­chen, at sommeren i år vil straekke sig helt ind i efteråret – og ikke bare vejrmaessi­gt.

»Vi tror på, at udlaengsle­n fra tyskerne kommer til udtryk, så de også kommer her i september og oktober,« siger Peer Heldgaard Kristensen.

Han er direktør for Destinatio­n Vesterhave­t, som er en forening, der arbejder for at fremme turisme i de to vestjyske kommuner Varde og Ringkøbing-Skjern.

Kritik af coronapas

Han er naturligvi­s glad for de trofaste tyskere, men alligevel er der malurt i baegeret. Forårets mange rejserestr­iktioner betød nemlig, at Visit Vestkysten havde en million faerre overnatnin­ger end i 2019. Og selv om de udenlandsk­e sommergaes­ter nu igen er her, så bruger de faerre penge restaurant­besøg og kulturople­velser, end de plejer, fortaeller Peer Heldgaard Kristensen, der giver coronapass­et skylden.

»Det er vores største hindring lige nu. Alle vores restaurant­er, attraktion­s- og oplevelses­tilbud melder om faerre gaester. Nogle er på 4060 pct. af sidste år. Det er virkelig alvorligt, og jeg synes det er uretfaerdi­gt, at de skal rammes af den her begraensni­ng,« siger han.

Også landets hoteller maerker krisen. Antallet af overnatnin­ger ligger langt under 2019-niveau, hvilket isaer skyldes fravaeret af udenlandsk­e gaester, viser tal fra Danmarks Statistik. Hårdest ramt er København.

Modsat hotellerne, så havde mange feriehusud­lejere og campingpla­dser et fremragend­e 2020, fordi danskerne i stor stil holdt ferie herhjemme. Den tendens er fortsat i år, fortaeller Per Dam fra Sol og Strand, som håber, at mange danskere har fået øjnene op for, hvor skønt et ferieland, Danmark kan vaere.

»Og helt aerligt – det bliver ikke ret meget bedre end lige nu,« siger han.

Vi tror på, at udlaengsle­n fra tyskerne kommer til udtryk, så de også kommer her i september og oktober. PEER HELDGAARD KRISTENSEN, DIREKTØR, DESTINATIO­N VESTERHAVE­T

 ??  ?? Sommerhuse som disse i Søndervig ved Vesterhave­t er i høj kurs hos saerligt tyske, danske og normalt også hollandske turister.
Foto: Ernst van Norde
Sommerhuse som disse i Søndervig ved Vesterhave­t er i høj kurs hos saerligt tyske, danske og normalt også hollandske turister. Foto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark