Jyllands-Posten

Stenkast skraemmer ikke danske bilister vaek fra de svenske veje

Selv om stenkaster­e tilsynelad­ende går bevidst efter danskere, er det ikke noget, der fylder meget for de danske bilister, som Jyllands-Posten mødte på havnen i Ystad.

- SIMONE SCHEUER-HANSEN Internatio­nal korrespond­ent simone.s.hansen@jp.dk

Politiet i Skåne har sat stort ind på at saette en stopper for de stenkast, der hen over sommeren har ramt flere bilister på vej til Ystad og Bornholmer­faergen.

Det er tydeligt langs det hårdest plagede stykke, E65straekn­ingen mellem Malmø og Ystad, hvor de blågule polis-biler holder ved langt de fleste sideveje som en gentagende påmindelse om de 102 bilister – hovedparte­n danskere – der i løbet af sommeren er blevet ramt af sten.

Jyllands-Postens udsendte tager da også flere gange sig selv i at spejde uforholdsm­aessigt meget efter eventuelle mistaenkel­ige ting og personer langs den lange, lige straekning.

Men stenkaster­en/stenkaster­ne er tilsynelad­ende ikke aktive denne glohede onsdag i midten af juli. I hvert fald er der ingen meldinger om, at nogen skulle vaere blevet ramt, som det var tilfaeldet tirsdag, da svensk politi fik hele tre anmeldelse­r om stenkast.

»De er jo syge i hovedet«

Stenkasten­e er da heller ikke noget, der fylder synderligt meget i overvejels­erne hos de danske bilister, som JyllandsPo­sten møder ved faergeleje­t, en times tid før 15.30-faergen sejler mod Bornholm.

For Rasmus Svensson og Kim Hansen fylder det mere, hvem der vinder dagens etape af Tour de France, som de følger over telefonen, mens de venter på besked om, hvorvidt de kan få plads på en tidligere faerge og dermed slippe for tre timers ventetid i den kogende varevogn.

»Det er ikke noget, vi har taenkt så meget over,« lyder det fra Rasmus Svensson.

»Jo, vi har taget kondisko på. Så skal vi satme løbe efter vedkommend­e, hvis der sker noget, det kan jeg sige dig!« afbryder Kim Hansen på syn- gende bornholmsk fra førersaede­t.

»Det har ikke haft den store betydning for os. Vi havde kørt alligevel, uanset hvor mange sten de så havde kastet. Det kan man ikke tage sig af. Skulle man køre og frygte det, kunne man jo ikke køre nogen steder,« siger Rasmus Svensson.

Laengere henne ad vejen i viborgensi­ske Hans Tougaards bil er stenkasten­e heller ikke noget, der har fyldt. I hvert fald ikke nok til, at det har fået ham til at overveje, om han skulle køre ad en omvej.

»Jeg er vant til at køre – jeg er lastbilcha­uffør – så jeg taenker ikke så meget over det. Jeg lagde selvfølgel­ig maerke til det, da jeg kørte på vejen herover, men ellers har jeg ikke gjort mig de store tanker om det,« siger Hans Tougaard.

At folk kan finde på at gå bevidst efter danske biler og i det hele taget kaste med sten, har Hans Tougaard da ikke meget tilovers for.

»De er jo syge i hovedet, dem der gør den slags. Om det en eller flere, der gør det, det ved jeg ikke, men jeg synes, det er en syg idé. At man kan finde på at vaere så ondskabsfu­ld, forstår jeg ikke. Man kan jo gøre folk fortraed,« siger han.

Heller ikke politiet i Sverige ved, om der er tale om en enkelt gerningsma­nd eller flere, og i så fald om det er en gruppe, eller om én stenkaster har inspireret en anden. Det fortaeller Ewa-Gun Westford, der er pressetals­person for Polisregio­n Syd.

»Vi havde en morgen, hvor vi havde tre forskellig­e stenkast. Og det tyder jo på, at det kan forflytte sig, og at det kan forflytte sig ganske langt og ganske hurtigt. Så det kunne vaere en enkelt, men det kunne også vaere nogle stykker. Vi ved det ikke,« siger hun.

Om vidner skal have set nogen, nogle eller noget mistaenkel­igt, og om der er specifikke steder, hvor der er sket saerligt mange stenkast, ønsker Ewa-Gun Westford ikke at oplyse af hensyn til efterforsk­ningsarbej­det.

»Men vi laerer hele tiden om, hvor det sker, og hvornår det sker. Og vi arbejder stadigvaek fremad,« siger hun.

»Dansk jävlar«

Stenkasten­e har fået mange til at spekulere på, om de er udtryk for en generel svensk uvilje mod Danmark – en uvilje, der måske kan vaere vokset ud af coronakris­en og den naesten landskampl­ignende stemning, der har vaeret mellem landene, saerligt når den danske og svenske coronastra­tegi er blevet sat op mod hinanden.

Rundtomkri­ng på udvalgte mure og elskabe i Ystads gader haenger da også små, blå plakater med teksten »dansk jävlar«, på dansk »forbandede danskere«. Og skulle man vaere uvidende om, at plakaterne blot er den svenske provokunst­ner Dan Parks indspark i debatten om de svenske stenkast, kunne man nemt forfalde til tanken om en svensk utilfredsh­ed med danskerne.

Politiet er tilbagehol­dende med at gisne om et eventuelt motiv bag stenkasten­e, og hvorfor sten tilsynelad­ende kastes bevidst efter danskere. Det kan ifølge pressetals­person Ewa-Gun Westford handle om mange ting: Det kan vaere politisk, sportsligt eller have noget at gøre med coronaviru­s. Og det kan vaere nogen, der har et horn i siden på danskerne.

Men som hun siger:

»Det bliver bare spekulatio­ner.«

Vejvilje overfor Danmark

Ifølge den danske ambassadør i Sverige, Vibeke Rovsing Lauritzen, skal man dog ikke tage gerningsma­ndens/maendenes motiver til indtaegt for den sydsvenske holdning til danskerne.

»Jeg møder generelt meget stor velvilje over for Danmark og danskere såvel i Sydsverige som i Stockholm. Langt størstedel­en vil naturligvi­s tage fuldstaend­ig afstand fra sådan en aktion, som tilsynelad­ende er rettet mod danske biler,« siger hun ifølge Ritzau.

 ??  ?? Kim Hansen og Rasmus Svensson bekymrer sig mere for, om de kan komme på en tidligere faerge, end de har bekymret sig om de mange stenkast mod danskere. »Risikoen for, at de skulle ramme os, er jo umådeligt lille,« som Rasmus Svensson (t.v.) siger. Foto: Christian Lykking
Kim Hansen og Rasmus Svensson bekymrer sig mere for, om de kan komme på en tidligere faerge, end de har bekymret sig om de mange stenkast mod danskere. »Risikoen for, at de skulle ramme os, er jo umådeligt lille,« som Rasmus Svensson (t.v.) siger. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark