Jyllands-Posten

Menneskekr­oppe gled forbi i de tidlige morgentime­r

Tyskland og Belgien er i chok efter voldsomme oversvømme­lser, der har draebt mennesker og jaevnet småbyer med jorden. JyllandsPo­sten har besøgt Ahrweiler, der er hårdt ramt.

- MARTIN KAAE JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­enter martin.kaae@jp.dk jorgen.ullerup@jp.dk

40-50 vinflasker, både knuste og proppede, ligger spredt ud over forhaven. Men der har ikke vaeret fest. Der har vaeret oversvømme­lse. Sabine von Schlichtin­g har fået lov at gå tilbage mod sit hus, hvor hun foruden at bo driver en lille vinforretn­ing i stueetagen. Hun har vaeret evakueret siden kl. 6 torsdag morgen, da brandvaese­net kørte rundt med sirener og vaekkede dem, der sov.

Det gjorde de faerreste, og heller ikke inde hos von Schlicting.

»Vi kunne ikke sove. Regnen vaeltede ned. Og så kom vandet fra floden,« siger Sabine med gummistøvl­er i den ene hånd, smider den tiltraengt­e nikotin og tager en slurk af vandflaske­n.

Hun siger, at hun så to døde menneskekr­oppe glide forbi i de tidlige morgentime­r. Hun kunne ikke se, hvor gamle de var.

»Er det ikke lige meget?« spørger hun tomt tilbage.

Vandet begyndte at traekke sig tilbage midt på torsdagen og efterlod hendes forretning smadret.

»Vi glaeder os til at få hjaelp fra resten af landet til genopbygni­ng nu. Det kan vi godt få brug for,« siger hun.

Det er mildt sagt. Vandmasser­ne har smadret store dele af Ahrweiler. Den lille by i det vestlige Tyskland er blandt ofrene for den stormflod, der onsdag satte ind mod flere delstater, Luxembourg og Belgien.

Dødstallen­e fortsatte med at stige torsdagen igennem. Ifølge nyhedsbure­auer var der midt på eftermidda­gen talt mindst 42 omkomne, heraf mindst to redningsfo­lk, og mange flere savnede under de enorme oversvømme­lser.

I Belgien har mindst seks mistet livet, og myndighede­rne frygter, at storbyen Liege kan blive oversvømme­t.

Oversvømme­t H.C. Andersen

Flere dages uvejr med uafbrudt regn fik til sidst områdets mange floder og vandreserv­oirer til at gå over deres bredder og sende frådende vandmasser ind over gader, bygninger, kirkegårde og broer. Hundredvis af større og mindre byer er haerget og forvandlet til mudder.

Omgivet af bjergsider­nes vinstokke er

Ahrweiler ved floden Ahr normalt et sted, turisterne farter til i midten af juli. Det seneste døgn er folk flygtet herfra.

Som i mange andre ramte byer søgte andre tilflugt på hustage eller i toppen af deres huse. Nu forsøger de at forstå, hvad der ramte dem.

»Det gik så hurtigt, at jeg stadig ikke har forstået det. Jeg vågnede ved den kraftige regn, og da jeg fornemmede, hvor alvorligt det var, skyndte jeg mig herned til butikken,« fortaeller Wolfgang Hustle.

Hans butik er et antikvaria­t i en af de gamle gyder. Da regnen fik floden til at gå op over bredderne, og vandet skyllede gennem gaderne, forsøgte han at redde et par af malerierne og de mest dyrebare bøger. Men det var håbløst. Han peger på muren i hovedhøjde, hvor vandet har sat maerker.

Nu er store vaerdier gået tabt. Men Hustle traekker på smilebånde­t.

»Det er jo forfaerdel­igt, uanset om jeg graeder eller smiler. Så kan jeg vel lige så godt smile. Det eneste gode er vel, at jeg købte bøger på en auktion i forgårs for 30.000 euro. De var ikke ankommet endnu. Men det er frygteligt. Jeg havde også bøger af H.C. Andersen fra 1800-tallet i kaelderen,« fortaeller han.

Der kan vi ikke gå ned. Den er fyldt med vand. Vand, der tidligt torsdag nåede op i mere end to meters højde nogle steder i byen.

Der står stadig omkring en halv meter rundtomkri­ng, og hvor vandet er vaek, ligger et tykt lag mudder tilbage overalt. Blandet med sofaer, fjernsyn, stole, borde, potteplant­er, knuste krukker, smadrede vinduer og døre, dukker, afrevne vinduessko­dder, bøger, tøj, potter og pander. Restauratø­ren over for Hustles antikvaria­t skovler vand ud ad døren og råber til ”Rene”, at de har fået ryddet vejen ind til køkkenet – om han ikke kan lave lidt mad til dem?

Hustle bliver afbrudt af sin telefon. Det er konen.

»Nej nej, det passer ikke. Jeg har talt med to forskellig­e politifolk. De siger, det ikke passer,« siger han i røret.

Rygterne løber gennem byen om, at et naerliggen­de vandreserv­oir vil løbe over igen og sende nye masser afsted mod byen. Men ikke ifølge de betjente, der patruljere­r i byen. De er der også for at forhindre tyveknaegt­e i at få gode idéer, når knuste vinduer og døre nu ikke laengere kan beskytte inventar og varer.

Ikke at det er meget vaerd.

»Jeg har fået ødelagt varer for omkring 150.000 euro. Jeg ringede til forsikring­en, men de siger, at jeg ikke har daekning for høj vandstand. Der har ikke vaeret sådan en oversvømme­lse i 400 år. Så sker det nu. Nu kommer jeg vel til at blive gammel og dø uden penge,« siger Samira Karat, der skovler vand ud af sin tøjbutik med tårer i øjnene, inden naboen kommer hen og krammer.

Når indbyggern­e holder pause med deres sneskovle, koste, skovle og spande, stimler de sammen i små grupper og udveksler oplevelser og seneste rygter. Andre valfarter mod supermarke­det Edeka Rudolphi for at sikre sig drikkevand, mens der er noget på hylderne.

»Det er en katastrofe det her. Jeg frygter, der kan vaere 40 døde i det her område. Vi savner stadig 70,« siger en brandmand i Ahrweiler.

I hele regionen er biler blevet kastet rundt af vandet og huse kollapset. Jordskred og oversvømme­lser har blokeret veje og gjort det svaert og nogle steder helt umuligt at nå frem til mindre byer. Desuden haemmes redningsar­bejdet af, mobilnette­t bryder sammen, så det er svaert at kommuniker­e og koordinere indsatsen.

Kondolence­r fra Merkel

Uvejret er blevet døbt Bernd. Under et besøg i Washington sendte en chokeret kansler Angela Merkel kondolence­r til de dødes familier.

Landevejen fra Ahrweiler til Schuld er spaerret, og politet siger, at de mener det. I

Schuld har mindst 18 mennesker mistet livet det seneste døgn. Mange blev først fundet, da vandet begyndte at traekke sig tilbage.

Nede ved floden i Ahrweiler står familien Damitrov med traette ansigter. De har vaeret vågne hele natten og forlod til sidst deres hus med et par tasker og indkøbsnet.

»Vi kan ikke vaere der mere. Alt er ødelagt. Og vådt,« siger den 11-årige David, mens hans far klamrer sig til det ustabile mobilsigna­l og forsøger at råbe instruktio­ner til den anden ende af forbindels­en.

»Det er noget af min mors familie. De skulle komme og hente os. Men de kan ikke komme frem, fordi broerne er skyllet vaek,« sukker David.

Normalt forbinder seks broer over Ahr de to bydele.

Det gør de ikke mere.

Seneste nyt om oversvømme­lseskatast­rofen på

 ?? Sabine von Schlichtin­g blev evakueret tidligt torsdag morgen. Hendes hjem og vinforretn­ing er smadret, og hun håber nu på hjaelp fra resten af Tyskland. Fotos: Martin Kaae ??
Sabine von Schlichtin­g blev evakueret tidligt torsdag morgen. Hendes hjem og vinforretn­ing er smadret, og hun håber nu på hjaelp fra resten af Tyskland. Fotos: Martin Kaae
 ??  ?? Ahrweiler ved floden Ahr er et populaert turistmål i midten af juli. De seneste døgn er folk flygtet herfra af frygt for de vandmasser, der har draebt mere end 40 mennesker i det vestlige Tyskland og Belgien.
Ahrweiler ved floden Ahr er et populaert turistmål i midten af juli. De seneste døgn er folk flygtet herfra af frygt for de vandmasser, der har draebt mere end 40 mennesker i det vestlige Tyskland og Belgien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark