Jyllands-Posten

Optøjerne i Sydafrika har rødder tilbage til Mandelas kompromis med de hvide

Tidligere praesident Jacob Zuma har sat ild til en farlig cocktail af udsigtsløs fattigdom og frustratio­ner over bundløs korruption i verdens mest ulige samfund.

- HENRIK THOMSEN Udlandsred­aktør henrik.thomsen@jp.dk

Lunten havde ulmet i naesten 30 år, da de borgerkrig­slignende urolighede­r i Sydafrika eksplodere­de for en uge siden. Optøjerne er de vaerste siden apartheids­tyrets dødskamp i begyndelse­n af 1990’erne og praecis det raedselssc­enario, som mange sydafrikan­ere har frygtet i årtier.

Balladen begyndte i KwaZulu-Natal-provinsen og har siden spredt sig, først til Gauteng med millionbye­n Johannesbu­rg og derefter til andre provinser. 25.000 soldater er udkommande­ret til at standse det blodige kaos med skudveksli­nger, butiksplyn­dringer og haervaerk. Men ingen ved, om det vil virke.

Startskudd­et lød, da den tidligere praesident, den 79-årige Jacob Zuma, meldte sig til politiet for at afsone en dom på 15 måneders faengsel for foragt for retten. Ansporet af ekspraesid­enten og hans familie gik Zumas tilhaenger­e amok i et forsøg på at gøre landet uregerligt.

Zuma satte dermed ild til en farlig cocktail af udsigtsløs fattigdom, frustratio­ner over bundløs korruption og en ny coronabølg­e, som har øget arbejdsløs­heden til rekordhøje 32 pct.

Middelklas­sen er med

Oprøret har ikke kun fat i den fattige sorte underklass­e. Også dele af middelklas­sen tager for sig under plyndringe­rne og kører stjålne fladskaerm­e hjem på bagsaedet af deres rummelige familiebil­er.

Frustratio­nerne og utilfredsh­eden har ulmet siden 1994, da apartheid blev lagt i graven, og ANC-lederen Nelson Mandela vandt det første demokratis­ke valg i Sydafrikas historie.

Mandela blev dengang hyldet for at forsone sorte og hvide, så overgangen fra hvidt overherred­ømme til repraesent­ativt demokrati forløb fredeligt.

I den forbindels­e gav Mandela de hvide en raekke garantier mod radikale omfordelin­ger, og det fik størstepar­ten af dem til at sluge overgangen til flertalsst­yre i stedet for at gribe til våben eller at flygte ud af landet med pengene i kufferten.

Men bagsiden af medaljen er, at ANC 27 år senere stadig ikke har formået at indfri Mandelas løfter til de sorte om forandring og et bedre liv for alle.

Han lovede, at bølgebliks­kure skulle afløses af murede vaegge og fast tag. De arbejdsløs­e ville få job. Børnene skulle vokse op med ordentlig skolegang og lige muligheder for at komme på universite­tet. Alle skulle have lige adgang til laeger og hospitaler. Det stod alt sammen i ANC’s politiske femårsprog­ram.

Men virkelighe­den fulgte ikke med. Den økonomiske vaekst kom de rige og den voksende sorte mellemklas­se til gode, mens bunden af samfundet kun i begraenset omfang blev løftet. Og de fattigste bor stadig under bølgeblik. Sydafrika er i dag et mere ulige samfund end under apartheid, selv om der allerede dengang var ekstremt langt mellem top og bund, fordi landets hvide mindretal ved lov besad alle rettighede­r og muligheder.

Ulighed i et samfund måles med Gini-koefficien­ten eller Gini-indexet, som også indgår i den danske velfaerdsd­ebat. Med et Giniindex på 63 er Sydafrika nu det mest ulige samfund i verden, og problemet er naesten 10 pct. større end i apartheids sidste dage i 1993.

Enorme lønforskel­le

Det hvide mindretal sidder fortsat på langt den største del af økonomien, og forskellen på lønningern­e er enorme.

Ifølge Oxfam tjener en administre­rende direktør op til 461 gange mere end en sort kvindelig arbejder i den nederste tiendedel af indkomstpy­ramiden. Hvide kvinder tjener fire gange mere end deres sorte kollegaer.

Uligheden har laenge vaeret en tikkende bombe, og det har ikke hjulpet, at Nelson Mandelas garantier til de hvide i 1994 stadig står i vejen for at omfordele jorden effektivt.

Ifølge hjemmeside­n Africa Check sidder hvide fortsat på 72 pct. af landbrugsj­orden, mens sorte må nøjes med 4 pct. Det, til trods for at hvide kun udgør 9 pct. af befolkning­en, mens 76 pct. er sorte.

Regeringen forsøger at rette op med lappeløsni­nger, men de har ikke rigtig battet noget.

Tvivl om Mandelas strategi

Efterhånde­n som problemern­e vokser, saettes der større og større spørgsmåls­tegn ved visdommen i Nelson Mandelas nationale kompromis i 1994. Hans strategi lagde store sten på vejen for ANC, som har siddet på magten lige siden, og i den nuvaerende krise giver den ny naering til de underligge­nde racespaend­inger.

Det er helt uafklaret, om landsfader­ens højre hånd fra dengang – den nuvaerende praesident, Cyril Ramaphosa – formår at genoprette lov og orden uden at haelde yderligere benzin på bålet ved at gå målrettet efter den tidligere praesident Jacob Zumas politiske tilhaenger­e.

Sidstnaevn­te røg ud i kulden i 2018 efter beskyldnin­ger om nepotisme, korruption i industriel skala og et alt for taet forhold til tre stenrige indiske brødre.

De tre Gupta-brødre havde tilsynelad­ende held til at købe Jacob Zuma og kapre dele af statsappar­atet. Det er bl.a. kommet frem, at Guptaerne havde indflydels­e på udnaevnels­en af ministre, samtidig med at de stak sugerøret dybere og dybere ned i de offentlige kasser, som blev laenset gennem lukrative kontrakter med statsejede selskaber.

Hele affaeren bragte Zuma i fedtefadet, og de 15 måneders faengsel blev han idømt for at udvise foragt for Sydafrikas forfatning­sdomstol ved at naegte at vidne i korruption­ssagen.

Zumas tilhaenger­e gik med andre ord amok, fordi praesident­en skulle i faengsel for ikke at samarbejde med domstolene – ikke fordi han ifølge anklagerne har tilranet sig enorme summer, som kunne have bidraget til at rette op på uligheden.

Jacob Zuma – frihedskae­mperen, der endte som faengslet ekspraesid­ent

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark