Jyllands-Posten

Midt i Pogacar-showet skiller en dansker sig ud og er med til at indvarsle noget stort

Jonas Vingegaard konsolider­ede sin andenplads på årets sidste bjergetape, der også vil blive husket for en politirans­agning.

- JESPER HAUE HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.h.hansen@jp.dk

Danskerne kan godt forberede sig på at se en landsmand traede op på podiet i Paris og saette en ny milepael i dansk sportshist­orie på søndag. Nu er det kun et voldsomt uheld eller en uforudset krise, der kan forhindre Jonas Vingegaard i at ende som en af de tre bedste ryttere i årets Tour de France.

Den 24-årige Jumbo-Visma-dansker konsolider­ede tilmed sin andenplads i klassement­et på årets sidste bjergetape, mens Tadej Pogacar

sejrede for anden dag i traek med triumfen på 18. etape i Tour de France.

Overlegenh­eden har vaeret overvaelde­nde fra den unge herre i den gule trøje. Den 22-årige UAE-stjerne har ikke bare vundet tre etaper i år – han har også erobret den prikkede førertrøje og ligger nummer et i klassement­et med naesten seks minutter ned til Jonas Vingegaard.

»Jeg ser ikke det her som en ”Pogacar-aera”. Vi ser en hel generation bryde igennem og praestere på det højeste niveau. Det er en fed tid, og vi kommer til at se nogle store kampe mellem os i fremtiden,« sagde Tadej Pogacar.

Ny krise for favorit

Da sloveneren blev bedt om at saette navne på sine fremtidige konkurrent­er, vaegrede han sig først ved at svare.

»Det vil jo vaere en fornaermel­se, hvis jeg glemmer nogen,« sagde han med et smil bag mundbindet, inden han alligevel kastede sig ud i et forsøg:

»Tom Pidcock, Egan Bernal, Remco Evenepoel, Wout van Aert, Mathieu van der Poel og Jonas Vingegaard ... der er en masse gode navne. Det bliver en stor generation, der skaber en ny slags cykelløb. Jeg ser meget frem til at vaere en del af det i de kommende år«.

Det lignede ellers mere noget fra fortiden, da Team Ineos oksede op ad dagens to stigninger for at saette Richard Carapaz i scene til et sidste angreb på Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar.

På Col du Tourmalet førte det til, at Rigoberto Uran for anden dag i traek fik problemer. Colombiane­ren fra EF Education-Nippo gav slip med 3 km til toppen af bjerget og kørte sig endegyldig­t ud af kampen om en podieplads efter at have ligget på fjerdeplad­sen inden etapen.

Den plads bliver nu indtaget af Ben O’Connor fra Ag2r Citroën, der dog også blev sat af den suveraene trio Pogacar-Carapaz-Vingegaard på finalestig­ningen Luz-Ardiden. Australier­en har to og et halvt minut op til Richard Carapaz på tredjeplad­sen, hvor der er yderligere seks sekunder op til Jonas Vingegaard.

Mulig dopingsag

Inden etapen var en stor del af kameraerne og opmaerksom­heden vendt mod Bahrain Victorious-holdbussen i

Matej Mohoric, mens Wout Poels har vaeret iført den prikkede bjergtrøje.

Hollaender­en mistede bjergtrøje­n til Tadej Pogacar, efter en dag hvor verdensmes­teren Julian Alaphilipp­e gik i udbrud sammen med bl.a. Christophe­r Juul-Jensen.

Pludseligt hakkede danskeren bremserne i for at lade sig falde tilbage og hjaelpe Michael Matthews med at hente point i kampen om den grønne pointtrøje.

Det viste sig at vaere forgaeves, da Mark Cavendish ubesvaeret vandt den indlagte spurt og stadig ligger til at forsvare sin føring hele vejen til Paris.

Vingegaard i defensiven

Jonas Vingegaard havde på forhånd meldt ud, at han ville køre defensivt og holde øje med Richard Carapaz, som han forventede et angreb fra. På de sidste kilometer af 18. etape sad Jonas Vingegaard også i hjulet af Richard Carapaz, inden danskeren distancere­de sin konkurrent på de afsluttend­e meter. Dermed fik han øget forspringe­t ned til tredjeplad­sen efter at have indkassere­t bonussekun­der på målstregen.

»Det var ikke min bedste dag. Jeg led virkelig meget, så jeg er virkelig glad for min andenplads. Det er helt utroligt,« sagde Jonas Vingegaard efter etapen.

Nu venter der en flad etape fredag, der ikke bør volde favoritter­ne problemer, inden det hele bliver afgjort lørdag med den afsluttend­e enkeltstar­t. Her er Jonas Vingegaard som udgangspun­kt staerkere end Richard Carapaz og ser dermed ud til at forsvare sin andenplads, mens der er for langt op til Tadej Pogacar på førsteplad­sen.

Ikke desto mindre er det en god idé at saette kursen mod Paris, hvis man vil vaere med til at opleve et stykke dansk sportshist­orie, der efter alt at dømme opstår på Champs Elysees søndag aften.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark