Jyllands-Posten

Detroniser­et storhold naegter at give op – og det har gavnet Jonas Vingegaard

Team Ineos har mistet kontrollen over Tour de France, men fremtiden ser stadig lys ud for feltets rigeste hold ifølge en ekspert.

- JESPER HAUE HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.h.hansen@jp.dk

Det lød naesten også for godt til at vaere sandt.

Team Ineos var klar til at tilbageero­bre magten med deres staerkeste Tour de France-hold nogensinde, som den ledende sportsdire­ktør, Gabriel Rasch, formulered­e det.

Både Tao Geoghegan Hart, Geraint Thomas, Richard Carapaz og Richie Porte kunne ende med at vinde Tour de France, lød vurderinge­n. I stedet endte skuffelsen med at blive større end forventnin­gerne.

»De meldte jo selv ud, at de kom med en firehovede­t slange. Siden da har de selvfølgel­ig haft nogle uheld, men en rytter som Tao har slet ikke ramt det niveau, man kunne forvente. Geraint Thomas fik revet sin skulder af led, og det har åbenbaret generet ham så meget, at Touren er blevet en stor skuffelse for både ham selv og holdet. Richie Porte har heller ikke vaeret der. Derfor har de kun haft én mand tilbage i klassement­et: nemlig Richard Carapaz,« siger Thomas Bay, tidligere profession­el cykelrytte­r og nuvaerende Eurosport-kommentato­r.

Luret og kopieret

Uovervinde­ligheden er vaek, som holdets tidligere profil og Tour de France-vinderen Bradley Wiggins har formuleret det. Eller som Thomas Bay siger:

»Det virker, som om deres Tour de France-formel er blevet luret og kopieret«.

En gang imellem – senest på både Col du Tourmalet og Luz-Ardiden under 18. etape – har de sortklaedt­e Team Ineos-ryttere sat sig frem i fronten af feltet, ligesom da holdet kontroller­ede alt i 2010’erne.

Syv af otte gange vandt det britiske storhold løbet med Bradley Wiggins, Chris Froome, Geraint Thomas og Egan Bernal.

Hver gang konkurrent­erne forsøgte at staekke storholdet, satte de staerke hjaelperyt­tere sig frem og dikterede et tempo, der draenede alle konkurrent­erne. Så kunne kaptajnen saette alle på plads med et angreb til sidst.

Hverken ved 18. etape eller på Mont Ventoux-etapen gav det imidlertid nogen triumf for Team Ineos.

»Ja, det fungerer ikke altid, og så får de kritik, men det er lige meget. I det mindste giver de det et forsøg og laegger sig ikke ned. Og sådan vil de fortsaette hele vejen frem til Paris,« siger Bradley Wiggins, der er kommentato­r for Eurosport under Tour de France.

Tomas Bay kan heller ikke lade vaere med at have respekt for storholdet­s forsøg:

»Selv om de har fået den ene naesestyve­r efter den anden, er det stadig dem, der prøver at skabe løbet. Det er faktisk også til Vingegaard­s fordel, fordi de bl.a. på Mont Ventoux-etapen var med til at saette et tempo, som han kunne lukrere på«.

Ligesom rock’n’roll

I 2020 måtte Team Ineos også laegge planerne om, da kaptajnen Egan Bernal først blev kørt ud af klassement­et og siden udgik af løbet efter at have klaget over smerter i ryggen. Siden da forsøgte det britiske storhold at komme med i udbrud stort set hver eneste dag.

Til sidst lykkedes det på 18. etape, da Richard Carapaz og Michal Kwiatkowsk­i kørte alene mod målstregen, hvorefter sidstnaevn­te fik lov til at nappe etapesejre­n efter mange års tro tjeneste.

I år har der ikke engang vaeret den slags triumfer i Tour de France. Det betyder dog ikke, at Team Ineos’ klasse er forsvundet, påpeger Thomas Bay.

»De vinder jo stadig cykelløb, og vi har set, at de stadig kan dominere, når alting spiller for dem. De endte med tre mand øverst i klassement­et i Catalonien Rundt. Richie Porte vandt Criterium du Dauphine. Men uanset hvad vil Team Ineos altid blive målt på, hvordan de klarer sig i Tour de France,« siger Thomas Bay.

Heller ikke i år lykkes det tilsynelad­ende at overvinde Tadej Pogacar. Dermed har sloveneren slået det tidligere så uovervinde­lige hold to gange i Touren.

»Selv om Pogacar ser suveraen ud lige nu, må man også huske på, at det er ligesom i rock’n’roll – det går op og ned. Der har også vaeret andre ryttere, der blev spået til at vinde løbet de naeste 10 år, men så sker der pludselig et eller andet. Vi så det jo bl.a. med Egan Bernal, der vandt i 2019 og siden gik ned. Han kan skabe noget stort for Team Ineos i Tour de France igen. Han er en kriger, og han har de samme fysiske evner som Tadej Pogacar. Så jeg synes egentlig, at fremtiden ser fornuftig nok ud for Team Ineos,« siger Thomas Bay.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark