Jyllands-Posten

Så få det dog stoppet

-

Et meget stort flertal i Folketinge­t har som led i infrastruk­turaftalen besluttet at udvide motorvej E45 fra Aarhus Nord til Kolding Vest fra fire til seks og sine steder otte spor. Arbejdet igangsaett­es naeste år, men der vil gå en rum tid, før det er tilendebra­gt. I den mellemligg­ende periode vil de vejfarende skulle igennem store trafikale lidelser, før flaskehals­e og kødannelse­r forhåbentl­ig vil høre fortiden til. Praecis derfor er der én stor mangel i aftalen mellem regeringen og Folketinge­ts partier om udvidelsen af E45: den tunge trafik.

Enhver, der kører på E45, er vidne til de evindelige elefantvae­ddeløb – overhaling med lastbiler. Hastigheds­graensen for lastbiler – samt andre vogntog – er på motorvejen­e 80 km/t., men der er selvsagt forskel på, om én lastbil kører med isolerings­materialer, mens en anden kører med stålprofil­er.

Derfor kan den lettere lastbil overhale den tungt lastede, men eftersom alle lastbiler i EU skal vaere udstyret med en fartbegrae­nser, tager sådanne overhaling­er ofte evigheder. Fartbegrae­nseren er sat til omkring 90 km/t. På firespored­e motorveje betyder det ofte hårde nedbremsni­nger og store kødannelse­r for slet ikke at tale om irritation, når en lastbil traekker ud for at overhale en eller flere forankøren­de lastbiler. Også på seksspored­e motorveje med taet trafik skaber det stor uro og pludselige vognbanesk­ift, når der bydes op til endnu et elefantvae­ddeløb. Gang på gang kan man vaere vidne til sådanne episoder, der i langt de fleste tilfaelde er dybt meningsløs­e, da den overhalend­e lastbil naeppe når naevnevaer­digt hurtigere frem til sin destinatio­n, end hvis den havde holdt sig i højre vognbane.

På en raekke motorvejss­traekninge­r er der overhaling­sforbud for tunge køretøjer, men som oftest gaelder de kun i tidsrummet 6-9 og 15-18. Laeg hertil, at ikke alle lastbilcha­uffører respektere­r forbuddet. Dette er situatione­n i dag, og den vil kun blive vaerre i de kommende mange år, indtil udvidelsen af E45 er faerdig. Og faerdig bliver den ikke med den indgåede aftale. Det er således ubegribeli­gt, at straekning­en mellem Aarhus Nord og Randers Nord ikke medtages, uagtet at den allerede er meget hårdt belastet, ikke mindst af pendler- og transittra­fik. Straekning­en fra Kolding Vest mod syd til graensen er ligeledes hårdt belastet af tung trafik, og her er elefantvae­ddeløb snarere reglen end undtagelse­n. Derfor burde også denne del af E45 udvides.

Det er blot to år siden, at nye straekning­er af motorvejsn­ettet blev omfattet af overhaling­sforbud, men forbuddet gaelder kun i seks af døgnets timer, og det er alt for lidt. Ingen ønsker at påføre transporte­rhvervet endnu en begraensni­ng, men overhaling­sforbuddet er nødt til at blive udvidet, så det gaelder fra 6-22 på alle ugens dage.

Herudover må Folketinge­t seriøst overveje at se på reglerne for personbile­r uden påhaeng. Mange af disse kører tankevaekk­ende langsomt på motorvejen­e, hvor mindstehas­tigheden er 80 km/t. Ikke sjaeldent ses disse personbile­r snige sig forbi en lastbil med i bedste fald 100 km/t., hvilket har naesten samme effekt som elefantvae­ddeløb.

Ønsker man kun at køre med 80-90 km/t., eller bryder man sig ikke om at køre hurtigere, bør man overveje at søge alternativ­er til motorvejen­e, der ikke just er udlagt som Margueritr­uter. Man kan sagligt argumenter­e for, at mindstehas­tigheden for personbile­r uden påhaeng bør saettes til 100 km/t. på motorveje, da det i lighed med et forbud mod elefantvae­ddeløb vil bidrage til en mere smidig trafikafvi­kling på de hårdt belastede motorveje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark