Jyllands-Posten

Angela Merkels amerikansk­e drøm

- LYKKE FRIIS direktør for Taenketank­en Europa

Når kansler Merkel i disse dage besøger Det Hvide Hus, er det den fjerde amerikansk­e praesident, hun skal samarbejde med. Selv om den kontrovers­ielle russisk-tyske gasledning, Nord Stream 2, givetvis fylder en del i kanslerens mødepapire­r, er der lagt op til et af de lettere besøg. Kontrasten til Merkels første besøg hos Donald Trump i 2018 kunne ikke vaere større. Inden afrejsen konsultere­de hun sin britiske kollega Theresa May for at blive klogere på, hvordan hun, i modsaetnin­g til premiermin­isteren, kunne undgå billeder, hvor hun underdanig­t holdt

Trump i hånden på vej ned i Rosenhaven. På flyrejsen pløjede Merkel en gammel udgave af magasinet Playboy igennem for at blive klogere på Trumps saerheder. Denne gang kan Merkel derimod glaede sig over, at hun er den første europaeisk­e regeringsc­hef, som Biden tager imod – og at USA ifølge udenrigsmi­nister Antony Blinken »ikke har nogen bedre ven end Tyskland«.

Ud over Nord Stream 2 vil Biden og Merkel givetvis diskutere Kina, covid-19 og det foreståend­e klimatopmø­de i Glasgow. Men realistisk set vil der gå meget tid med høfligheds­fraser. Det skyldes, at besøget er en del af Merkels afskedstur­né efter 16 år på posten. Lige inden afrejsen følte tidligere praesident George W. Bush sig da også kaldet til at melde sig i rosekoret. »Merkel har gjort det bedste for Tyskland,« lød det fra den tidligere praesident, der også slog fast, at hun for mange amerikaner­e fremstod som en saerlig udgave af den amerikansk­e drøm: fra en barndom bag jerntaeppe­t til verdens mest magtfulde kvinde.

Netop opvaeksten bag jerntaepsi­n pet er hovedforkl­aringen på, at Merkel altid har haft et saerligt forhold til USA. For hende var det USA, der udgjorde frihedens modpol til det undertrykk­ende Moskva – og ikke Paris eller for den sags skyld Bruxelles. Hvis ikke Berlinmure­n var faldet, var det derfor i USA, at Merkel ville have tilbragt sit otium, når DDR-staten pensionere­de hende som 60-årig. En tur til Rocky Mountains med Bruce Springstee­n i ørerne har hun siden betegnet som drømmerejs­en. Merkels amerikansk­e drøm er ganske anderledes end hendes mulige afløser Armin Laschets. Født og opvokset i Aachen, i trekantsom­rådet Tyskland, Holland og Belgien, er Laschet ”Benelux-europaeer” med blikket stift rettet mod Paris frem for Washington.

Merkels fascinatio­n af USA er også årsagen til, at mange spekulerer i, at hun rent faktisk vil realisere amerikansk­e drøm efter forbundsda­gsvalget. Flere peger på, at hendes mand har adskillige professora­ter på hånden. Tiden som medfølgend­e aegtefaell­e vil i givet fald også kunne kombineres med, at ekskansler­en plejer sine nu 18 aeresdokto­rater.

Da Merkel i 2007 besøgte Ruslands Vladimir Putin i Sotji, havde russeren taget sin store labrador med for at skraemme kansleren, der lider af hundefobi.

Men måske kommer Merkel til at slå sine folder langt taettere på Templin i Østtysklan­d, hvor hun er vokset op. I bestseller­en ”Miss Merkel”, som tyskerne muntrer sig med at laese i sommeren 2021, går Merkel nemlig Miss Marple i bedene og bliver privatdete­ktiv i Uckermark-regionen. Hendes to assistente­r er professorh­usbonden og mopsen Putin, der er opkaldt efter et ubehagelig­t udlandsbes­øg, der selv overgik debuten hos Trump.

Da Merkel i 2007 besøgte Ruslands Vladimir Putin i Sotji, havde russeren taget sin store labrador med for at skraemme kansleren, der lider af hundefobi. Siden har det tyske statsminis­terium indført en ”dog-trin”, altså strengt forbudt, at der må vaere hunde i naerheden af kansleren, når hun er på statsbesøg. Så rent bortset fra, at Biden ikke har nogen interesse i at skraemme sin gaest, behøver kansleren ikke at frygte, at hendes afskedsbes­øg i Washington pludselig spoleres af, at den praesident­ielle tyske schaeferhu­nd Major gør sin entré i Det Ovale Vaerelse. Major har ellers tidligere modsat Putins hund udvist bidske tendenser.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark