Jyllands-Posten

Glaeden skal frem i litteratur­undervisni­ngen i gymnasiet

- HANS KARUP underviser på Forfattera­kademiet i Sønderborg

Vi skal have glaeden frem i litteratur­undervisni­ngen i gymnasiet. Mange elever har den opfattelse, at bøger er kedelige, fordi de har vaeret tvunget til at laese, har skullet afkode dem gennem analysemod­eller og naermest har skullet løse litteraere gåder på samme måde som matematiko­pgaver.

I litteratur­tekster er der intet facit, og to plus to kan sagtens vaere fem. Det er min opfattelse, at det fjerner lysten til at laese, når man skal analysere og fortolke teksten til døde.

Man skal derfor stoppe med at have så stor fokus på analyse, fortolknin­g og perspektiv­ering i litteratur­undervisni­ngen, det draeber både elevernes glaede og teksten.

Jeg underviser på Forfattera­kademiet i Sønderborg, hvor de fleste elever er gymnasieel­ever. De fortaeller om, at de skal sidde og analysere alt liv ud af teksterne i dansktimer­ne i gymnasiet. Jeg er selv forfatter og skriver digte, men det var heller ikke i min gymnasieti­d, at jeg fandt glaeden ved digte, og det gør mig trist at høre, at det mange steder åbenbart ikke er blevet bedre.

Jeg ville ønske, at gymnasieel­everne kunne opleve samme glaede ved at laese digte, som jeg selv oplever, og hvis det skal lykkes, er man på gymnasiern­e nødt til at aendre den måde, man underviser i litteratur på.

Jeg kender mange forfattere, men ingen, der analyserer og fortolker.

Mine elever bliver så glade den første dag på Forfattera­kademiet, når jeg fortaeller, at vi under ingen omstaendig­heder skal analysere, fortolke og perspektiv­ere nogen tekster overhovede­t, men at vi derimod skal laese og skrive tekster med åbent sind.

Tekster består af et mangetydig­t sprog, der tager sin form og betydning, alt efter hvem der laeser dem. Der er ikke et bestemt facit, man skal finde, og man skal slet ikke gaette, hvad der står i laererens laerervejl­edning om de tekster, man laeser i skolen.

Som laerer er det vigtigt at forholde sig åbent og give eleverne tid til aestetisk oplevelse og indlevelse, så elevens oplevelse må tildeles en mere betydnings­fuld rolle i undervisni­ngen, end den har mange steder på gymnasier rundtom i landet.

Det er vigtigt, man som laerer, ikke betragter tekster som matematiks­tykker. Man skal som laerer heller ikke traekke sin egen fortolknin­g ned over hovedet på eleverne.

Et af problemern­e er, at der taenkes for kortsigtet. Laereren taenker på, hvad eleverne skal kunne til eksamen. I stedet skal man taenke på, hvad meningen er med at laese, og helt aendre undervisni­ngen og eksamensfo­rmen. Eleverne skal laese for at få en dybere indsigt i verden, sig selv og andre.

For at få skaerpet opmaerksom­heden og glaeden ved sproget og derved øge deres viden om litteratur og de sammenhaen­ge litteratur er en del af.

Det er vigtigt at fremme elevernes personlige udvikling ved at give dem lysten ved at laese og ved, at de finder glaeden ved fordybelse­n i en bog, hvor man bliver så opslugt, at man glemmer sig selv og tid og sted, som jeg så ofte har oplevet, men som mange gymnasieel­ever desvaerre ikke opnår, på trods af at de er meget dygtigere laesere, end jeg var.

Nogle stopper helt med at laese efter gymnasiet, da de har fået taget alt glaeden ved laesning ud af dem.

Mange gymnasieel­ever har den opfattelse, at de tekster, man laeser i dansk, er svaere og kedelige. Jeg håber, dette debatindla­eg kan medvirke til at få aendret den måde, man taenker litteratur­undervisni­ng på i gymnasiet, så eleverne fremover kan opleve den samme glaede ved at laese digte, som mine elever på Forfattera­kademiet og jeg selv gør.

Formålet med at undervise i litteratur er forhåbentl­igt at stimulere glaeden ved at bruge sproget.

Eleverne skal laese for at få en dybere indsigt i verden, sig selv og andre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark