Jyllands-Posten

Anbringels­esområdet er et korthus

- KARINA ADSBØL MF (DF)

Vi er nødt til at gentaenke anbringels­esområdet. Som lederen i JP den 7/7 også beskriver, bliver sagerne ved med at dukke op. Bunken af mislykkede indsatser, fejlslagne anbringels­er og problemati­ske opholdsste­der vokser sig større dag for dag, og den vil blive ved med at vokse, indtil vi får skovlen under problemern­e.

Schuberts Minde er en forfaerdel­ig fortaellin­g om et opholdsste­d, som fejlede i håndtering­en af sårbare og udsatte unge. I stedet for den udstrakte hånd, i stedet for hjaelpen, levede de unge under mareridtsl­ignende forhold. Men Schuberts Minde er også fortaellin­gen om et socialtils­yn, som svigtede de unge og lod dem blive i mareridtet, og anbringend­e kommuner, der ikke sikrede sig, at børnene trivedes og havde det godt.

Schuberts Minde er fortaellin­gen om et system, der ikke fungerer, som det skal. Et system, der har lukket sig om sig selv.

I årevis er anbringels­esområdet blevet nedpriorit­eret og fejet under gulvtaeppe­t, i håbet om at de grimme sager kunne ties ihjel. Det kan de ikke. Det skal de ikke.

Dette har vi problemati­seret over for flere socialmini­stre og gentagne gange indkaldt til forespørgs­elsdebat om. Vi vil i Dansk Folkeparti ikke acceptere halvhjerte­de lappeløsni­nger eller forfejlede socialdemo­kratiske målsaetnin­ger om ”at anbringe flere børn”.

Anbringels­esområdet består bl.a. af sårbare og udsatte unge og deres familier. Det er deres liv, vi kan se blive ødelagt på avissidern­e eller i den nyeste dokumentar. Hvordan kan vi acceptere et system, der tillader sådan en behandling?

Det kan vi ikke. Og hvis det betyder, at vi er nødt til at gentaenke hele det anbringels­essystemet, jamen, så er det dét, vi er nødt til.

Flere anbringels­er er ikke en eller anden mirakelkur, som med en underskrif­t vifter alle problemern­e vaek. Og da slet ikke, når man ikke engang sikrer sig, at de unge bliver anbragt et sted, hvor kvaliteten er i top, og indsatsern­e virker.

En anbringels­e kan vaere nødvendig i nogle sager, men så skal man som samfund i det mindste sikre, at de anbringes til noget bedre. Schuberts Minde er et af de mange beviser på, at det ikke altid er det, der sker.

Vi skal kvalitetss­ikre indsatsern­e. Vi skal styrke retssikker­heden – ja, vi skal faktisk sikre, at retssikker­heden overhovede­t er til stede. Vi skal sørge for opfølgning, så vi ikke taber sårbare og udsatte borgere, så snart de vender hjem eller fylder 18 år. Vores socialrådg­ivere og paedagoger skal have bedre og mere praksislae­ring. Og så skal vi overveje, om Socialtils­ynet i den konstrukti­on, det har nu, kan varetage sin opgave. Det er fuldstaend­ig grotesk, at et tilsyn kan have kendskab til bare nogle af de ting, der er foregået på Schuberts Minde i årtier, uden at saette ind.

Måske er løsningen, at vi tømmer posen og bygger anbringels­esområdet og tilhørende tilsyn op fra bunden. Det kan vi ikke sige med sikkerhed. Men det er ikke en mulighed at fortsaette, som vi gør nu.

Aftalen om børnene først er slet ikke nok. Anbringels­esområdet er et korthus, og vi er kun et lille pust fra at se det vaelte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark