Jyllands-Posten

Fremtidens sundhedsva­esen skal sikres

- GRETE CHRISTENSE­N formand for Dansk Sygeplejer­åd

Sygeplejer­skerne har nu strejket i snart fire uger, og det er en strejke, som kan maerkes i sundhedsva­esenet – ikke mindst på de over

28.000 udskudte aktivitete­r de første to uger af strejken.

Mange har undervejs gjort sig kloge på sygeplejer­skernes løn og dagligdag, men en ting står klart for både sygeplejer­sker og patienter: Sygeplejer­skerne løber hurtigt. De er pressede, og de mangler kollegaer. Faktisk er hvert tredje forsøg på at rekruttere en sygeplejer­ske forgaeves, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng. Det har stor indflydels­e på vagtplaner og arbejdspre­s – og hverdagen haenger ofte kun sammen, fordi sygeplejer­skerne udviser stor fleksibili­tet.

Det har vaeret tydeligt under covid-19-epidemien, og det er igen blevet tydeligt under den nuvaerende konflikt, hvor flere afdelinger har måttet undtages fra strejken. Det er de blevet, fordi der ikke er nok fastansatt­e sygeplejer­sker til at daekke nødberedsk­abet, som skal håndtere livsvigtig­e opgaver, der ikke må udsaettes på grund af strejke. At det er svaert bare at daekke nødberedsk­abet, vidner om, at der også til hverdag er store problemer, og at sundhedsva­esenet knap haenger sammen i dagligdage­n. Den situation kan blive endnu mere grel i fremtiden. For der er ingen tvivl om, at der bliver brug for sygeplejer­sker i fremtidens sundhedsva­esen. Men faerre unge vaelger at tage en uddannelse som sygeplejer­ske – i år fik sygeplejer­skeuddanne­lserne det laveste antal ansøgere siden 2013. Derudover har hver 20. sygeplejer­ske inden for blot en måned søgt job uden for faget, viser en undersøgel­se fra Dansk Sygeplejer­åd.

Vi har altså ikke bare et årtier langt løneftersl­aeb, men også et stort arbejdspre­s og for få kollegaer. Hvis vi skal sikre, at det i fremtiden er muligt både at rekruttere og fastholde sygeplejer­sker, er det her problemer, som skal løses. For hvis ikke de bliver løst, vil det i sidste ende gå ud over patienter og borgere. Jeg vil derfor opfordre politikere og arbejdsgiv­erne i kommuner og regioner til at overveje, hvordan de gerne vil have, at fremtidens sundhedsva­esen ser ud. Skal der vaere tid til omsorg og naervaer? Skal der vaere sygeplejer­sker nok til at sikre kvalitet og patientsik­kerhed? Så er det nu, I skal gøre noget.

Over en halv mia. kr. blev i 2020 brugt på sygeplejer­skers overarbejd­e i kommuner og på hospitaler. Så der er penge i systemet, og var de ikke brugt bedre ved at betale sygeplejer­sker en højere løn, så de har lyst til at blive i jobbet, i stedet for at bruge dem på overarbejd­sbetaling? Ønsker vi virkelig sådan et sundhedsva­esen, hvor hverdagen kun med nød og naeppe haenger sammen, og hvor det mere er tilfaeldig­heder, stor velvilje fra sygeplejer­skerne krydret med lidt held, der gør, at det de fleste gange går godt, frem for en staerk vidensbase­ret tilrettela­eggelse og planlaegni­ng? Nej, det mener jeg ikke. Derfor er det på tide at give sygeplejer­skerne en løn, der står mål med vores uddannelse, opgaver og ansvar, så vi kan sikre, at der også i fremtiden er sygeplejer­sker nok til at holde sundhedsva­esenet kørende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark