Jyllands-Posten

10 års fejlslagen hjemløsein­dsats skal vendes til en succeshist­orie

- VIBE KLARUP direktør for Hjem til Alle BENNY ANDERSEN forbundsfo­rmand for Socialpaed­agogerne

»Jeg siger ikke, at et hjem vil løse alle mine problemer med et knips, jeg siger bare at det i hvert fald er et godt stykke på vejen til at gøre det nemmere.«

Sådan lyder det fra en kvinde på 26 år, der er et af de 2.000 unge mennesker i Danmark, der har svaert ved at se en vej ud af hjemløshed. Der er blevet flere af dem – på 10 år er antallet af hjemløse unge steget med 72 pct. og samlet set steget med 30 pct.

Dette på trods af, at der siden 2009 har vaeret en politisk mål om, at hjemløshed skulle mindskes ved at tilbyde billig bolig og social støtte – såkaldt Housing First. De gode intentione­r er fulgt op af 650 mio. kroner. Men nye tal fra Socialstyr­elsen viser, at kun otte pct. af de hjemløse modtager den form for hjaelp. Det er ikke godt nok.

Faktisk er det en menneskeli­g katastrofe, at 10 års indsats mod hjemløshed har slået fejl, da hjemløshed fører til liv med misbrug, psykisk sygdom, kriminalit­et – og en alt for tidlig død.

Den gode nyhed er, at vi kan stoppe hjemløshed. Man er godt på vej i Finland og også Norge, hvor antallet af hjemløse er halveret i samme periode, som hjemløshed­en er steget i Danmark. Opskriften er, at man har sat nationale ambitiøse mål op om at stoppe hjemløshed og alle indsatser tager udgangspun­kt i Housing First, en evidensbas­eret tilgang til at bekaempe hjemløshed med boliger med støtte.

For at lykkes, skal den danske hjemløsein­dsats langsomt og gradvist omstilles fra at borgere i hjemløshed tilbydes midlertidi­ge senge på herberger og forsorgshj­em til at hjemløshed­en stoppes med permanente boliger med støtte. Her er det afgørende, at statens refusioner og puljer omlaegges, så de understøtt­er Housing First. Sådan er det ikke i dag.

Og så skal der vaere boliger nok. Hjemløshed er alt for laenge set som alene et socialt og socialpoli­tisk problem. Fakta er, at billige boliger og dermed boligpolit­ik er en akilleshae­l for at stoppe hjemløshed. Som en del af en hjemløsere­form bør der vaere en plan for, hvordan der i hver eneste by i Danmark

er boliger, som unge, der er udsatte, har råd til at betale. En bolig er fundamente­t for alt andet. Som en kvinde på 26 år, der har oplevet hjemløshed formulerer det:

»Et hjem, det er et sted, hvor jeg bare skal komme og slappe af. Jeg siger ikke, at et hjem vil løse alle mine problemer med et knips, jeg siger bare at det i hvert fald er et godt stykke på vejen til at gøre det nemmere.«

Hvis vi udelukkend­e fokuserer på at få menneske i hjemløshed i bolig, rammer vi skaevt. Støtten, der følger med, er nemlig en lige så vigtig del af indsatsen, der gør det muligt for den enkelte at udvikle sig og arbejde med de problemer, der fulgte med hjemløshed­en.

Støtte efter Housing First-metoden vil kunne hjaelpe 9 ud af 10 ud af hjemløshed - på den baggrund er det ekstra nedslående, at kun 8 pct. modtager den støtte.

Fra unge, der har oplevet hjemløshed ved vi, at kendskab til systemet, tilgaengel­ighed også uden for normal arbejdstid og tillid er vigtige egenskaber ved hjaelpen fra en profession­el socialfagl­ig medarbejde­r. De unge fortaeller, at hvis relationen er god, og den profession­elle kan følge dem over laengere tid, får det stor betydning for, om det lykkes at komme af hjemløshed og for at skabe et godt liv. Her er det vigtigt, at der er et godt match mellem kontaktper­son og den unge, der gør det muligt at samarbejde om at forfølge den enkeltes mål og drømme. Som en kvinde på 28 år formulerer det:

»Man ved hurtigt, om den, der skal hjaelpe, er en person, man snakker godt med.«

Vi kan godt. Nøglen til en lysere fremtid for unge ligger hos politikere på bolig- og socialområ­det. Sammen kan vi med en økonomisk set lille investerin­g skabe afgørende forandring i 2.000 unge menneskers liv.

Nøglen til en lysere fremtid for unge ligger hos politikere på bolig- og socialområ­det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark