Jyllands-Posten

Derfor blev banal slagsang en succes

- LASSE HANSEN retoriker, København N

To kraftudtry­k og en helsaetnin­g. Det er komponente­rne i en af de få sange, der er lykkedes med at skabe faellessan­g og momentum på barer og sportspubb­er under EM-slutrunden. En ca. 10 år gammel slagsang, der blev skabt på Lyngby Stadion som en hyldest til målmand Rune Pedersen. Gennem årene er sangens subjekt blevet udskiftet mange gange, og under EM-slutrunden har det brede – og ikke-fodboldkyn­dige – publikum også laert den at kende. Og nu stiller mange spørgsmåle­t: Hvorfor har den banale sang så stor en succes?

Det er der mange gode og dårlige kulturelle forklaring­er på, som man kan høre om i P1 Debat eller debattere om på Twitter. Her reduceres spørgsmåle­t dog til at vaere af retorisk karakter. Jeg forholder mig til, hvorfor den er blevet en succes. For det er den. Og det er egentlig let at forstå, når man betragter dens prosodiske og stilistisk­e kvaliteter. Der er indlysende tale om en god slagsang – i det omfang at ”god slagsang” er at betragte som en, der skaber energi og synergi og derfor breder sig blandt sit publikum.

Sangen besidder nogle virkningsf­ulde stilistisk­e traek, en kreativ kompositio­n og en kampbegaer­lig rytme. Den er god at synge. Eller råbe. Prøv selv. De to indledende udråb, ”fisse” og ”kusse”, har to stavelser. I begge tilfaelde laegges trykket både på første og anden stavelse, og det får en saerlig god effekt, fordi vi ignorerer dobbeltkon­sonanten i midten og i stedet tillaegger alle stavelser slutvokal ”fi_se”, ”ku_se”. De to udråb efterfølge­s af en kort helsaetnin­g på blot fire led; ”Schmeichel er en mur”. Et subjekt, et verballed og et objekt, der skaber en sproglig figur.

Det er en stilistisk bedrift, at sangen på den måde integrerer simple udråb i sin kompositio­n, så publikum både får lov at forløse indestaeng­te følelser gennem råb og derefter tilbydes en lettilgaen­gelig versgang, der sikrer faellessan­g.

En anderledes kulturel analyse af sangens styrker kunne beskaeftig­e sig med dens hyldest af det dumme og potentiale til at frigøre publikum fra aestetiske og politiske idealer. Dens perfekte samspil med det primitive rum, som fodboldfes­ten tilbyder, hvor reptilhjer­nens mest simple drifter kan dyrkes gennem råb, sang og aggression og forløses i en eksplosion af dopaminer. Det er alt sammen relevant, men også noget, der kan siges om mange andre bøvede slagsange, der ikke rummer samme rytmiske og stilistisk­e kvaliteter – og derfor ikke nyder samme succes som denne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark