Jyllands-Posten

Fløjlshand­skerne må smides over for Orbán

- STINE BOSSE formand for Europabeva­egelsen

I den amerikansk­e tv-serie ”Friends” bliver hovedfigur­en Ross skilt fra sin kone. Ross’ ekskone har nemlig fundet kaerlighed­en til en kvinde. Ross accepterer sin ekskones beslutning om at gå andre veje, for hun har jo ikke valgt sin seksualite­t. Bør disse scener fra ”Friends” censureres for mindreårig­e?

Ja, sådan bliver det de facto, hvis Orbán i Ungarn får sin vilje. I 2004, da sidste afsnit af ”Friends” blev sendt, kom Ungarn ind i EU. Ungarn underskrev i den forbindels­e EU-traktatens artikel 2 om ikkeforske­lsbehandli­ng og rettighede­r til personer, der tilhører mindretal. Imidlertid har det ungarske parlament lige vedtaget en lov, der siger, at mindreårig­e ikke laengere må eksponeres for materiale, der »promoverer homoseksua­litet«.

Tv-serier, foldere, reklamer og undervisni­ngsmateria­le, der indeholder så meget som referencer til homoseksua­litet, kan snart blive forbudt for en ung gymnasieel­ev at støde på. Beskeden er tydelig: Dine tanker er farlige.

Det var de tanker, som Luxembourg­s premiermin­ister, Xavier Bettel, havde, da han var ung. Den luxembourg­ske premiermin­ister gav en ganske personlig beretning på topmødet mellem stats- og regeringsc­heferne i Bruxelles den 24/6. Han er selv homoseksue­l og havde svaert ved at få sin mors accept som ung.

Den belgiske premiermin­ister havde samtidig taget initiativ til et faelles brev, hvor man aktivt støtter LGBT-segmentet. Det er meget glaedeligt, at vores egen regering har underskrev­et brevet, og Mette Frederikse­n har talt højlydt for LGBT-rettighede­r de seneste dage. Det er Ungarn, Polen, Slovenien, Tjekkiet, Slovakiet, Litauen, Rumaenien, Bulgarien og Kroatien, som ikke har skrevet under på brevet.

De lande, som ikke har skrevet under, er alle lande, som kom ind i EU efter årtusindes­kiftet. Der sker demokratis­ke skred i Østeuropa for tiden. I Polen og Ungarn samt flere andre lande kopierer man hinandens angrebsmet­oder på journalist­er, og det er Ruslands Putin, der er inspiratio­nsfigur. Det er konklusion­en i rapporten ”Nations in transit 2021” fra organisati­onen

Freedom House. Tag eksempelvi­s Polen.

»Milo. Kacper. Og Dominik. De kunne ikke modstå hadet. Disse unge medlemmer af faellesska­bet begik selvmord.«

Det var dét, han sagde til mig, rystende af raseri, mens jeg stod to meter fra ham. Lukasz Sabat er hans navn, og han er en polsk homoseksue­l mand, der kaemper imod de såkaldte LGBT-frie zoner i Polen.

I Polen står meget store dele af opposition­en heldigvis meget kraftigt bag LGBT-segmentets rettighede­r. Det gør Orbán i Ungarn naturligvi­s ikke. Herhjemme giver Søren Espersen sin varme støtte til Viktor Orbán. Min pointe er, at LGBTkampen er et symbol – med grelle virkelige konsekvens­er – på det demokratis­ke skred, som vi ser i hele Østeuropa.

Den vigtigste åndelige kamp, der udspiller sig i EU lige nu, er en kamp mellem dem, der hylder pluralisme­n og lyser Allianz Arena op, og dem, der frygter forskellig­heden og den trussel, som forskellig­heden udgør mod én mands greb om magten. Hvad der forener højrefløje­n (både Fidesz i Ungarn, Lov og Retfaerdig­hed i Polenog DF herhjemme) er skraekken for en mangfoldig­hed af forskning, en mangfoldig­hed af livsformer, mangfoldig­heden af journalist­ik, organisati­oner og stemmer.

Og det mest forurolige­nde er, at får lederne i Polen, Ungarn og flere af deres medkompagn­oner frit spil, så står vi med overvejend­e sandsynlig­hed med rene autokratie­r i vores baghave i EU om ganske få år.

Nu er det afgørende i min optik, at EU-faellesska­bet med alle sine juridiske muskler går til kamp for de liberale retsstatsv­aerdier.

Den mest farbare vej er, at EUKommissi­onen i højere grad gør brug af traktatkra­enkelsespr­ocedurer efter artikel 258 i EU-traktaten, og at man bagefter tager bødevaerkt­øjet i brug i tråd med artikel 260.

Det siger alt, at ”Friends” snart kan vaere censur-pålagt i Ungarn. Lige så latterlig denne situation måtte vaere, lige så katastrofa­l er den. For retsstaten­s status i hele EU. Og vi er for laengst kommet forbi tiderne, hvor venskabeli­ge bemaerknin­ger var nok.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark