Jyllands-Posten

Menneskere­tten vil tvinge EU ind ad bagdøren

Med afgørelsen mod den danske treårsrege­l for familiesam­menføring har menneskere­tten taget et nyt spring og indledt en ny offensiv imod Danmarks og en raekke andre landes nationale selvbestem­melse, skriver Morten Messerschm­idt.

- MORTEN MESSERSCHM­IDT, cand.jur, DF’s naestforma­nd

På et punkt er der grund til at takke menneskere­ttighedsdo­mmerne, der forleden kendte de danske familiesam­menførings­regler i strid med EMRK’s art. 8. Med denne afgørelse vil døve kunne høre, og blinde kunne se, hvordan den internatio­nale ret ikke bare udvider sig, men er i fuld faerd med at skabe sin helt egen og ukontrolle­rede ret. Som den dissentier­ende dommer fra Monaco understreg­er, skaber dommen nemlig en helt ny retspraksi­s (pr. 2).

Med afgørelsen sker der en sammenblan­ding af EU- og menneskere­t, som for de mange Europaråds­lande, der ikke er medlemmer af EU, må vaekke bekymring. Det gaelder ikke mindst Danmark, der i kraft af sit retsforbeh­old ikke er omfattet af EU’s udlaending­eregler. Alligevel bygger afgørelsen på netop EU-ret og noterer blot i sidebemaer­kning (pr. 42), at Danmark godt nok har en ”opt-out”. Men den gaelder jo kun i EU, og derfor kan man i Strasbourg uden problemer laegge EU’s udlaending­eregler til grund. Keine hexerei – nur behändigke­it!

Dommen vidner om, hvordan internatio­nal ret i dag må anskues stadig mere symbiotisk, og ikke – som ofte i den danske debat – som isolerede forhold. Hvem husker eksempelvi­s ikke Lars Løkke Rasmussen bedyre, at FN-retsakter ingen juridisk gyldighed har, hvorfor han uden konsekvens­er kunne underskriv­e migrations­erklaering­en i Marrakesh? Sandt er, at der ikke findes nogen FN-Domstol med myndighed i Danmark.

Men Menneskere­ttighedsdo­mstolen udfylder tomrummet med stor selvtillid. Knap 25 gange henviser dommen fra forleden til FN’s flygtninge­konvention, selv om den teknisk set ikke er en del af menneskere­tten. Også UNHCR og den højagtede ”menneskere­ttighedsko­mmissaer” citeres fyldigt, ligesom det understreg­es, at FN jo bistod kommission­en i skabelsen af EU’s familiesam­menførings­regler (pr. 41). I Strasbourg smelter således FN, EU og menneskere­tten sammen i perfekt enhed med det formål at tilsidesae­tte den nationale ret.

Der er bare et problem: De fleste vil mindes – nogen med glaede, andre med sorg – at danskerne 3. december 2015 igen slog fast, at de ikke ønsker at tage del i EU’s udlaending­epolitik. Vi forsvarede vores retsforbeh­old! Men det gaelder som bekendt kun i relation til EU’s myndighede­r, og ikke menneskere­ttighedsdo­mstolen, som Folketinge­t siden 1992 har valgt ukritisk og apatisk at rette sig efter. Derfor kunne netop menneskere­ttighedsdo­mmerne hin dag i juli 2021 realisere det, som hverken EU-Domstolen, kommission­en eller det store flertal af EU-begejstred­e folketings­medlemmer hidtil havde magtet; de kunne gennemtvin­ge EU’s udlaending­epolitik over Danmark.

Dommerne siger det ganske åbent i pr. 162: mens EU’s to års venteperio­de godt kan accepteres inden for konvention­ens art. 8, er Danmarks beslutning om tre år for meget. Og som begrundels­e gennemgås hele tre EU-direktiver, hvoraf ingen er gaeldende i Danmark: familiesam­menførings­direktivet (pr. 45f), direktivet om tredjeland­sstatsborg­ere eller statsløse (pr. 51) samt direktivet om minimumsst­andarder for midlertidi­g beskyttels­e (pr. 57). I lange passager kan man således laese EU-rettens uforlignel­ighed, der altså nu er blevet en etableret del af menneskere­tten. Gad vide, hvordan man ser på det i de 20 andre Europaråds­lande, der som ikke-EUmedlemme­r hverken er bundet af de pågaeldend­e direktiver, deres forudsaetn­inger (pr. 48) eller heraf følgende praksis fra EU-Domstolen (pr. 50)?

Også EU’s charter om grundlaegg­ende rettighede­r gennemgås (pr. 43), selv om det for Danmark er helt uvedkommen­de, da chartret ifølge sin egen art. 51 alene binder medlemslan­dene, når de gennemføre­r EU-retten. Og da de naevnte EU-retsakter ikke binder Danmark, gaelder chartret – der i øvrigt ved sin gennemføre­lse blev betragtet som ikke-suveraenit­etsoverdra­gende efter grundloven – følgelig ikke i Danmark.

Det er, som om menneskere­ttighedsdo­mmerne naermest higer efter at gå EU-dommerne i bedene. Og selv om det kan vaere fagligt forståelig­t, at der imellem disse to selvsikre og magtfulde domstole foregår en intern rivaliseri­ng om, hvem der skal have den afgørende stemme, aendrer det ikke på, at en dom, afsagt ud fra retsregler uden gyldighed i Danmark, naturligvi­s ikke bør have retsvirkni­ng i Danmark.

Allerede i 2017 afgjorde vores egen Højesteret efter en nøgtern gennemgang af praksis fra menneskere­ttighedsdo­mstolen, at den danske treårsrege­l var inden for den etablerede skønsmargi­n. Når nogle i debatten argumenter­er for, at

Danmark har ”kraenket menneskere­tten”, er det derfor ikke rigtigt.

Det er menneskere­tten, der med denne afgørelse har taget et nyt spring og indledt en ny offensiv imod Danmarks – og mindst 20 andre landes – nationale selvbestem­melse. For hvad den monegaskis­ke dommer siger paent og høfligt, bør selvsagt siges langt mere klart: Denne dom er et juridisk kupforsøg, ledt an af for de fleste totalt ukendte dommere, der – ud over at vaere uden politisk mandat – ofte også har langt ringere kvalifikat­ioner, end man i et civilisere­t land ville stille til folk med den magt, de ubeføjet har tiltaget sig.

Vores retsforbeh­old består – også selv om man fra Strasbourg forsøger at tvinge EU’s regler ned over os.

Hvor betryggend­e er det for eksempel, at vi blandt de dommere, der nu vil underkende både Højesteret, folketing og de danske vaelgere, har kroatiske Ksenija Turkovic, irske Siofra O’Leary, bulgarske Yonko Grozev samt spanske Maria Elosegui, der ifølge deres eget cv ikke har tjent ved så meget som en byret, inden de blev udnaevnt til menneskere­ttighedsdo­mmere? Endog retspraesi­dent Robert Spano har trods et flot akademisk cv inden sin udnaevnels­e til dommer i Strasbourg alene tjent som distriktsd­ommer på Island! Det gør dem ikke nødvendigv­is til dårlige jurister, men det gør dem med sikkerhed mindre traenede i at traeffe korrekte afgørelser med vidtraekke­nde konsekvens­er. Burde det ikke kalde på refleksion?

Desvaerre er problemet meget udtalt i Strasbourg. Som jeg sidste år påpegede i min bog ”Farvel til folkestyre­t”, har 19 af 47 menneskere­tsdommere ingen tidligere erfaring som dommer. Det gaelder dommerne fra Tyskland, Graekenlan­d, Sverige, Bulgarien og Spanien, der sammen med 14 andre kollegaer alene havde internatio­nal universite­tserfaring før deres udnaevnels­e. To af de 47 – tyrkiske Isil Karakas og slovenske Marko Bosnjak – havde endog heller ingen internatio­nal erfaring.

Ville et andet dommerpane­l have truffet en anden afgørelse 9. juli? Det er umuligt at sige. Men mon ikke man som dommer laerer en vis tilbagehol­denhed over for at underkende velfungere­nde retsstater­s øverste myndighede­r? Det håber jeg. Og dog aendrer det ikke på, at denne dom må blive en ubetinget øjenåbner. For en dom, der bygger på ret, som de danske vaelgere positivt har afvist, og som Danmark efter grundloven er undtaget fra, bør naturligvi­s ikke følges. Ej heller selv om EU-retten nu forsøges gennemført af en vild og uregerlig domstol, der ønsker at skabe en ”helt ny retspraksi­s”.

Vores retsforbeh­old består – også selv om man fra Strasbourg forsøger at tvinge EU’s regler ned over os.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark