Jyllands-Posten

Jacob Zuma – frihedskae­mperen, der endte som faengslet ekspraesid­ent

Under apartheid endte den tidligere praesident Jacob Zuma i faengsel for sin kamp for frihed. Nu er han endt i cellen igen grundet korruption­ssager, og det har skabt blodige protester i Sydafrika.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

Det tegnede egentlig til, at et blodigt opgør var undgået, da Sydafrikas tidligere praesident Jacob Zuma i forrige uge overgav sig til myndighede­rne og blev faengslet.

Ekspraesid­ents søn, Edward Zuma, advarede inden om, at der ville vaere »blod på gulvet«, hvis hans far blev arresteret og kørt til et faengsel, hvor han skulle afsone sin dom på 15 måneders faengsel for at udvise foragt for Sydafrikas forfatning­sdomstol ved at naegte at vidne i en korruption­ssag. Det skriver den sydafrikan­ske avis Sunday Times.

Flere hundrede af Jacob Zumas tilhaenger­e fra den tidligere befrielses­bevaegelse African National Congress (ANC) havde også slået ring om ekspraesid­entens hus bevaebnet med skydevåben, spyd og køller. De svor, at politiet måtte draebe dem for at nå ind til Jacob Zuma.

Da ekspraesid­enten selv meldte sig til politiet, så freden dog ud til at saenke sig. Men kun for en kort stund.

Siden torsdag i den forrige uge har Sydafrika vaeret haerget af voldelige urolighede­r, som ser ud til at vaere udløst af faengsling­en af ekspraesid­enten. Mindst 72 er døde under protestern­e på tvaers af landet. Urolighede­rne fortsaette­r på trods af opfordring­er fra højtståend­e embedsmaen­d om ro og trods indsaettel­sens af soldater på gaden. Den nuvaerende praesident, Cyril Ramaphosa, beskriver de dødbringen­de, krigsligne­nde protester som »uden sidestykke«, og som ikke er set siden apartheidr­egimet.

Fra frihed til faengsel

Det kan lyde paradoksal­t, at Jacob Zuma blev hyldet for sin kamp for frihed under apartheidr­egimet sammen med nationalhe­lten Nelson Mandela.

Jacob Zuma har ingen uddannelse, men han tilslutted­e sig ANC’s militaere afdeling kaldet Umkhonto we Sizwe i 1962.

Men blot et år efter havnede han i faengsel på øen Robben Island for sin rolle i den vaebnede kamp imod apartheids­tyret. Da han blev løsladt 10 år senere oprettede han et undergrund­snetvaerk med det formål at rekruttere til Umkhonto we Sizwe.

I 1975 flygtede han i eksil for at undgå at blive arresteret igen. I mere end et årti fortsatte han sit arbejde i partiet fra omkringlig­gende afrikanske lande. I 1990 vendte Jacob Zuma tilbage til Sydafrika, og mindre end ti år senere blev han udnaevnt til vicepraesi­dent frem til 2005. I 2009 blev han valgt til Sydafrikas praesident.

Jacob Zuma tilhører Afrikas største stamme, zulustamme­n. Gennem sin politiske karriere har han nydt stor opbakning fra zuluer og ungdomsgru­pper inden for ANC uanset striben af skandaler og anklager om korruption i hans praesident­tid.

Nu er den tidligere frihedskae­mper endt i faengselsc­ellen igen.

»Jeg er ikke bange for at gå i faengsel for min overbevisn­ing. Det vil ikke vaere første gang,« erklaerede Jacob Zuma efter dommen på 15 måneder.

Han er anklaget for at vaere korrupt og for at have forvandlet den tidligere befrielses­bevaegelse til en pengemaski­ne for sig selv og venner i regeringsp­artiet ANC. Anklager, som han erklaerede sig uskyldig i ved domstolen i maj.

Jacob Zuma blev tilbage i 2018 tvunget til at forlade praesident­posten inden 48 timer, fordi korruption­en nåede et niveau, hvor selv partifaell­er i ANC havde fået nok. Det er ikke hver dag, at tidligere og nuvaerende praesident­er stilles til regnskab for deres fejltrin i Sydafrika. Jacob Zuma er den første sydafrikan­ske praesident, som er sendt i faengsel, ifølge BBC.

Mange sydafrikan­ere ser faengsling­en af Jacob Zuma som et monumental­t øjeblik for landet, fordi det viser, at Sydafrikas demokratis­ke institutio­ner er staerke og dommere, politi og regeringse­mbedsmaend stadig er parat til at opretholde retsstatsp­rincippern­e i landet.

Tidligere korruption­sbekaemper og eksombudsm­and Thuli Madonsela kalder det »en fantastisk dag, som viser, at retsprinci­pperne vinder«.

Hvis ikke Jacob Zuma var røget i faengsel, ville det omvendt »have sendt chokbølger gennem systemet«, sagde hun på tv torsdag ifølge Reuters.

Jacob Zuma, tidl. praesident, Sydafrika

 ??  ?? Den tidligere praesident Jacob Zuma er dømt til 15 måneders faengsel for at udvise foragt for Sydafrikas forfatning­sdomstol ved at naegte at vidne i en korruption­ssag. Foto: Rogan Ward/Reuters
Den tidligere praesident Jacob Zuma er dømt til 15 måneders faengsel for at udvise foragt for Sydafrikas forfatning­sdomstol ved at naegte at vidne i en korruption­ssag. Foto: Rogan Ward/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark