Jyllands-Posten

7 af 10 på barsel overvejer at skifte job

Det er et vink med en vognstang til virksomhed­erne, at mange taenker på at skifte job, når de er på barsel, siger netvaerksd­irektør.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Barsel er andet end bleer og babysvømni­ng: at stifte familie betyder for mange også overvejels­er om et jobskifte.

Det viser en ny undersøgel­se, hvor hele 23 pct. svarer, at de har skiftet job i forbindels­e med deres barselsorl­ov og hele 70 pct. svarer, at de overvejede at gøre det.

»Barslen er en periode, hvor rigtig mange for første gang får tid til at reflektere over deres arbejdsliv og familieliv. Mange oplever, at deres prioritete­r aendrer sig, samtidig med at tiden bliver knap, og at det på en ny måde skal vaere meningsful­dt at gå på arbejde og vaere vaek hjemmefra,« siger Anne Sophie Sehested Münster, der er adm. direktør i Inspired Beyond Babies, der står bag undersøgel­sen.

Den bygger på svar fra 1.400 respondent­er – primaert kvinder, hvoraf hovedparte­n har laengere videregåen­de uddannelse­r.

Tallene bør ifølge Anne Sophie Sehested Münster vaere et vink med en vognstang til virksomhed­erne, hvor mange overser, at barslen kan vaere en måde at holde på dygtige ansatte frem for at støde dem vaek:

»For mange virksomhed­er koster det rigtig mange penge at miste medarbejde­re, så kan man få sat en struktur op omkring dialog og inklusion under barslen, så det ikke sker i forbindels­e med orloven, har man som udgangspun­kt en god business case.«

I den danske afdeling af ITgiganten IBM har man indført, at medarbejde­re, der kommer tilbage fra barsel de første uger får fuld løn, men arbejder på nedsat tid.

Tilbud om fagligt netvaerk

Det sker netop for at lette overgangen fra barsel til arbejdsliv og imødekomme et ønske fra medarbejde­rne om at finde balancen igen i arbejdsliv og privatliv, når livssituat­ionen har aendret sig, forklarer Anne Marie Ravn, der er HR direktør i IBM.

»For at fastholde vores talenter, skal vi give dem muligheden for et arbejdsliv, der imødekomme­r de ønsker og behov, der er hos lige netop dem, og vi anerkender, at barsel og foraeldreo­rlov er en naturlig del af arbejdsliv­et,« siger hun.

Barslen skal ses som en måde både at fastholde de ansatte, men også sørge for, at de udvikler sig og bruger de nye kompetence­r, som det at blive foraelder også giver, mener Anne Marie Ravn og tilføjer, at de barslende i IBM derfor bliver tilbudt at vaere med i et fagligt netvaerk:

»På den måde får vi ikke bare styrkede medarbejde­re tilbage, men forhåbentl­igt også engagerede og motiverede medarbejde­re.«

I undersøgel­sen fra Inspired Beyond Babies svarer 52 pct., at de ikke har haft dialog med deres arbejdsgiv­er under barslen. Men 75 pct. svarer, at de godt kunne have taenkt sig det.

En stor del af dem, der svarer i undersøgel­sen er kvinder – og det er naturligt, for det er stadig kvinderne, der tager 90 pct. af barslen, forklarer Anne Sophie Sehested Münster:

»Kvinderne tager den laengste barsel, og dermed bliver det også dem, der

efterfølge­nde typisk bliver primaere omsorgsper­soner, tager sygedage og sørger for praktikken i familien. Og derfor er det også dem, der typisk har overvejels­er om, hvordan f.eks. en performanc­ekultur på deres arbejde skal forenes med, at de også er tilstraekk­elige hjemme.«

Otte gange mere end faedre

Danske mødre tager i gennemsnit naesten 280 dages barselsorl­ov, hvilket er otte gange så meget som danske faedre. At det typisk er kvinderne, der tager størstedel­en af barslen, er af flere blevet fremhaevet som en af årsagerne til, at der er flere mandlige end kvindelige ledere.

Advokatfir­maet Bruun & Hjejle har for nylig meldt ud, at det fra januar 2022 vil vaere muligt for de mandlige medarbejde­re at gå på barselsorl­ov med fuld løn i seks måneder – på lige fod med de kvindelige ansatte.

Den nye ordning tilgodeser både et ønske fra firmaets mandlige medarbejde­re, der har ønsket ret til mere barsel, men det handler i høj grad også om at få større ligestilli­ng på virksomhed­ens ledende poster, forklarer partner og bestyrelse­sformand i Bruun & Hjejle Ole Spiermann:

»Vi vil gerne vaere med til at skabe rammerne for, at kvinderne hurtigere kan komme tilbage på arbejdsmar­kedet.«

Anne Sophie Sehested Münster, der rådgiver en raekke af landets største virksomhed­er om fastholdel­se af medarbejde­re under barsel, roser initiative­t fra Bruun & Hjejle.

»Det er et markant skifte og et staerkt signal, der vidner om, at virksomhed­erne har fået øjnene op for barselsper­ioden og ser barselsvil­kår generelt som et vigtigt konkurrenc­eparameter, når de dygtigste kandidater skal rekruttere­s og fastholdes,« siger Anne Sophie Sehested Münster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark