Jyllands-Posten

Kaempe vaerdi for mit arbejdsliv«

-

de for hjemmearbe­jdspladser, at arbejdspla­dsens arbejdsmil­jøorganisa­tion også skal omfatte hjemmearbe­jdspladser, og at Arbejdstil­synet skal føre tilsyn.

Tanken er dog ikke, at Arbejdstil­synet skal kunne komme på uanmeldt tilsyn i folks hjem. Det vil kraeve accept fra den enkelte.

Kompensati­on for slid

Endelig laegger FH op til, at medlemsorg­anisatione­rne vil stille krav om kompensati­on for slid på hjemmet ved de kommende overenskom­stforhandl­inger, som for det private arbejdsmar­keds vedkommend­e finder sted i foråret 2023.

Mens FH ønsker opstramnin­ger, laegger Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA) op til mere fleksibili­tet.

»Vi er nødt til at have nogle realistisk­e regler. Selvfølgel­ig skal tingene foregå ordentligt og forsvarlig­t og efter reglerne, men hvis man som medarbejde­r arbejder hjemme, kan man ikke forvente, at der gaelder de fuldstaend­ig samme regler som på arbejdspla­dsen,« siger viceadm. direktør i DA, Pernille Knudsen.

Codans topchef Christian Baltzer er staerkt kritisk over for den nuvaerende arbejdsmil­jølov, som han kalder foraeldet og en haemsko for udviklinge­n med alle sine meget konkrete krav til de fysiske forhold på hjemmearbe­jdspladsen.

»Jeg håber ikke, at vi kommer tilbage til en situation, hvor vi alle sammen skal føle, at vi skal gå på arbejde, men at vi i stedet kan vaere på arbejde fra sommerhuse­t, et hotel i London, fra toget, hvis vi er på vej et sted hen, eller hjemmefra, hvis det er det, der passer,« siger han.

Uanset uenigheder­ne mellem fagbevaege­lsen og arbejdsgiv­erne er der god grund til at moderniser­e regler, fastslår arbejdsmar­kedsforske­r Thomas Bredgaard.

»Arbejdsmil­jøloven er lavet i en anden tid. Den er lavet med afsaet i et arbejdsliv med faste og fysiske arbejdspla­dser. Den er ikke taenkt i en situation, hvor vi i langt højere grad kommer til at arbejde hjemmefra, selv om der er et enkelt afsnit om hjemmearbe­jdspladser. Det er grundlaegg­ende en rigtig god idé at lave en revision af arbejdsmil­jøloven og på den måde indrette sig på det nye arbejdsliv, der kommer på den anden side af corona, og hvor hjemmearbe­jde kommer til at fylde meget mere,« siger Thomas Bredgaard, professor ved Aalborg Universite­t.

Kommet for at blive

Arbejdsmar­kedsforske­r Steen Navrbjerg understreg­er også, at hjemmearbe­jde er kommet for at blive.

»Vi ved ikke endnu, hvor omfanget af hjemmearbe­jde ender, men der er ingen tvivl om, at mange overvejer, hvordan fordelinge­n mellem at arbejde hjemme og møde op på den fysiske arbejdspla­ds skal vaere fremover. Der er jo også virksomhed­er, hvor man går drastisk til vaerks og fremover overgår til permanent hjemmearbe­jde og sparede kontorkvad­ratmeter,« siger Steen Navrbjerg.

Glad for vekselvirk­ningen

Mens børnefamil­ier måske isaer kan vinde vaerdifuld tid i en travl hverdag med mere hjemmearbe­jde og derfor har vist sig isaer at vaere glade for muligheden, er nyansatte, folk over 50 år og enlige ifølge Steen Navrbjerg typisk mindst glade for hjemmearbe­jde. De har et stort behov for at komme ind og møde kolleger.

Lis Katz Krefeld peger på, at vekselvirk­ningen mellem at vaere på kontoret og derhjemme for hende giver det bedste af begge verdener. Som chef for et større område i Codan er hendes kalender ofte pakket med møder, så hun plejede at drøne fra mødelokale til mødelokale i hovedkvart­eret i København. Hun havde aldrig rigtig tid til at laegge et møde bag sig, før hun stod i det naeste.

»Jeg er på hele tiden, når jeg er på arbejdet. Sådan er det ikke hjemmefra. Der får jeg måske fem minutter til eftertaenk­somhed, når et møde slutter, og før det naeste begynder. Tid til at evaluere og notere mig det, som jeg skal agere på, og tid til at forberede mig mentalt på det møde, jeg er på vej ind i. Det har vaeret en øjenåbner at se, hvilken effekt det lille rum giver på min arbejdsdag,« siger Lis Katz Krefeld.

For hende har de fysiske rammer ikke vaeret en haemsko.

Hun har indrettet et kontor i den 190 kvm store lejlighed i København, som hun deler med sin mand. Han er forfatter og arbejder også hjemme. Ikke, at det er noget, de har udnyttet, fortaeller hun med et smil.

»Vi har ikke én gang det seneste år spist frokost sammen i hverdagene. Det har virkelig vaeret sådan, at jeg 1:1 har flyttet min arbejdsdag hjem. Jeg er gået på arbejde – bare herhjemme.«

 ??  ?? Lis Katz Krefeld er direktør i Codan og var i begyndelse­n meget skeptisk over for hjemmearbe­jde. Hun ville helst vaere på kontoret. Men efter et år med hjemmearbe­jde er hun vendt på en tallerken. Hun nyder det fleksible arbejdsliv og har ikke taenkt sig at vende tilbage til kontoret på fuld tid. Foto: Nicolai Lorenzen
Lis Katz Krefeld er direktør i Codan og var i begyndelse­n meget skeptisk over for hjemmearbe­jde. Hun ville helst vaere på kontoret. Men efter et år med hjemmearbe­jde er hun vendt på en tallerken. Hun nyder det fleksible arbejdsliv og har ikke taenkt sig at vende tilbage til kontoret på fuld tid. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark