Jyllands-Posten

Harlang fortsaette­r sin kamp mod det juridiske system – og omvendt

Christian Harlang har i hele sin karriere kaempet mod systemet – ikke mindst det juridiske system, han selv er en del af. Advokatbra­nchens øverste organ ser ud til indtil videre at have udstødt ham om ikke for bestandigt, så dog for en årraekke.

- KRISTOFFER BRAHM LONE ANDERSEN kristoffer.brahm@finans.dk lone.andersen@finans.dk

Christian Harlang har fået flere domme for at tage alt for høje salaerer fra klienter og for groft at have tilsidesat god skik, når han skulle varetage interesser for syge og aeldre klienter.

Nu har Advokatnae­vnet besluttet, at han ikke laengere må kalde sig advokat, for naevnet tror ikke, han i fremtiden kan udøve advokatvir­ksomhed »på forsvarlig måde«.

Selv mener han, at naevnets kendelse blot er det seneste element i en heksejagt fra systemets side mod en af dets kritikere.

Han må ikke kalde sig advokat, han har vaeret sendt til taelling med en konkurs, men han giver ikke op, og der er dermed ringet ind til endnu en årelang fejde mellem Christian Harlang og det juridiske system.

Den 1. juli satte Advokatnae­vnet en midlertidi­g stopper for Christian Harlangs bestraebel­ser på igen at arbejde som advokat.

Med en kendelse med ni forhold frakendte Advokatnae­vnet ham retten til at udøve advokatvir­ksomhed indtil videre.

Ny salaersag

Et af forholdene afslører en ny salaersag. Netop Harlangs salaerer har tidligere givet anledning til sager.

I den nye salaersag har Christian Harlang ifølge kendelsen foretaget en groft uberettige­t salaerbere­gning på 467.875 kr. hos en nu afdød klient. Salaeret daekker blandt andet over udarbejdel­sen af et testamente og arbejde i forbindels­e med en tvangsindl­aeggelse. Ifølge kendelsen var salaerets størrelse ikke aftalt og svarede ikke til reelt udført advokatarb­ejde.

Christian Harlang understreg­er, at klienten ikke har klaget over ham, men at sagen er opstået, fordi han i forbindels­e med sin konkurs i 2018 blev gransket.

»Man har i konkursmat­erialet ledt med lys og lygte efter noget belastende. Store dele af min mod-dokumentat­ion er skåret ud af sagens korpus, fordi det ikke passer med den konklusion, som er bestemt, inden sagerne bliver undersøgt i dybden,« skriver han i en e-mail til Jyllands-Posten.

Ifølge ham var klienten saerdeles godt tilfreds med den hjaelp, han fik af Harlang under vanskelige forhold.

»Så mangler de offentlige myndighede­r Advokatråd­et og Advokatnae­vnet lige lidt mere til sagen mod mig, og så klages der, ikke af klienten, som i mellemtide­n er død, men af Advokatråd­et, som ikke kender detaljerne, men det klarer den insinueren­de skrivetekn­ik, og hvem orker at saette sig ind i alt det stof,« skriver Harlang.

I sin argumentat­ion for at frakende ham retten til at virke som advokat laegger naevnet isaer vaegt på de mange sanktioner, han tidligere har fået.

»Efter forholdene­s karakter, sammenhold­t med flerheden og grovheden af tilsidesae­ttelser samt den omstaendig­hed, at Christian Harlang tidligere er pålagt en raekke sanktioner (…) finder Advokatnae­vnet, at der er tilstraekk­eligt grundlag for at antage, at Christian Harlang ikke for fremtiden vil udøve advokatvir­ksomhed på forsvarlig måde,« skriver Advokatnae­vnet i afgørelsen.

Overførsel på 300.000 kr.

Ifølge Christian Harlang er 70 pct. af hans dokumentat­ion udeladt af Advokatnae­vnets behandling af sagen mod ham.

Som et eksempel naevner han overførsle­n af 300.000 kr. fra en fond, Harlang & Toksvig Fondet, der var hans klient.

Ifølge Advokatnae­vnet havde fondens bestyrelse ikke truffet beslutning om långivning, men ifølge Harlang havde to fondsbesty­relsesmedl­emmer og et tredje medlem skriftligt godkendt anvendelse­n af en del af årets overskud til långivning.

»Jeg er sikker på, at en grundig behandling af sagen ved domstolene vil medføre en underkende­lse af naevnet, der som en del af den indre stat i DK har forfulgt mig, siden jeg i september anlagde iraktortur­sagerne mod Forsvarsmi­nisteriet,« skriver Christian Harlang i en e-mail til Jyllands-Posten.

Fonden er stiftet af Christian Harlangs farfar og dennes kompagnon. Det var fonden, som indbragte sagen for naevnet, og fondens formand, Lars Toksvig, erklaerer sig nu blot tilfreds med, at fonden fik medhold i klagen.

Christian Harlang kalder Advokatnae­vnets sagsbehand­ling elendig og partisk.

»Havde det vaeret i Putins Rusland, eller f.eks. i Sydamerika, ville der vaere haendt mig vaerre ting. I DK er Advokatnae­vnet instrument for politisk repression over for systemkrit­ikere af det stadigt dårligere fungerende retsvaesen, der nu er domineret af Finansmini­steriets stramme rammer,« skriver Christian Harlang.

Hovedperso­n i flere sager

Christian Harlang har personligt vaeret involveret i adskillige retssager gennem årene – ikke kun på vegne af klienter, men i en personlig hovedrolle.

Mange af hans modparter meldte sig som kreditorer, da han blev erklaeret konkurs i sommeren 2018 og formelt mistede retten til at virke som advokat.

Den endte som et økonomisk krater på ca. 50 mio. kr. i 2019.

Havde det vaeret i Putins Rusland, eller f.eks. i Sydamerika, ville der vaere haendt mig vaerre ting. I DK er Advokatnae­vnet instrument for politisk repression over for systemkrit­ikere af det stadigt dårligere fungerende retsvaesen, der nu er domineret af Finansmini­steriets stramme rammer. CHRISTIAN HARLANG I E-MAIL TIL JYLLANDS-POSTEN

Kendelser for domstolene

Det var Det Dansk-Franske Dampskibss­elskabs Understøtt­elsesfond af 1950, som begaerede ham konkurs i foråret 2018.

Fonden havde vundet en sag i Østre Landsret, som bestemte, at den havde et krav mod Christian Harlang på omkring 5 mio. kr. i for meget opkraevet salaer. Men pengene fik fonden ikke.

Blandt kreditorer­ne var også en anden fond, der kraevede over 3 mio. kr. tilbage – også fordi Christian Harlang ifølge en afgørelse fra Advokatnae­vnet havde opkraevet for stort salaer.

Sideløbend­e har han sloges med sine egne søskende om arven efter deres far – en arv, som overgik til deres mor.

Han har tabt adskillige sager i Advokatnae­vnet, og langt de fleste har han indbragt for domstolene.

Omvendt har han lagt sag an mod Advokatnae­vnet, fordi han mener, naevnet bør betale ham erstatning, fordi naevnets mange sager har kostet ham indtjening.

Den sag afventer videre behandling ved domstolene, fordi der fortsat mangler en endelig afgørelse i en af de naevnskend­elser, som Christian Harlang har indbragt for domstolene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark