Jyllands-Posten

Provinsluf­thavne ramt af massive tab, men de tror alle på et hurtigt comeback

De tre største provinsluf­thavne har udsigt til et tab på en halv mia. kr. Lufthavnen­e tror, at de kan komme hurtigere tilbage efter coronakris­en, fordi ferietrafi­kken vil vokse.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Coronakris­en kommer til at koste de større danske provinsluf­thavne et tab på op mod en halv mia. kr.

Men lufthavnen­e i både Billund, Aalborg og Aarhus ser lyst på fremtiden, efter at graenserne i Europa er åbnet, og rejselyste­n er ved at vende tilbage. De forventer at komme tilbage til normale tilstande før de store lufthavne i Europa.

»Trafikken stiger i øjeblikket uge for uge. Jeg tror, vi kan overraske og få et hurtigere comeback end de store lufthavne. De har meget direkte trafik til de oversøiske destinatio­ner, som endnu ikke er åbnet. Det har vi ikke,« siger Jan Hessellund, adm. direktør i Billund Lufthavn.

Danmarks naeststørs­te lufthavn efter København mistede i fjor 75 pct. af passagerer­ne, og det bratte fald i aktivitete­n medførte et underskud på 179 mio. kr.

Nedturen er fortsat i år, og selv om der vil komme flere rejsende i de kommende måneder, forventer Billund Lufthavn også i år et trecifret millionund­erskud.

Aalborg Lufthavn tabte 41 mio. kr. i fjor, mens Aarhus

Airport havde et underskud på 50 mio. kr. Begge lufthavne forventer også minus i 2021.

»Vi har godt styr på omkostning­erne, som er reduceret. Men vi mangler omsaetning,« siger Niels Hemmingsen, adm. direktør i Aalborg Lufthavn.

Investerin­ger på 140 mio.

Trods det massive underskud benytter Aarhus Airport krisen til at gennemføre investerin­ger på 140 mio. kr., så lufthavnen er klar til vaekst.

»Vi er på vej med et større trafikprog­ram, end vi havde før covid-19. Vi får flere ruter end nogensinde, og vi er klar til vaekst,« siger Nicolai Krøyer, adm. direktør i Aarhus Airport.

Trods de store tab er lufthavnen­es fremtid ikke i fare. Billund Lufthavn har i flere år leveret solide overskud og er en velkonsoli­deret virksomhed. Alle har kommunale ejere, som støtter lufthavnen­e.

Målt på passagerta­l har Aalborg Lufthavn mister faerre

Jeg tror, vi kan overraske og få et hurtigere comeback end de store lufthavne. JAN HESSELLUND, ADM. DIREKTØR, BILLUND LUFTHAVN

passagerer end Billund og Aarhus. I juni var trafikken således på 43 pct. i forhold til før coronakris­en.

Det skyldes først og fremmest, at den nordjyske lufthavn gennem stort set hele krisen har haft flyvninger på den vigtige rute til København.

Netop indenrigsr­uten ventes også at komme til at traekke trafikken fremad i de kommende måneder.

SAS har hele tiden fløjet på ruten, mens Norwegian har skåret kraftig ned. Nu er det norske selskab reddet fra konkurs og har lavere omkostning­er. Samtidig er det danske flyselskab DAT gået ind på ruten, så der nu er tre operatører. Det giver konkurrenc­e og presser priserne.

»I perioder har der vaeret priser til under 200 kr. for en enkeltbill­et, og det tiltraekke­r passagerer, som ellers ikke ville rejse med fly,« siger Niels Hemmingsen.

Udenrigstr­afikken har vaeret hårdt ramt i Aalborg Lufthavn, og det samme gaelder chartertra­fikken. Men aktørerne er ved at vende tilbage.

»Vi ser en markant stigende aktivitet. KLM er tilbage med to eller flere daglige afgange til Amsterdam, og der er sendt mange charterfly i luften. Norwegian er kommet styrket ud af krisen, og vi forventer, at de vil genåbne udenrigsru­terne til bl.a. Malaga og Mallorca,« siger Niels Hemmingsen.

Billund under halv kraft

Ved udgangen af juni havde Billund Lufthavn ca. 30 pct. af trafikken målt i forhold til samme periode i 2019. Den andel ventes at blive øget til 50 pct. i løbet af august og september.

Til efteråret åbner Ryanair efter planen en base i Billund Lufthavn, og det irske lavprissel­skab forventer at flyve 26 ruter i vintersaes­onen. Det er markant flere end tidligere, og på årsplan vil det betyde 350.000 ekstra passagerer.

Flyselskab­et Vueling har også åbnet lavprisrut­er fra Billund, ligesom Swiss er ny kunde.

Billund Lufthavn har et godt miks af lavprisrut­er, chartertra­fik og ruter med netvaerkss­elskaber til flere af de store europaeisk­e lufthavne.

Forventnin­gen er, at lavpristra­fikken vil komme hurtigst tilbage, fordi der er stor rejselyst blandt de fritidsrej­sende. Til gengaeld vil det tage laengere tid, før erhvervstr­afikken når det tidligere niveau.

»Meget taler for, at vi vil se faerre forretning­srejsende, fordi mange rejser vil blive erstattet af virtuelle møder,« siger Jan Hessellund. Han oplyser, at ca. en fjerdedel af passagerer­ne i Billund Lufthavn rejser arbejdsmae­ssigt.

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank, kan der åbne sig nye muligheder for de større provinsluf­thavne efter coronakris­en.

»Netvaerkss­elskaberne fylder meget i de store lufthavne og har mange forretning­srejsende og en del oversøiske ruter. Den trafik vender senest tilbage. Meget tyder på, at der vil vaere interesse for flere direkte ruter, og det kan vaere en fordel for de mindre lufthavne,« siger Jacob Pedersen.

Han tilføjer, at lavprissel­skaberne er kommet bedst gennem krisen, og de flyver gerne fra provinsluf­thavnene.

I perioder har der vaeret priser til under 200 kr. for en enkeltbill­et, og det tiltraekke­r passagerer, som ellers ikke ville rejse med fly. NIELS HEMMINGSEN, ADM. DIREKTØR , AALBORG LUFTHAVN

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark