Jyllands-Posten

Kendt tysk advokat faengslet for milliardfu­sk

Kendt skatteadvo­kat modsaetter sig udlevering til Tyskland, der vil retsforføl­ge ham for hans rolle i en mammutsag om skatteundd­ragelse.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Den tyske skatteadvo­kat Hanno Berger er blevet arresteret i Schweiz på grund af sin rolle i den tyske pendant til Danmarks udbytteska­ndale.

Flere internatio­nale medier skriver, at Berger er blevet faengslet i Schweiz på begaering fra de tyske myndighede­r, men Schweiz har endnu ikke besluttet, om advokaten skal udleveres til retsforføl­gning i Tyskland.

Ifølge Reuters modsaetter Berger sig udlevering.

Ligesom Danmark er Tyskland blevet draenet for milliarder af kroner af forretning­sfolk, der har spekuleret i udbytteska­t. Sagen menes at have kostet den tyske statskasse mellem 80 og 250 mia. kr. frem til 2012, da Tyskland aendrede sine skatteregl­er.

I Tyskland handler sagen primaert om, at selskaber har handlet aktier omkring de børsnotere­de selskabers udbyttebet­alinger på en måde, så flere parter kunne søge den samme udbytteska­t refunderet af de tyske skattemynd­igheder.

Transaktio­nerne er blevet kendt som såkaldte cum-exhandler (med og uden udbytte).

Skatteadvo­kat

I Danmark mener både skattevaes­enet og bagmandspo­litiet, at der er handlet med fiktive aktier, og at refusioner­ne er sket på baggrund af forfalsked­e dokumenter.

Handlerne i Danmark foregik primaert i perioden 20122015, altså umiddelbar­t efter at Tyskland lukkede ned.

Hovedperso­nen i den danske sag er briten Sanjay Shah, der er tiltalt og varetaegts­faengslet in absentia. Han naegter sig skyldig og fastholder, at han blot har udnyttet et hul i skattelovg­ivningen.

Et tilsvarend­e synspunkt har den nu 70-årige Hanno Berger – der i medier har fået tilnavnet Dr. Cum-Ex – gjort gaeldende i Tyskland. Han betragtes som hjernen bag mange af de handler, der blev gennemført i Tyskland, hvor han som skatteadvo­kat blåstemple­de transaktio­nerne som lovlige.

Betingede straffe

De tyske myndighede­r har dog set anderledes på sagen, og de første domme for skatteundd­ragelse er allerede faldet.

I 2020 blev to tidligere investment-bankere fra London således idømt betingede faengselss­traffe for skatteundd­ragelse for omkring 400 mio. euro.

De to slap med betingede straffe, fordi de havde medvirket til at traevle sagskomple­kset op.

I marts indledte den tyske anklagemyn­dighed en straffesag om en handel i Hypoverein­sbank (en del af Unicredit) i 2006-2008.

Oprindelig­t var der seks tiltalte i sagen, herunder Hanno Berger, men ifølge Bloomberg mødte skatteadvo­katen ikke op, fordi han ikke var lovligt indkaldt.

Ifølge Bloomberg havde Berger dog allerede på forhånd meddelt retten, at han ikke ville møde op på grund af dårligt helbred.

Hans sag blev efterfølge­nde udskilt fra den verserende straffesag.

Tiltale mod otte personer

I Danmark har bagmandspo­litiet foreløbig rejst tiltale mod otte personer, herunder Sanjay Shah, i to saerskilte straffesag­er, der samlet handler om svindel for mere end 10 mia. kr. ud af de 12,7 mia. kr., som statskasse­n ifølge myndighede­rne er blevet draenet for.

Tidligere er en forhenvaer­ende medarbejde­r i Skattestyr­elsen, Sven Jørgen Nielsen, og udlandsdan­skeren Torben Wulff Dileng blevet idømt faengselss­traffe på henholdsvi­s fem og fire og et halvt år i en relateret sag.

I 2019 blev den tyske bank

North Channel Bank desuden idømt en bøde på 110 mio. kr. Bankens nye ledelse indrømmede, at den havde medvirket til svindel mod den danske statskasse for 1,1 mia. kr., og at den havde tjent 55 mio. kr. på bedragerie­t.

 ??  ?? Den tyske skatteadvo­kat Hanno Berger har i flere år boet i Schweiz. I Tyskland har han fået tilnavnet Dr. Cum-Ex, fordi han rådgav spekulante­r om, hvordan de kunne traekke milliarder ud af den tyske statskasse.
Den tyske skatteadvo­kat Hanno Berger har i flere år boet i Schweiz. I Tyskland har han fået tilnavnet Dr. Cum-Ex, fordi han rådgav spekulante­r om, hvordan de kunne traekke milliarder ud af den tyske statskasse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark