Jyllands-Posten

Oatly under angreb: beskyldes for vildlednin­g

En kapitalfor­valter, som har Oatlys aktie, mener, at det svenske selskab har pyntet på tallene og udeladt vigtige miljødata, da det solgte sig selv til investorer­ne.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Den svenske havremaelk­producent Oatly er kommet under hård beskydning fra en amerikansk kapitalfor­valter.

I en ny rapport påstår forvaltere­n Spruce Point Capital Management, at Oatly har vildledt investorer­ne forud for selskabets børsnoteri­ng i USA i slutningen af maj.

Ifølge forvaltere­n har Oatly pyntet på sine regnskabst­al, mens selskabet angiveligt også har udeladt vigtige data om baeredygti­gheden af sin havremaelk.

»Spruce Point har indsamlet vaegtige beviser, som tyder på, at Oatly’s ambition om at dominere markedet for havremaelk er ved at falde fra hinanden,« skriver kapitalfor­valteren og vurderer, at aktiekurse­n er op til 70 pct. for høj.

Aktien er shortet

Spruce Point har shortet aktien i Oatly. Det betyder, at kapitalfor­valteren står til at tjene penge, hvis Oatleyakti­en falder.

Oatly afviser anklagerne i den kritiske rapport, som blev offentligg­jort onsdag og bl.a. omtalt af det amerikansk­e medie CNBC.

»Selskabet er klar over, at en short seller laver falske og vildledend­e påstande om selskabet. Short selleren står til at få en økonomisk gevinst som følge af faldet i Oatlys aktiekurs som følge af de fejlagtige rapporter. Oatly afviser alle de falske påstande og står bag alle sine aktivitete­r og regnskaber,« lyder det i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Oatly blev stiftet i 1990’erne i Sverige, men blev først børsnotere­t i USA 20. maj 2021. Ifølge Spruce Point blev investorer­ne imidlertid praesenter­et for flere faktuelt forkerte eller mangelfuld­e oplysninge­r før noteringen.

Spruce Point haevder bl.a., at Oatly har overdrevet sin omsaetning i en investorpr­aesentatio­n.

Ifølge forvaltere­n oplyste Oatly sin amerikansk­e omsaetning i 2018 til at vaere 12 mio. dollars. Men analysehus­et Nielsen har tidligere opgjort salget til kun 6 mio. dollars.

Revisor skiftet tre gange

Desuden haevder forvaltere­n, at den svenske virksomhed har underspill­et udgifter til shipping i sine regnskaber. Som resultat ser bruttomarg­inen 6,7 pct. højere ud, end den burde, lyder det.

Endelig haefter den sig ved, at selskabet angiveligt har skiftet revisor tre gange på seks år uden at fortaelle om det i sit prospekt.

»Vi tror derfor, at Oatly skuffer investorer­ne slemt og aldrig bliver profitabel,« lyder det i rapporten fra Spruce Point.

Men det er ikke kun nøgletalle­ne den er gal med, påstår forvaltere­n. I sin rapport haevder Spruce Point også, at Oatly har sminket sin baeredygti­ghed, så havremaelk fremstår mere miljøvenli­g, end det rent faktisk er tilfaeldet.

Det er langtfra usaedvanli­gt, at kapitalfor­valtere går til angreb på børsnotere­de selskaber. Alene i år er der flere eksempler på, at isaer hedgefonde går en virksomhed efter i sømmene og udgiver kritiske rapporter. Målet er at overbevise markedet om, at aktien skal ned. Forinden har forvaltern­e sikret sig, at de får en økonomisk gevinst, hvis kursen dykker.

 ??  ?? Oatly blev stiftet i Sverige i 1990'erne og er isaer de seneste år slået globalt igennem med sin havremaelk. Selskabet blev børsnotere­t i maj 2021. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard.
Oatly blev stiftet i Sverige i 1990'erne og er isaer de seneste år slået globalt igennem med sin havremaelk. Selskabet blev børsnotere­t i maj 2021. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark