Jyllands-Posten

Staten burde overveje en ordning til folk som Harlang

Gale maend og kvinder er kunstens dynamit. Derfor bør staten også kunne støtte systemets udfordrere på andre områder.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN finans@finans.dk

Det har vaeret et par drøje uger på Taarbaek Strandvej i Klampenbor­g. Manden, der har kontor på førstesale­n, må ikke laengere praktisere som advokat. Det har Advokatnae­vnet besluttet. For anden gang.

Første gang, manden på førstesale­n blev frataget bestalling­en, var for tre år siden. Da han gik konkurs efter en strid med en klient.

Når man søger på Christian Harlang, snapper Google efter luft. Der er så meget at berette, at søgemaskin­en knager.

Christian Harlang har – set fra Googles synspunkt – skiftevis ligget i strid med staten, sin familie, domstole, klienter, advokatbra­nchen og pressen. Stridens genstand spaender fra, hvordan den danske stat behandler syriske flygtninge, til hvordan Christian Harlang når frem til regningen for sit arbejde.

Det sidste har vaeret i fokus nogle gange. Manden på Taarbaek Strandvej har den opfattelse, at hans salaerbere­gning med overlaeg bliver lagt skaevt under luppen for at skade ham. Det synspunkt har han senest givet luft for i forhold til Advokatnae­vnet.

Set fra Googles synspunkt svarer manden på Taarbaek Strandvej jaevnligt med et sagsanlaeg, hvis nogen påstår, at der forekommer at vaere uorden i pennalhuse­t.

Fejderne med staten er en central del af Christian Harlangs selvfremst­illing – for ikke at sige omdrejning­spunktet. Det er Harlang mod staten.

Sådan har det vaeret, siden han residerede på en eksklusiv adresse i København og havde ansatte. Han fører sager, der udfordrer systemet, anfaegter dens retsgrundl­ag og udstiller dens magtanvend­else. Det skaber fjender. Systemet glemmer ikke. Med fare for at forsimple tingene er det sådan, at

Harlang fremstille­r sin mission.

Hvis man igen og igen udfordrer systemet, og vel at maerke gør det originalt, kan man få legater og støtte fra Statens Kunstfond. Altså hvis man er kunstner. Hvis man er systemudfo­rdrer og ikke er kunstner, kan man få en spand at hoppe i.

Nej. Jeg taler ikke for, at manden på Taarbaek Strandvej skal på finanslove­n. Overhovede­t. Men jeg taler for, at han og andre systemudfo­rdrere burde kunne tildeles en ydelse. Efter grundig vurdering. På lige fod med kunstnere. For at holde Systemet på taeerne. Efter en grundig vurdering, fordi udfordrerg­enet kan vaere mixet op med meget saere substanser. For eksempel fantasteri, paranoia, bedrag og selvbedrag.

Gale maend og kvinder er kunstens dynamit. De skriver grimt, maler grimt og komponerer grimt, så vi andre kan elske det paene dobbelt.

Staten burde overveje en støtteordn­ing til andre systemudfo­rdrere end kunstens.

Gale maend og kvinder er kunstens dynamit. De skriver grimt, maler grimt og komponerer grimt, så vi andre kan elske det paene dobbelt.

Anders Heide Mortensen er kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsmi­nisteriet og Finansmini­steriet.

Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark