Jyllands-Posten

Vestas blev bundprop i rødt C25

-

Selvom det danske aktiemarke­d torsdag var sommerstil­le, så var der stor opmaerksom­hed og markant kursfald til Vestas efter skidt nyt fra kollegaen Siemens Gamesa. Der var også fald til Ørsted og Maersk-aktierne.

Sidstnaevn­te umiddelbar­t uden selskabsny­t, men det kan haenge sammen med onsdag eftermidda­gs nyhed om, at EU planlaegge­r at gøre shippingin­dustrien til en del af sit kvotesyste­m.

Vestas blev hårdt ramt af en nedjusteri­ng fra konkurrent­en Siemens Gamesa og endte i bunden af C25.

Eliteindek­set satte sig 1,28 pct. til 1.895,50. Faldene i Vestas, Maersk og Ørsted tyngede godt til. Ved dansk lukketid lå de tre ledende europaeisk­e aktieindek­s med fald på 0,9-1,1 pct.

»Omsaetning­en var til den klart svage side og handlere og investorer fokuserer lidt mere på sikre aktier, som Novo Nordisk, Rockwool og DSV,« forklarer seniorakti­ehandler i Sydbank Christian Thatje til Ritzau Finans.

Regnskabss­aesonen er laengere fremme ude i Europa, og der er det hans vurdering, at selv generelt paene regnskaber ikke belønnes.

»Forventnin­gerne er høje, og selvom der overordnet leveres ofte endda bedre end ventet, resulterer det typisk ikke i kurshop, vurderer han og peger på, at det også kan blive billedet i Danmark.«

Siemens Gamesa oplyste sent onsdag i forbindels­e med foreløbige tal for 3. kvartal, at omsaetning­en for hele året nu ses at lande i den nedre ende af det tidligere udmeldte interval på 10,2-10,5 mia. euro.

Mere negativt var det dog, at gruppens forventnin­g til driftsmarg­inen blev markant nedjustere­t. Nu ses den at ende mellem et minus på 1 pct. og 0 pct. Tidligere lød forventnin­gen på 3-5 pct. AEndringen skyldes primaert stigende råvarepris­er og coronafors­tyrrelser heriblandt flaskehals­e i forsynings­kaeden.

Vestas dykkede 6,4 pct.

Det er ifølge analyseche­f Jacob Pedersen i Sydbank dog temaer, som Vestas var med til at nedtone i forbindels­e med regnskabet for 1. kvartal. Det er også temaer, som Vestas ifølge Jacob Pedersen har bevist, at det håndterer vaesentlig­t bedre end konkurrent­erne.

Vestas-aktien faldt 6,4 pct. til 229,10 kr. Siemens Gamesa lå ved dansk lukketid med et fald på 14 pct. på børsen i Frankfurt.

Carlsberg fik haevet sit kursmål til 1.300 kr. fra 1.250 kr. af SEB, der fastholder anbefaling­en køb, viser data fra Bloomberg News. Det er ligeledes løftet til 1.300 kr. fra 1.218 kr. hos Danske, ifølge PLX. AI. Her fastholdes også køb.

»Det er positivt for Carlsberg, at danske barer har fået udvidet deres åbningstid­er,« siger Per Fogh, der er aktieanaly­tiker i Sydbank, og påpeger, at en dansk genåbning var nødvendig for at komme i mål med bryggeriet­s helårsforv­entninger.

Carlsberg-aktien faldt dog lidt - 0,6 pct. til 1.164 kr. Unibrew derimod endte 0,3 pct. højere i 837,80 kr.

SAS skuffede i 2. kvartal

Toppladser­ne i C25 blev indtaget af Novo Nordisk, DSV Panalpina og Novozymes og Rockwool. Alle uden selskabssp­ecifikke nyheder og de to førstnaevn­te i rekorder. Der var dog ingen stigninger over 1 pct.

DSV Panalpina fik haevet sit kursmål hos Goldman Sachs til 1.600 kr. fra 1.450 kr. onsdag. Anbefaling­en af logistikak­tien blev fastholdt på køb.

Uden for C25 dykkede SAS-aktien 2,2 pct. til 1,50 kr.

En langsommer­e end ventet ophaevelse af rejserestr­iktionerne og en deraf følgende forsinket efterspørg­selsopsvin­g har ført til en dårligere end ventet udvikling i 2. kvartal for det finske luftfartss­elskab og SAS-konkurrent Finnair.

Det fremgik af regnskabet for 2. kvartal, der blev praesenter­et torsdag morgen.

Indtaegter­ne steg 63 pct. i 2. kvartal, men var under analytiker­nes forventnin­g.

Det ordinaere driftsresu­ltat skuffede også med et underskud på 151,3 mio. euro mod ventet om et tab på 144,6 mio. euro.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark