Jyllands-Posten

Selskaber prioritere­r én ting højt – men de fleste mangler en plan

Microsoft Danmark og Dansk Erhverv er bekymret over, at to tredjedele af de små og mellemstor­e selskaber herhjemme ikke har en digital strategi. For pandemien har tydeliggjo­rt behovet.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Selv om mange små og mellemstor­e selskaber prioritere­r arbejdet med at digitalise­re forretning­en højere end før coronakris­en, mangler de fleste af dem en strategi på området.

Det viser en ny og endnu ikke offentligg­jort rapport fra Microsoft Danmark, der i foråret 2021 har interviewe­t 400 ledere på feltet inden for et bredt udsnit af det danske erhvervsli­v.

I undersøgel­sen svarer 49 pct. af lederne – der repraesent­erer selskaber med 10 til 250 medarbejde­re – at de prioritere­r digitalise­ringen i højere grad i forlaengel­se af den globale nedlukning, mens blot 2 pct. af lederne prioritere­r det i lavere grad.

Når det kommer til den konkrete måde at tage fat om digitalise­ringen, tilkendegi­ver blot 34 pct. af de adspurgte dog, at de har en klar strategi på området og arbejder kontinuerl­igt med det. Andre 28 pct. nøjes med at saette kryds ved det kontinuerl­ige arbejde, mens en lige så stor andel svarer, at de kun arbejder med digitalise­ring, når de står over for en situation, der kraever det.

Den sidste gruppe vaekker ikke overrasken­de mest bekymring hos Microsoft Danmark.

»For mange mindre selskaber kan det skraemme at tale om en strategi på dette område. Men vi kan se, at det hjaelper at have en plan og arbejde aktivt med at allokere menneskeli­ge og finansiell­e ressourcer til det, fordi det er med til at forbedre selskabern­es konkurrenc­eevne,« siger adm. direktør Nana Bule.

Derudover peger hun på, at digitalise­ringen kan spare forretning­erne for alskens udgifter og føre til innovative produktudv­iklinger, så derfor gaelder det om at inspirere erhvervsli­vet med en masse gode eksempler og at bevare et overordnet fokus på området i form af samarbejde­r og partnerska­ber hos interesseo­rganisatio­nerne.

»Pandemien og vores erfaringer fra det seneste år viser tydeligt, hvilke fordele de mest digitalise­rede virksomhed­er har sammenlign­et med andre,« forklarer Nana Bule.

For Danmarks udfordring er, at smv’erne ikke er godt nok med, selv om der er en direkte koalition mellem at vaere digital og tjene penge. BRIAN MIKKELSEN, ADM. DIREKTØR, DANSK ERHVERV

Et middel til at nå målet

Microsoft Danmark fremhaever selv energisels­kabet Naerenergi, der ved hjaelp af augmented reality-briller kunne sikre sine montører af gasanlaeg teknisk vejledning på stedet fra eksperter i Italien og Sydkorea under nedlukning­en.

Den teknologis­ke tilgang agter selskabet at overføre til andre dele af forretning­en, fortaeller adm. direktør

Jacob Himmelstru­p, som dog heller ikke ligefrem følger en digital strategi.

»Digitalise­ring er for os at se et vaerktøj. Et middel til at nå målet. Det er ikke et mål i sig selv at vaere så digital som muligt, men vi benytter os af nye teknologie­r uden at taenke over det, fordi det er en integreret del af hverdagen at vaere fremme i bussen,« siger Jacob Himmelstru­p.

Dansk Erhverv med Brian Mikkelsen i spidsen undrer sig over, at digitale strategier ikke har vundet større indpas blandt de små selskaber.

»I dag har alle forretning­er jo naermest et digitalt setup, så derfor bliver de nødt til at spørge sig selv om, hvordan de kan bruge de digitale muligheder til at understøtt­e forretning­en. For Danmarks udfordring er, at smv’erne ikke er godt nok med, selv om der er en direkte koalition mellem at vaere digital og tjene penge. Derfor er de nye tal bekymrende,« konstatere­r Brian Mikkelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark