Jyllands-Posten

Hos dansk slagterigi­gant

-

»En ny bølge af covid-19 skyller hen over Europa. Det laegger en daemper på forbruget. Selv om mange holder ferie, er der ikke den samme sociale aktivitet, som vi normalt kender det. Antallet af turister i Sydeuropa er på et lavt niveau, og det, jeg hører, er, at der er relativ god plads på restaurant­erne i Europa. Noget tyder på, at dem, der er på ferie, ikke går så meget ud at spise, som de normalt ville gøre,« lyder vurderinge­n fra Lars Albertsen.

Forbruget af svinekød svaekkes yderligere af de mange aflyste byfester og festivaler, som normalt praeger sommermåne­derne. Presset på naermarked­erne er den seneste tid blevet forstaerke­t af en brat opbremsnin­g i Kinas import af svinekød fra Europa. Det betyder, at endnu mere europaeisk svinekød skal afsaettes på naermarked­erne, hvor efterspørg­slen er unormalt lav, og priserne derfor giver efter.

Kina blev i 2019 ramt af et voldsomt udbrud af svinepest, der kostede op mod 200 mio. grise livet. Landet har siden vaeret storimport­ør af svinekød fra lande som Danmark og Spanien.

Der er delte meninger om årsagen til den aktuelle opbremsnin­g i Kinas import.

Den officielle forklaring lyder, at landet nu stort set har genopbygge­t sin egen svinebesta­nd og derfor har et mindre importbeho­v.

Uofficielt forlyder det imidlertid, at landet er ramt af en ny bølge af svinepest. Mange landmaend frygter, at deres grise skal blive smittet, hvilket vil medføre aflivning og destruktio­n af hele besaetning­en. For at undgå det, skynder landmaende­ne sig at tømme staldene og sende alle grisene til slagtning. Det skaber midlertidi­gt et kunstigt højt udbud af svinekød, vurderer analytiker­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark