Jyllands-Posten

Fagbevaege­lsen gør klar til opgør om hjemmearbe­jde

Coronakris­en har givet hjemmearbe­jde det helt store gennembrud, og en raekke virksomhed­er laegger allerede nu op til at fortsaette fleksibili­teten fremover. Men det skal koste, mener fagbevaege­lsen.

- JETTE AAGAARD DORTE IPSEN BODDUM jette.aagaard@finans.dk dorte.boddum@finans.dk

Ved de naeste overenskom­stforhandl­inger i 2023 kan arbejdsgiv­erne se frem til at blive mødt med krav om betaling for udgifter til lys, vand, varme og kvadratmet­er til medarbejde­re, der på den anden side af coronakris­en fortsaette­r med at arbejde hjemmefra. Sådan lyder det fra Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation (FH).

Et krav om penge for hjemmearbe­jde er kun rimeligt, fastslår naestforma­nden i FH, Morten Skov.

»Arbejdsgiv­erne får jo stillet noget plads til rådighed i folks hjem. Der har jeg den ideologisk­e holdning, at det skal folk kompensere­s for sammen med forbrug af strøm, vand osv. Der er arbejdsgiv­ere, som allerede er i gang med at afvikle kontorkvad­ratmeter, og de penge, som arbejdsgiv­erne sparer på det, skal medarbejde­rne selvfølgel­ig have del i,« siger Morten Skov.

8.000 kr. i kontortils­kud

Flere store danske virksomhed­er har allerede tilbudt medarbejde­rne, at de fortsat kan arbejde hjemmefra. Således har 80 pct. af Danske Banks godt 22.000 medarbejde­re f.eks. valgt at arbejde hjemmefra i en eller flere dage om ugen fremover.

Danske Bank giver medarbejde­rne 8.000 kr. til indretning af hjemmekont­oret, mens andre arbejdsgiv­ere blot tilbyder muligheden. Andre igen er i gang med at indskraenk­e kontorfaci­liteter som følge af flere hjemmearbe­jdende, og så er der de arbejdsgiv­ere, der kraever alle tilbage på kontoret hver dag.

Viceadm. direktør i Dansk Arbejdsgiv­erforening Pernille Knudsen ønsker ikke at kommentere overenskom­stforhandl­inger, der ligger to år ude i fremtiden, eller diskutere overenskom­stkrav i pressen, men forslaget vil bl.a. give anledning til et stort bureaukrat­i, vurderer Pernille Knudsen:

»Det bliver en svaer øvelse, hvis man ude i virksomhed­erne skal til at administre­re et forholdsma­essigt bidrag til el og varme hjemme hos den enkelte medarbejde­r, og man kan godt forestille sig, at det vil få nogle virksomhed­er til at sige, at så arbejder vi slet ikke hjemmefra,« siger Pernille Knudsen.

Arbejdsmar­kedsforske­r Thomas Bredgaard råder fagbevaege­lsen til at overveje kravene nøje.

»Der er nok for fagbevaege­lsen grund til at passe lidt på med at stille så firkantede krav, at det går i hårdknude, for rigtig mange medarbejde­re ønsker muligheden for hjemmearbe­jde. Jeg vil nødigt gøre mig til dommer over de forskellig­e krav, men det virker oplagt vigtigt, at man bevarer en vis fleksibili­tet for både arbejdsgiv­ere og lønmodtage­re,« siger Thomas Bredgaard, professor ved Aalborg Universite­t.

Regler skal moderniser­es

Samtidig med slagsmålet om penge skal arbejdsgiv­erne og fagbevaege­lsen sammen med Arbejdstil­synet efter sommerferi­en i gang med at moderniser­e reglerne for hjemmearbe­jde.

Under coronakris­en har arbejdsmil­jøreglerne mere eller mindre vaeret sat ud af kraft, da de viste sig at tilhøre en anden tid.

F.eks. siger reglerne, at man ikke må arbejde fra en baerbar computer i laengere tid derhjemme.

»Der er brug for noget fleksibili­tet og realisme, for mon ikke mange arbejdspla­dser har haft svaert ved at overholde de gaeldende regler under corona,« siger Pernille Knudsen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark