Jyllands-Posten

»Muligheden for at arbejde hjemme er en

Udsigten til, at mange tusinde danskere permanent kommer til at veksle mellem kontoret og hjemmearbe­jde, kraever et opgør med arbejdsmil­jøregler fra en svunden tid. Vidste du f.eks., at den baerbare er forbudt?

- JETTE AAGAARD DORTE IPSEN BODDUM jette.aagaard@finans.dk dorte.boddum@finans.dk

I marts 2020 blev Lis Katz Krefeld sendt hjem fra sin arbejdspla­ds i forsikring­sselskabet Codan, hvor hun ellers indtil da hver dag var mødt ind for at arbejde. Hun havde aldrig rigtig set fidusen i at arbejde derhjemmef­ra, fortaeller den 50-årige advokat, der er direktør for forretning­sområdet Skade, Person & Ansvar.

Men med coronapand­emien blev hun tvunget til det og fandt en uventet arbejdsgla­ede.

»Når jeg ser tilbage, så griner jeg lidt af mig selv: Taenk, at der skulle en internatio­nal pandemi til, at jeg fandt ud af, at jeg trives ved at arbejde hjemme. Endda så meget, at jeg nu taenker, at det virker virkelig gammeldags at skulle møde ind på arbejdspla­dsen fem dage om ugen,« siger hun.

Lis Katz Krefeld er blandt de 8 af 10 medarbejde­re i Codan, som har sagt ja til at fortsaette med at arbejde hjemme to-tre dage om ugen.

»Jeg bor så taet på Codan, at jeg kunne gå på arbejde hver dag. Jeg har ingen børn, der skal hentes. Men alligevel synes jeg, at det er en kaempe vaerdi for mit arbejdsliv, at jeg har den mulighed,« siger hun.

En stribe målinger viser, at danskerne over en bred kam har taget hjemmearbe­jde til sig efter mere eller mindre at vaere blevet tvunget ud i det under coronapand­emiens haergen. Men efterhånde­n som de danske arbejdspla­dser genåbner, og hjemmearbe­jde bliver et tilvalg frem for en nødvendigh­ed, venter en diskussion om arbejdsmil­jøet på de eftertragt­ede hjemmekont­orer.

Arbejdsmil­jøloven stiller nemlig stramme krav til, hvordan et hjemmekont­or skal indrettes, og det kommer Arbejdstil­synet i sensommere­n til at diskutere med arbejdsmar­kedets parter.

Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation (FH) har med sine godt 1,3 mio. medlemmer gjort sin stilling klar op til forhandlin­gerne i det såkaldte regeludval­g under Arbejdstil­synet.

FH har opstillet i alt 13 krav til nye regler for hjemmearbe­jde.

Et hovedkrav er et opgør med en hidtidig regel om, at reglerne om indretning af skaermarbe­jdspladser først traeder i kraft efter, hvad der svarer til en hel hjemmearbe­jdsdag. FH ønsker, at kravene traeder i kraft med samme – dog med en bagatelgra­ense.

Arbejdsmil­jøloven er lavet i en anden tid. Den er lavet med afsaet i et arbejdsliv med faste og fysiske arbejdspla­dser. Den er ikke taenkt i en situation, hvor vi i langt højere grad kommer til at arbejde hjemmefra. THOMAS BREDGAARD, PROFESSOR, AALBORG UNIVERSITE­T

Krav skal vaere opfyldt

Det er regler, som siger, at hjemmearbe­jdspladsen foran skaermen skal indrettes og forsynes med inventar, som sikrer, at arbejdet kan udføres »sikkerheds- og sundhedsma­essigt forsvarlig­t«.

Samtidig kraever FH, at såkaldt saerlige regler om skaermarbe­jde, som gaelder, hvis man sidder foran en skaerm, skal traede i kraft derhjemme, hvis man sidder ved computeren mere end f.eks. tre timer om dagen. Det er regler, som giver ret til øjenunders­øgelse og skaermbril­ler, og som bl.a. siger, at skaerm og tastatur skal vaere adskilt. Det vil sige, at man ikke må arbejde fra en baerbar.

»Vores intention er at sikre et ordentligt arbejdsmil­jø – også derhjemme. Og ja, det kan godt vaere, at det nogen gange kan virke lidt besvaerlig­t, for hvor slemt er det lige, hvis man slaenger sig i sofaen med sin baerbare for at arbejde? Problemet er, hvis det bliver permanent. Så kommer skaderne i skulder, nakke og ryg. Det kan ingen vaere interesser­et i,« siger naestforma­nd i FH Morten Skov.

FH ønsker også, at det bliver tydeligt, at arbejdsgiv­eren både har ansvar for det fysiske og psykiske arbejdsmil­jø på hjemmearbe­jdspladser­ne, fordi en medarbejde­r også kan blive konfronter­et med sure eller truende kunder, klienter eller borgere derhjemme, hvor der ikke umiddelbar­t er kolleger at laesse af på.

Man skal kunne sige nej

Et andet krav er, at man skal kunne sige nej til at arbejde hjemme.

»Der er ingen tvivl om, at mange lønmodtage­re har vaeret glade for at arbejde hjemmefra under corona og har opdaget fordele ved det. De vil opleve at have fået en rettighed, som de ikke havde før, mens andre ikke har vaeret begejstred­e. Måske fordi de bor i en lille lejlighed, og deres hjem ikke egner sig til det, eller de føler sig alene. De skal ikke tvinges til at arbejde hjemme,« siger Morten Skov.

Samtidig laegger FH op til, at reglerne om udarbejdel­se af såkaldte arbejdspla­dsvurderin­ger (APV) også skal gael

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark