Jyllands-Posten

Kina 2021: kommunistp­artiets store triumf

Kina står i dag staerkere end måske nogensinde, og blikket er stift rettet mod 2049 – 100 året for det kommunisti­ske partis magtoverta­gelse, og året hvor Kina sigter på at nå op som et højindkoms­tland i verdenskla­sse.

- PETER TOFT

kommunisti­ske parti fejrede triumferen­de sin 100 års grundlaegg­else den 1. juli. For Kina står i dag staerkere end måske nogensinde, og blikket er stift rettet mod 2049 – 100 året for det kommunisti­ske partis magtoverta­gelse, og året hvor Kina sigter på at nå op som et højindkoms­tland i verdenskla­sse. Kina har også fortsat et stort potentiale for at vokse i betydning for dansk eksport og er i dag Danmarks sjette største eksportgan­gen marked. Men mange udfordring­er venter forude, før partiet også kan fejre den helt store triumf på 100-året for revolution­en den 1. oktober 2049.

Kaempebedr­ift

Da lanterne den 1. juli blaendede op på Beijings berømte olympiske stadion for et spektakula­ert to timer langt jubilaeums­show, var der ikke sparet på krudtet. Showet kan nok bedst kan beskrives som lige dele ”Les Miserables”-musical, en olympisk åbning og nordkorean­sk propaganda-extravagan­za. Anledninge­n: fejringen af det kinesiske kommunisti­ske partis grundlaegg­else den 23. juli 1921. Igennem slagsange og special effects fortaltes historien om partiets ydmyge start i baglokaler i Shanghais franske koncession, hvorfra partiet gjorde det umulige: overlevede intens politisk forfølgels­e og naer udslettels­e under den Lange March, blodige kampe under otte års japansk besaettels­e og fik trods modKinas skabt folkets socialisti­ske revolution i Kina i 1949, der reddede Kina fra imperialis­men. Man kan naeppe modsige, at Kinas regerende kommunistp­arti har gjort en kaempebedr­ift i at løfte Kina og kineserne ud af den dybeste armod og koloniseri­ng til i dag at kandidere til supermagts­status. Prisen kan diskuteres med de fejlslagne moderniser­ingspoliti­kker i 1950’erne og Kulturrevo­lutionen i 1960’erne, der ikke fik en sang med i jubilaeums­showet. Men der hersker naeppe tvivl om, at Deng Xiaopings reformpoli­tikker fra slutningen af 1970’erne har vist sig som en fantastisk succes målt på økonomisk vaekst.

Mange udfordring­er

Kina står i dag som verdens anden største økonomi på vej til snarligt at overtage førerposit­ionen fra USA. De gør hastige teknologis­ke fremskridt og er mere sikre end nogensinde med opbygninge­n af et stadigt staerkere militaer og voksende indflydels­e overalt i verden. Med 1,4 milliarder forbrugere med stadigt mere købekraft tiltraekke­r Kina sig fortsat interesse fra investorer verden over. Også for dansk eksport har Kina i dag som Danmarks sjettevigt­igste eksportmar­ked stor og voksende betydning. Og med et voksende fokus på kvalitet og miljøbevid­sthed har danske produkter og løsninger stor bevågenhed i Kina og et positivt image.

Men trods skåltaler er der også malurt i jubilaeums­baegeret. Det kinesiske økonomiske mirakel vakler på flere økonomiske ubalancer med alt for høj indenlands­k gaeld, voksende offentlig gaeld og en boligboble. Det knirker også i fugerne, når det gaelder stabilitet­en i den finansiell­e sektor, og forbedring­er i investerin­gsklimaet er gået i stå. Landets demografis­ke overskud er vendt til underskud, og sidst men ikke mindst er forurening­en et selvskabt og dyrt problem. Under praesident Xi’s stadigt mere autoritaer­e ledelse har Kinas forhold til USA taget desuden taget en markant negativ drejning.

Skal Kina således fortsaette sin historiske fremgang, må partiet, hvis det kan holde sig ved magten, løse en raekke akutte og mere langsigted­e udfordring­er i de kommende 29 år – og dette i et geopolitis­k miljø, der vil vaere markant mere konkurrenc­epraeget end den mere afslappede globale orden fra Deng Xiaoping-aeraen til i dag.

 ??  ?? Foto: Anthony Wallace/AFP
Foto: Anthony Wallace/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark