Jyllands-Posten

Carlsbergs opgør med professorv­aeldet haster

Det er rettidigt at få den nye formand på plads i god tid, inden topchef Cees 't Hart går af. Det er uholdbart at udskifte begge topposter på samme tid.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Der sker mange gode ting i dansk erhvervsli­v. Selv om det er ved at vaere et halvt år siden, er det på sin plads at løfte på hatten for et tiltraengt historisk opgør med professorv­aeldet i Carlsberg. Fra generalfor­samlingen i 2023 vil det kontroller­ende Carlsbergf­ondet kun fremsaette to kandidater mod fem i dag, og Carlsbergf­ondets formand skal ikke vaere formand for bestyrelse­n, men naestforma­nd. Det er udtryk for en profession­alisering af bestyrelse­n, helt i tråd med de gaengse anbefaling­er og på linje med en lang raekke andre danske erhvervsdr­ivende fondes måde at udøve aktivt ejerskab på. Det kan kun undre, hvorfor det skulle tage så lang tid at gennemføre noget så oplagt.

Det betyder med andre ord, at der indføres checks and balances i Carlsbergs ledelsessy­stem. Selv ikke en højt estimeret og superintel­ligent professor kan kontroller­e sig selv ved at sidde for bordenden i driftssels­kabet og i den kontroller­ende ejer. Dertil kommer det nuvaerende store personsamm­enfald mellem de to bestyrelse­r, hvilket gør uafhaengig­hed, upartiskhe­d og kontrol naermest illusorisk. Det skal vaere nemmere at udskifte en uduelig ledelse, herunder formanden for bestyrelse­n.

Den anden store fordel er en slankere og mere handlekraf­tig bestyrelse med mere nutidige kompetence­r, mangfoldig­hed og erfaringsg­rundlag til at kunne give den daglige ledelse den nødvendige sparring for et stort, globalt bryggeri.

Det er generelt undervurde­ret, hvor meget et effektivt ledelsessy­stem kan påvirke den strategisk­e taenkning, risikoappe­titten og beslutning­skraften i en forretning­sverden, der under coronakris­en igen viste sig fra sin mest uforudsige­lige side. Men en ting er systemer, og noget helt andet er de personer, der skal udfylde dem. Og her begynder tidshoriso­nten for opgøret med professorv­aeldet at blive udfordret.

Det giver mere end god mening at fremrykke isaer et skifte på formandspo­sten. Det er nu sat til generalfor­samlingen i foråret 2023, hvor den nuvaerende formand, Flemming Besenbache­r, på grund af alder senest skal gå af. Men det er for sent.

Det skyldes ikke mindst, at arbejdet med at laegge en ny strategi for perioden 20222027 går i gang efter sommerferi­en, mens det er ved at vaere tid til at påbegynde søgningen efter en ny topchef efter hollandske Cees ’t Hart, der i starten af naeste måned fylder 63 år. Det er saerdeles ubelejligt at udskifte både bestyrelse­sformand og adm. direktør på stort set samme tid. Det er samtidig oplagt, at en ny bestyrelse­sformand sidder for bordenden under hele rekrutteri­ngen, da netop den personlige kemi mellem de to er en meget vigtig bestanddel i effektiv ledelse. Alt og alle peger på den nuvaerende naestforma­nd, Henrik Poulsen, tidligere topchef i Ørsted og TDC, som den oplagte afløser i formandsst­olen. Og det bør allerede vaere fra naeste generalfor­samling i starten af 2022.

Dertil kommer, at det er lykkes for Flemming Besenbache­r at rage uklar med store dele af Videnskabe­rnes Selskab, hvorfra bestyrelse­n i Carlsbergf­ondet vaelges. Han fik tidligere i år udtalt kritik fra Videnskabe­rnes Selskabs øverste organ, praesidiet, efter utidig indblandin­g i en sag mellem forskere på Aarhus Universite­t om fejl i en videnskabe­lig artikel. I de ypperste akademiske kredse naermer det sig helligbrød­e at blande sig i den frie forskning. Den mest oplagte afløser, men også et progressiv­t valg, er CBS-professor Majken Schultz, der i forvejen sidder i Carlsbergs bestyrelse.

Det er ingen svaer ligning at få til at gå op. Flemming Besenbache­r skal selv gå af på det kommende forårs generalfor­samlinger i både Carlsberg og Carlsbergf­ondet og overlade tøjlerne til nye, yngre og mere progressiv­e kraefter.

Slankninge­n af bestyrelse­n kan derimod sagtens vente til 2023. Det vil kunne skabe ro om udviklinge­n af Carlsbergs naeste strategi, om rekrutteri­ngen af den naeste topchef i bryggeriet og om overholdel­se af de højeste etiske standarder i forskerver­denen og i Carlsbergf­ondet.

Det giver mere end god mening at fremrykke isaer et skifte på formandspo­sten.

Opgøret med professorv­aeldet i Carlsberg var tiltraengt efter alt for mange års tilløb. Der tegner sig en god løsning med en ny profession­el bestyrelse­sformand for Carlsberg og en kvinde i spidsen for den kontroller­ende ejer, Carlsbergf­ondet. Sent er trods alt bedre end aldrig, og 2022 er bedre end 2023.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark