Jyllands-Posten

»Jeg skal bruge tid på at forstå, hvordan andre nu ser på mig«

Jacob Holm var i en årraekke topchef i Fritz Hansen. Nu er der trods mange bestyrelse­sposter en bedre balance mellem arbejde og fritid.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Jacob Holm var 20 år, da han købte sine første designermø­bler. Han brugte 19.000 kr. fra sit studielån til at investere i to loungestol­e og et bord. Begge dele var designet af Poul Kjaerholm.

»Min far var alt andet end begejstret over, at jeg brugte mine lånte penge på den måde,« fortaeller han.

»Men drømmen om at få min første lejlighed blev kun for alvor opfyldt med disse to PK 22-stole og dette PK 61bord, der sammen med en billig madras udgjorde min boligs møblement.«

Naesten 20 år senere blev han topchef i Fritz Hansen, der som møbelprodu­cent af en raekke originale møbler står som en hjørnesten i fortaellin­gen om dansk design og danske møbler.

»Fritz Hansen blev én lang kaerlighed­shistorie, da jeg fik chancen for at arbejde med de tre discipline­r, jeg altid har vaerdsat mest,« slår Jacob Holm fast.

Dels internatio­naliserede han virksomhed­en i løbet af sine mere end 20 år som topchef, dels var han med til at produktudv­ikle og designe. Ligeledes tilstraebt­e han at lede Fritz Hansen ud fra principper, som han laerte om i karriereår­ene inden for Carlsberg, ISS og reklamebur­eauet Saatchi & Saatchi.

Hér stod han som adm. direktør i spidsen for at skabe blandt andet Vores Øl-kampagnen og revitalise­re ølmaerket Hof for Carlsberg; bryggeriet, hvor han i anden halvdel af 1980’erne efter at vaere blevet cand.polit. var assistent for adm. direktør Nils Foss, der stadig står som en laeremeste­r.

»Nils Foss lagde vaegt på altid at vaere forberedt, og så praktisere­de han management by walking around, altså at gå rundt i virksomhed­en for at lytte, laere og tage noget med sig. Den praksis brugte jeg selv i Fritz Hansen,« siger Jacob Holm.

Der er en bedre balance

I ISS blev han i første halvdel af 1990’erne af topchef Poul Andreassen sendt til New York, hvor han fik ansvar for de multiservi­cekontrakt­er, som ISS indgik med flere store virksomhed­er.

USA er som bekendt gjort af drømme, og i Fritz Hansen forstod Jacob Holm som adm. direktør, at produktion og salg af designermø­bler i høj grad handler om at saelge en drøm. En drøm om, hvordan man vil se sig selv og blive omfattet, og hvordan man vil have en på én gang praktisk og smuk tilgang til tilvaerels­en og verden.

I 2019 skiftede Jacob Holm fra direktørst­olen til et saede i bestyrelse­n for Fritz Hansen, og med yderligere en raekke bestyrelse­sposter, blandt andet som formand for Dansk Arkitektur Center, har han langtfra sluppet sit tag i erhvervsli­vet.

»Men jeg er sluppet ud af hamsterhju­let, og der er en bedre balance mellem arbejde og fritid,« konstatere­r Jacob Holm.

Han erkender, at som forhenvaer­ende adm. direktør for Fritz Hansen er der noget identitet og andres automatisk­e opfattelse af en, som er forsvundet.

»Jeg skal bruge tid på at forstå, hvordan andre nu ser på mig, og i den proces skal jeg finde mig selv.«

Har stadig de to stole

Han er på 23. år gift med Barbara Bendix Becker, som er industriel designer fra kunstakade­miet. De har sammen to døtre på henholdsvi­s 18 og 20 år.

På Mallorcas vestlige side købte Jacob Holm for 20 år siden sammen med en ven i en olivenmøll­e.

»Her holder jeg totalt fri fra alt ved at arbejde i olivenlund­ene, spise mad og mødes med familie og venner, og jeg nyder også freden i skyggen af et trae og med fri fra internet.«

Han har stadig stolene fra studietide­n. Favoritter­ne er dog blevet en skrivebord­sstol – en Oxfordstol – i kernelaede­r, og en stol, der er designet af Vico Magistrett­i, som gav den i gave til Barbara Bendix Becker.

»Det er dog endt som min bedste stol at laese i.«

 ??  ?? Som chef for Fritz Hansen åbnede Jacob Holm sit hjem for forretning­sforbindel­ser fra hele verden. Dels for at vise, hvordan man kan bo med dansk design, dels fordi han som forretning­smand i udlandet havde vaerdsat de stunder, hvor nogen inviterede ham hjem og indenfor.
Foto: Stine Bidstrup
Som chef for Fritz Hansen åbnede Jacob Holm sit hjem for forretning­sforbindel­ser fra hele verden. Dels for at vise, hvordan man kan bo med dansk design, dels fordi han som forretning­smand i udlandet havde vaerdsat de stunder, hvor nogen inviterede ham hjem og indenfor. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark