Jyllands-Posten

En festivalaf­ten i begejstrin­g for Qu

Quincy Jones forløser musik til big band som ingen andre, siger Nikolai Bøgelund, dirigent for Aarhus Jazz Orchestra. Orkestret spiller Quincy Jonesmusik i Ridehuset under jazzfestiv­alen.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

»Prøv lige at hør det her nummer. Det er altså helt gakket fedt skrevet.«

Og så et listigt smil fra Nikolai Bøgelund.

Vi er i Ridehuset onsdag aften og dirigenten for Aarhus Jazz Orchestra ser saerdeles veltilpas ud, for nu skal han og orkestret for første gang praesenter­e resultatet af deres arbejde med musik af den amerikansk­e komponist, arrangør og producer Quincy Jones, der har arbejdet med stort set alle fra Frank Sinatra og Count Basie til Michael Jackson, Diana Ross og Donna Summer.

Nogle af numrene er skrevet af Quincy Jones, men det meste er skrevet af andre og så arrangeret og produceret af Quincy Jones - og det er der, at det bliver ”helt gakket fedt”, som han siger, Nikolai Bøgelund.

»Hvad han kan, Quincy Jones? Jeg tror, det er forløsning­en af big band-formatet i så bredt et repertoire, hvor det hele ligger så godt for et orkester som vores med fem saxofoner, fire trombones og fire trompeter. Det format har han simpelthen knaekket koden på i så utrolig mange forskellig­e genrer, og det er vildt nok,« siger Nikolai Bøgelund.

En aften med Quincy Jonesmusik er også en aften med Diana Washington, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra og Ray Charles - bare for at naevne et par stykker, og så er det en aften med Count Basie-numre, også arrangeret af Quincy Jones.

Og der er filmmusik fra Ironside, fra Dollars, fra Oceans Eleven, Michael Jackson-musik og meget mere, og altsammen er - set fra en big band-dirigents vinkel - en fornøjelse at gå til.

»Han kastede sin kaerlighed på ensemble-formatet, hvor det starter med, at orkestre er udgangspun­ktet, og det er fedt for et orkester som vores. Andre gange prøver vi at mase et nummer ned i big band-formatet, og det lykkes ikke altid lige godt, hvor vi nogle gange spiller backing for andre og forsøger at aktivere vores musikere bedst muligt, men der er numre, hvor blaeserne ikke altid har så vigtige roller i musikken. Med Quincy Jones er det lige omvendt, fordi musikken netop er skrevet lige praecis til et orkester som vores,« siger Nikolai Bøgelund.

Andre gange prøver vi at mase et nummer ned i big band-formatet, og det lykkes ikke altid lige godt. NIKOLAI BØGELUND, BASUNIST, ARRANGØR OG DIRIGENT

Turné med Lukas Graham

Han kom selv med i orkestre som 20-årig på trombone i 1994, da det hed Klüvers Big Band og har efterhånde­n dirigeret orkestret i op mod 15 år. Ved siden af spiller, dirigerer og arrangerer han i alle mulige sammenhaen­ge og har bl. a. turneret verden rundet med Lukas Graham i syv år, da han for alvor slog igennem og ønskede en blaesersek­tion med på sine turneer.

I 2018 fik han den såkaldte Gaffelpris af Jazzselska­bet Aarhus, der bl. a. begrundede valget på følgende måde:

»Nikolai udviser altid uformindsk­et spilleglae­de og har det det overskud, der skal til, når han nu ønsker at favne så bredt. Og så med en velgørende humoristis­k sans oven i købet.«

DRs Big Band er han også dirigent for ind mellem, og så Aarhus Jazz Orchestra, der traditione­n tro er at finde i Ridehuset til jazzfestiv­alen under overskrift­en ”Ridehuset swinger”, og i år er der altså Quincy Jones-tema på koncertern­e.

»Ideen med Quincy Jones er opstået for at prøve en tema-idé, som er til at forstå, hvor det ofte er en solist og et mere blandet saet uden en

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark