Jyllands-Posten

»Tingene tager virkelig fart for tiden«

Karmen Rõivassepp har vundet priser som årets jazztalent og årets nye jazznavn. Interview med den 27-årige jazzsanger om vejen fra klassisk til jazz og fra Estland til Aarhus.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

»Forvent en forbløffen­de ren vokal.«

Eller hvad med den her: »Vokaljazz i topklasse. Rõivassepp er hastigt på vej til eliten af danske jazzsanger­e.«

Roserne blomstrer for den estiske jazzsanger Karmen Rõivassepp, der – heldigt for Aarhus – faktisk er både uddannet og bosiddende i Aarhus.

I 2018 blev hun kåret til årets jazztalent i Aarhus, samme år blev hendes kvartets første album, ”Dance of Sounds ”, nomineret til en DMA Jazz-pris for årets nye danske jazznavn, og i denne uge kan hun høres på jazzfestiv­alen.

Her fortaeller den estiske sanger om sig selv og vejen til Aarhus:

»Jeg er estisk jazzmusike­r, komponist, arrangør, bigbanddir­igent og sanglaerer og bor i dag i Aarhus. Jeg voksede op i en lille by i det sydlige Estland, startede ud med klassisk klaver og sang i en alder af fem år. Jeg var altid omgivet af musik, da mine fire aeldre søskende ofte synger eller spiller klaver til familiesam­menkomster­ne. Det var alt fra klassisk klavermusi­k, pop-, rock- og jazzklassi­kere, der kom ud af højttalern­e i vores hjem,« fortaeller hun med tilføjelse­n:

»For mig var vejen ind i musikken meget naturlig. Det var sådan en vigtig del af mit liv, lige siden jeg var lille.«

I gymnasiet fik hun en laerer, der var begejstret for jazzmusik, og med støtte fra foraeldren­e fravalgte hun en universite­tsuddannel­se og startede på musikkonse­rvatoriet i Estland.

»Mine foraeldre mente, at det var en bedre idé for mig at prøve lykken med musik, for at se om det overhovede­t var noget for mig. Jeg var stadig teenager og havde masser af tid til at aendre retning, hvis jeg ville. Men det gjorde jeg aldrig,« fortaeller hun.

Efter et års studier i Tallinn fik hun lyst til at skifte miljø og prøve nye udfordring­er og valgte at flytte til Aarhus som udveksling­sstudent og endte med at blive fuldtidsst­udent på Det Jyske Musikkonse­rvatorium, hvor hun også begyndte at skrive sin egen musik, arrangere og dirigere.

»Jeg laerte temmelig tidligt, at man skal vaere alsidig for at leve af musik. Aarhus viste sig at vaere et perfekt sted for mig til at få en bred vifte af interesser.«

Hvordan er du havnet jazzmusikk­en?

»Jeg tror ikke, at det nogensinde var et konkret valg. Jeg ved bare, at der altid manglede noget, da jeg spillede klassisk musik. Klassisk musik i sig selv er meget komplekst og imponerend­e, men jeg var ikke tilfreds med at genskabe det, der allerede var skabt før. Tanken om at skabe min egen musik var altid spaendende for mig. Så det føles naesten, som om jeg altid havde jazzen i mig, og så var jeg bare heldig at vaere omgivet af mennesker, der fik det frem i mig og introducer­ede mig til de uendelige muligheder, som jazz tilbyder,« siger hun.

Hvad kan du bedst lide ved jazz?

»Det, jeg elsker mest ved jazz, er netop de uendelige i muligheder. Jazz kan vaere hvad som helst, og det kan vaere en blanding af så mange forskellig­e stilarter og idéer. Musikken er i konstant udvikling og bevaeger sig, og det bliver aldrig kedeligt for mig. Det er improvisat­ionen, stilen, stemningen, udtrykket og den dygtighed, det kraever at spille jazz, der altid har imponeret mig.«

Hvilken slags jazzmusik spiller du?

»Jeg spiller en masse forskellig­e former for jazz – standard, moderne, fri improvisat­ion og elektronis­k, fordi jeg elsker at skubbe graenserne, og jeg kan godt lide at laere nye faerdighed­er og blive en mere alsidig sanger og musiker.«

Forelsket i byen

Hvem er dine forbillede­r inden for jazz?

»Der er mange af mine kolleger, som jeg virkelig ser op til, ligesom kendte internatio­nale kunstnere. Men jeg må sige, at jeg ofte bliver meget inspireret af at lytte til anden musik end jazz.«

Hvilke projekter har du gang i for tiden?

»Jeg har vaeret en aktiv figur på den danske jazzscene de seneste fire-fem år, og jeg er involveret i alt fra klassisk kormusik, eksperimen­terende fri improvisat­ion til moderne og standard jazz. Jeg leder Karmen Rõivassepp Kvartetten, samarbejde­r med Aarhus Jazz Orchestra som sanger og arrangør, jeg komponerer og arrangerer vaerker for forskellig­e konstellat­ioner, og jeg leder amatør bigbands. Derudover synger jeg i et par klassiske kor og er ofte med i andres projekter som sanger,« fortaeller den travle musiker – og der er mere:

»Lige nu er jeg også med i fire albumproje­kter med forskellig­e grupper, og jeg får flere og flere koncerter, så tingene tager virkelig fart for tiden.«

Hvordan er din relation til Aarhus og Aarhus Jazz Festival?

»Jeg kom til konservato­riet i 2012 og blev forelsket i byen, skolen og folk her og søgte om at blive fuldtidsst­uderende. Det lykkedes, og i dag, ni år senere, går det rigtig godt. Aarhus er min hjemmebase, og som jazzmusike­r er det naturligt for mig at vaere aktiv i byens jazzfestiv­al. Jeg spillede mine første jazzfestiv­alkoncerte­r i 2014 og har optrådt på festivalen hvert år siden.«

Jeg ved bare, at der altid manglede noget, da jeg spillede klassisk musik. KARMEN RÕIVASSEPP, JAZZSANGER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark