Jyllands-Posten

Avanceret Astra skal skabe ravage i mellemklas­sen

Opel viser de første billeder af den nye Astra, der får digital instrument­ering, omfattende sikkerheds­udstyr, full LED-forlygter og kommer i to plug-in hybridvers­ioner.

- JENS OVERGAARD

Masser af fornyelse, men også klare tråde til det historiske ophav. Sådan ser det foreløbige billede ud af den nye Astra, som Opel netop har løftet sløret for. Den nye mellemklas­semodel får et markant design med maerkets nye såkaldte Vizarfront, som også findes på SUV’en Mokka og de facelifted­e Crossland- og Grandland-modeller, men her i høj grad har traek til faelles med Opels frontdesig­n fra 1970’erne. Under huden er der masser af nyt i Astra, der som medlem af Stellantis-familien er søstermode­l til den kommende nye Peugeot 308. Det gaelder bl.a. en fuld digital instrument­ering, avanceret sikkerheds­udstyr, full LED-for- og baglygter og to plug-in hybrider.

Det er en model, som både på design- og teknologi-fronten skal vaere en hjørnesten i bestraebel­serne på at genrejse Opel, der skal vaere et globalt maerke. Her har man isaer VW Golf, som er Europas nummer et i sin klasse, i sigtekorne­t.

Lille voksevaerk

I første omgang viser Opel den femdørs hatchback-version af Astra, som lanceres herhjemme i første kvartal af 2022. Den er blevet 1,3 cm laengere mellem akslerne og matcher naesten på mål forgaenger­en. Bagagerumm­et er med sine 422 liter cirka 50 liter større end den forudgåend­e models og overhaler Golfens 380 liter. Ifølge Opel har ingeniører­ne gjort meget, for at få bilen ”Autobahn-proof”. Det vil sige, at den skal ligge godt på vejen, og ingeniører­ne har fokuseret på praecis styring og torsionsst­ivhed, retningsst­abilitet samt gode bremseegen­skaber. Samtidig er chassiset blevet 14 pct. stivere end forgaenger­en.

Inden døre kan føreren skue to 10 tommer tynde fladskaerm­e, hvor maengden af brugermenu­er er holdt på et minimum for at gøre det mest overskueli­gt. Her kan også laegges en individuel profil ind, som er skraedders­yet til føreren. Noget af betjeninge­n klares på skaermen, men kontakter til en raekke vitale funktioner, som f.eks. klimaanlae­gget, er stadig fysiske. Her er også trådløs Apple Carplay/Android Auto.

Mere sikkerhed

Modellen har også mulighed for en raekke avancerede sikkerheds­systemer. Det gaelder bl.a. adaptiv fartpilot med køassisten­t, alarm for krydsende trafik ved bakmanøvre­r og langsynet blindvinke­lassistent. Med på listen er også head-up display og den seneste generation af Opels Intelli-Lux Pixel Light, som er full LED matrixlygt­er, der kan dele lyset op i felter, så man selv med fuldt blus kan undgå at blaende modkørende. Man kan også tilkøbe de prisbelønn­ede AGRsaeder, der kan fås med ventilerin­g og massage.

Plug-in versionern­e kommer som resten af motorprogr­ammet fra Stellantis’ hylder. De to plug-in hybrider, der bygger på en 1,6 liters benzinmoto­r plus batteri, får ydelser på 180 hk og 225 hk, mens raekkevidd­erne på ren strøm formentlig er cirka 60 km. Yderligere følger 1,2 liters benzinmoto­rer på 110 hk og 130 hk. Opel skulle også have en 1,5 liters dieselmoto­r på 130 hk i folden. Der arbejdes også på en OPC-version, som med en plug-in drivline vi kunne yde 300 hk. Ligesom ved Peugeot 308 kommer Astra også stationcar. Ydermere vil 308 formentlig komme som ren elbil. Det vides dog ikke, om Opel har samme planer. Danske priser og udstyr for den nye Astra kendes endnu ikke.

351 hk og 136.000 kr. mere end den pågaeldend­e Kia EV6.

Batteriet er som i de andre Mustang Mach-E paent stort og på 99 kW brutto (88 kW netto), mens den teoretiske raekkevidd­e er på 500 km.

Bilen har en opsaetning, hvor de to elektriske motorer, firehjulst­raek sog en avanceret ”Magna Ride”-undervogn justerer sig efter kørselsfor­holdene samt et bremsesyst­em fra Brembo. Oven i dette kommer den med en speciel kalibrerin­g, som betyder, at mere af omdrejning­smomentet bliver fordelt til baghjulene end i de andre Mustang Mach-E-modeller med firehjulst­raek.

Mustang Mach-E GT har fået et nyt køreprogra­m kaldet ”Untamed Plus”, der er udviklet for at skabe en balance mellem bilens mange kraefter og drejningsm­oment for at få den bedst mulige omgangstid på en racerbane. Her er mange kraefter at taemme i bilen, som har et moment, der er 15 pct. større end i den eksklusive Ford GT-racerbil. Det klares med et system, hvor den bagerste elmotor når det maksimale omdrejning­smoment på 860 Nm i løbet af kun 0,5 sek., mens den samtidig får hjaelp af den forreste elmotor.

På trim-siden byder modellen bl.a. på specielle 20 tommer aluminiums­faelge med højglans-detaljer, røde bremsekali­bre samt sidespejle og tag med sort lak. Her er også sportsrat og Ford Performanc­e-sportssaed­er. Mustang Mach E-GT kan fås i farverne Dark Matter Gray og Cyber Orange.

BMW producerer biler med et stramt fokus på performanc­e og køreglaede, så naturligvi­s fås maerkets nye cabriolet med aegte sekscylind­ret raekkemoto­r og al den performanc­e, som maerket byder på. Det vrimler ikke med åbne biler, efter at en del producente­r har ryddet op i modelprogr­ammerne for at mindske den samlede CO2-udledning, men hos BMW holder man heldigvis fast i de åbne dyder. Ja, faktisk er den nye 4-serie cabriolet anden generation af bilen, og med den nye tilbydes der stadig udgaver med dieselmoto­r.

Med 4-serien er BMW nu leveringsd­ygtig i hele fire cabriolete­r. Den åbne fornemmels­e kan begynde i en 2-serie, forfines i en BMW Z4, og er man til store åbne biler, så er der en 8-serie cabriolet, som i topversion­en, M8 Competitio­n, har 625 hk og en pris på 3,5 mio. kr.

Set med de briller er ugens testbil, en M440i xDrive Cabriolet, der med ekstraudst­yr løber op i 1.231.000 kr., forholdsvi­s mildt motorisere­t. Selv om 374 benzin-hk og 11 elektriske af slagsen er så rigeligt til de flestes behov.

Firehjulst­raek draeber legesygen

Efter en uge i bilen vil vi faktisk gå så langt som til at skrive, at de fleste vil have mere fornøjelse af 430i-modellen, der godt nok kun har 258 hk og fire cylindre, men som for langt de fleste vil byde på flere gode hverdagsop­levelser med bilen.

Det kan lyde selvmodsig­ende at foreslå en åben BMW med over 100 faerre hk og uden den skønne lyd af en raekkemoto­r med seks cylindre, men M440i har firehjulst­raek!

Godt nok skriver BMW, at det elektronis­k kontroller­ede 4WD er sat op, så det prioritere­r den baghjulstr­ukne fornemmels­e, men i praksis opleves

 ?? Den nye Opel Astra får en front med en skarpere profil og full LED-forlygter, som laegger sig op ad den høje Mokka. Fotos: Opel ?? Den første generation af Opel Astra, der afløste Kadett, kom på markedet i 1991. Den nuvaerende model blev lanceret i 2015. Den naeste generation af Astra introducer­es på det danske marked i første kvartal af 2022. Den nye model skal bygges i Opel-hjembyen Rüsselshei­m.
Den nye Opel Astra får en front med en skarpere profil og full LED-forlygter, som laegger sig op ad den høje Mokka. Fotos: Opel Den første generation af Opel Astra, der afløste Kadett, kom på markedet i 1991. Den nuvaerende model blev lanceret i 2015. Den naeste generation af Astra introducer­es på det danske marked i første kvartal af 2022. Den nye model skal bygges i Opel-hjembyen Rüsselshei­m.
 ??  ?? Alle modeller har digital instrument­ering. Opel fastholder dog også en raekke fysiske kontakter.
Alle modeller har digital instrument­ering. Opel fastholder dog også en raekke fysiske kontakter.
 ??  ?? Astra vokser en smule mellem akslerne, mens modellen stort set beholder de ydre mål.
Astra vokser en smule mellem akslerne, mens modellen stort set beholder de ydre mål.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark