Jyllands-Posten

Sådan bygger man en fullsize Lamborghin­i i Lego

Entusiaste­r fra Lego har bygget en kopi af superbilen Lamborghin­i Sián FKP 37 med 400.000 Lego-dele. Det er det hidtil mest detaljered­e bilprojekt fra Lego. Vi har talt med designeren bagved.

-

Iforvejen er en hyperbil som Lamborghin­i Sián FKP 37 kraevende at udvikle, designe og konstruere. Det gaelder også, hvis der skal lave en fullsize-model i Lego. Det ved de designere, ingeniører og byggespeci­alister fra Lego, som for nylig har lagt sidste hånd på vaerket efter at have brugt 400.000 Lego-dele og 8.660 arbejdstim­er på modellen, der vejer 2.200 kg. Mens den rigtige Sián er udstyret med en 16-cylindret motor med en samlet ydelse på 819 hk, kan replikaen dog ikke køre. Men den har lys- og lydeffekte­r, som matcher den rigtige bil, hvor modelnavne­t betyder ”lysglimt” eller ”lyn” på Bolognese-dialekten, og den er endda lakeret af Lamborghin­is officielle autolakere­r.

Lamborghin­i bygger kun 63 eksemplare­r af den rigtig Sion, så modelbilen bliver nummer 64.

Lego har samarbejde med flere superbil-producente­r, og en del modeller kan fås som Legos detaljered­e Technic-modeller. Men det er kun anden gang, at Legos folk bygger en detaljeret fullsize-model af en så ekstrem bil. Første gang var, da man for et par år siden byggede en model af den 16-cylindrede Bugatti Chiron, der kunne rulle med 25 km/t. ved hjaelp af en elmotor.

Kraevende design

Vi har talt med Lego-modeldesig­neren Lubor Zelinka, som var med dengang og er en af ankermaend­ene bag det nye projekt, hvor der er lagt op til blødere former og mere vellignend­e design. Her finder man indvendigt også en kabine med detaljer som et rat med Lamborghin­i-logo.

Lubor Zelinka forklarer, hvad der er den største forskel på de to modeller.

»Med Lamborghin­ien har vi lagt mere vaegt på design og aestetik end teknik. Sián har en ikonisk form, og den har vi forsøgt at genskabe og ser, om vi kan linke Legos dna med Lamborghin­is dna,« forklarer han.

Mens der blev brugt 1 mio. dele til Chiron, er der tale om faerre med de 400.000 dele til Sián.

Undervejs havde folkene bag bl.a. adgang til de områder hos Lamborghin­i, hvor farver, trim og materialer udvaelges af kunderne personligt.

»Der er ikke to af de 63 originale Lamborghin­i Sián, som er ens. Det gaelder også for vores nummer 64, som er unik,« siger Lubor Zelinka.

Wauw-oplevelse

Han er ikke tvivl om, hvad der har vaeret de største udfordring­er profession­elt og personligt.

»Det har vaeret meget svaert at løfte overligger­en i forhold til Chiron. Men det er lykkedes.

Lamborghin­i Sián har mange linjer og overflader i sit design, der er svaere at omsaette til dele, som vi kan bygge med. Det har vi brudt ned til nye overflader, f.eks, har vi måttet lave forlygter og spoilere om tre gange,« siger han.

»Den originale bil er skabt med et karrosseri i karbonfibe­r, mens vi bygger med hårdere plastic. Nogle gange må man aendre på proportion­erne. Der kan derfor vaere små forskelle med dimensione­rne, som f.eks. på de ydre spejle. Men det er ikke noget, som man skulle laegge maerke til. Når du ser bilen, ser den virkelig ud, og den opleves rigtig,« forklarer Lubor Zelinka.

»Rent personligt er jeg stor fan af Mitja Borkert, som er designchef hos Lamborghin­i. Det har vaeret en wauw-oplevelse at møde ham i virkelighe­den, arbejde sammen med ham og tale med ham profession­elt om bildesign,« siger Lubor Zelinka.

Hvilket projekt kan så overgå de to første for Lubor Zelinka, som også står bag designet af den store dinosaur i Lego House i Billund?

»Jeg kunne godt taenke mig at konstruere en ubåd. Her er masser af rør og slanger, og det vil vaere let at få den til dykke,« smiler han.

 ?? Legos teknikere og designere har arbejdet taet sammen med Lamborghin­is designchef for at skabe en Sián 37 FKP-model, der er så realistisk som muligt. Fotos: Lego ?? Motor: 6,5 liters V12motor med hybrid-drivline
Systemydel­se: 819 hk
Topfart: over 350 km/t.
Acc. 0-100 km/t.: Under 2,8 sek.
Produceres på Lamborghin­i-fabrikken i Sant’Agata Bologne
Modelbeteg­nelsen FKP er en forkortels­e for initialern­e for den afdøde og karismatis­ke VWboss, Ferdinand Karl Piëch, der blev født i 1937.
Motor: Ingen
Lego-dele: 400.000
Arbejdstim­er: 8.660
154 forskellig­e Lego Technic-elementer er brugt – 20 er speciallav­ede
Den er bygget på Legos modelvaerk­sted på Legofabrik­ken i fabrikken i Kladno, Tjekkiet.
Legos teknikere og designere har arbejdet taet sammen med Lamborghin­is designchef for at skabe en Sián 37 FKP-model, der er så realistisk som muligt. Fotos: Lego Motor: 6,5 liters V12motor med hybrid-drivline Systemydel­se: 819 hk Topfart: over 350 km/t. Acc. 0-100 km/t.: Under 2,8 sek. Produceres på Lamborghin­i-fabrikken i Sant’Agata Bologne Modelbeteg­nelsen FKP er en forkortels­e for initialern­e for den afdøde og karismatis­ke VWboss, Ferdinand Karl Piëch, der blev født i 1937. Motor: Ingen Lego-dele: 400.000 Arbejdstim­er: 8.660 154 forskellig­e Lego Technic-elementer er brugt – 20 er speciallav­ede Den er bygget på Legos modelvaerk­sted på Legofabrik­ken i fabrikken i Kladno, Tjekkiet.
 ??  ?? Inden døre er der skabt en kabine med både Lamborghin­i-logo på rattet og det italienske flag.
Inden døre er der skabt en kabine med både Lamborghin­i-logo på rattet og det italienske flag.
 ??  ?? Der er brugt 400.000 Lego-dele til modellen, som det har taget 15 personer 8.660 timer at bygge.
Der er brugt 400.000 Lego-dele til modellen, som det har taget 15 personer 8.660 timer at bygge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark