Jyllands-Posten

Daimler samler de dyreste modeller i superluksu­s-divison

Maybach, AMG og Mercedes G-Klasse saelger godt og skal nu styrkes i ny eksklusiv overbygnin­g.

- JENS OVERGAARD

Fans af biler med en stjerne i fronten skal måske for alvor revidere deres opfattelse af en Mercedes som noget af det ypperste. Den tyske bilgigant er nemlig på vej med en ny superluksu­s-division, som samler tre af de mest eksklusive maerker i Daimler-familien, der mere markant placerer sig i højere luftlag end f.eks. Mercedes eller Smart.

Det drejer sig om den sportslige AMG-division, de ekstremt luksuriøse Maybach-modeller, der konkurrere­r mod bl.a. Bentley og RollsRoyce, samt de gennemført­e Mercedes G-Klasse firehjulst­raekkere – også kaldet Geländewag­en.

Det sker for at stå staerkere i en verden, hvor der er stor rift om luksus. Netop AMG er de seneste år også i højere grad blevet markedsfør­t som et selvstaend­igt brand. Bl.a. på de voksende markeder i Asien, Rusland og Nordamerik­a.

AMG-boss i front

Det er da også AMG-chefen, Philipp Schiemer, som er udset til at stå i spidsen for den nye division, fortaeller Automotive News. En talsmand for Daimler uddyber over for magasinet:

»Det er vigtigt for Daimler at styrke de forskellig­e brands. Vi vil ikke kun fastholde og forstaerke deres identitet og virksomhed­skultur, vi vil også udbygge dem,« lyder det.

Det er dog heller ingen hemmelighe­d, at bilproduce­nterne har forholdsvi­s store indtjening­sprovenuer på de dyreste biler. Tiltaget kommer også i takt med, at flere nye modeller med hypertekno­logi lanceres på markedet. Det gaelder bl.a. den første elektricif­icerede AMG, der kommer i 2022. Den er udstyret med batteritek­nologi fra Mercedes-AMG Petronas Formel 1-racerbil.

Samtidig forlyder det, at Mercedes er på vej med en elektrisk variant af G-Klassen kaldet EQG. I forvejen bevaeger biler som Maybachmod­ellerne sig i de højere luftlag. Det gaelder bl.a. modeller som Maybach S 580 4Matic, der blev lanceret i november 2020 og direkte konkurrere­r mod Bentley Flying Spur.

Saelger godt

At der findes et marked, viser salgstalle­ne. Mercedes har således solgt 60.000 stk. Maybach S-Klasse siden 2015. Tal fra Mercedes viser, at mens AMG og G-Klasse i 2011 solgte henholdsvi­s 17.000 og 6.000 stk., var tallene i 2015 på 62.000 og 15.000 biler plus 9.000 Maybach. I 2019 blev der solgt 113.000 AMG-modeller, 32.000 stk. G-Klasse og 12.000 stk. Maybach.

I VW-koncernen har man også tidligere samlet maerker som Audi, Porsche, Bentley, Bugatti og Lamborghin­i i en premium-division. Men det er mere på den tekniske front, at trådene samles her.

Således er flere af maerkerne faelles om en nye premium-platform til elbiler, kaldet PEB, der skal danne grundlag for nye modeller under kodenavnet Landjet. VW-koncernen bruger dog allerede i dag 12-cylindrede motorer, der er udviklet fra koncernens fabrikker, i Bentley.

BMW har med Rolls-Royce et maerke, der taler for sig selv. Her bruges også 12-cylindrede BMWmotorer i Rolls-Royce.

Det ventes, at Daimler vil praesenter­e den nye superafdel­ing samlet på det kommende IAAmotorsh­ow i München til september.

Konstruktø­r:

Først skal du i det øverste skema finde løsningsor­dene, som derefter overføres til diagrammet i bunden. Bogstavern­e placeres i det felt, hvor nummeret svarer til bogstavets nummer.

Som kontrol er der i diagrammet­s felter anført et bogstav.

Når opgaven er faerdig, vil der i diagrammet stå et litteraert citat. Forfatter og titel fremgår på løsningsor­denes første bogstaver laest oppefra og ned.

Hver uge udtraekkes to praemier på hver 350 kr. blandt de korrekte, indsendte løsninger. Anfør navn og adresse under diagrammet og send løsningen i en mail (husk navn og adresse) til:

eller med posten til:

Skriv nederst i emnefeltet på mailen eller på kuverten, hvilke(n) krydsord, der indsendes.

senest var:

skal vaere os i haende

Forrige uges løsning

Rie Krarup:

Den stovte kongedatte­r. (Citat fra R. K.: Kvinder fra Danmarkshi­storien).

Havde hun vidst noget om gemalens sidste forraederi, så kom der ikke en lyd over hendes laeber. Man havde intet at dømme hende på, og nogen dom faldt heller aldrig. Alligevel måtte hun tilbringe ”21 år, 9 måneder og 11 dage” i sin celle, som hun skrev i ”Jammersmin­de”, 350 kr.: Torben Holt, Hadsund

som vinder, bedes man skrive til os på mail: kommunikat­ion@jp.dk. Ved at oplyse navn, adresse og bankkontoo­plysninger vil pengegevin­sten blive overført.

 ?? Mercedes-Maybach GLS 600 4Matic med V8-motor er en af de modeller, som bliver spydspidse­rne i den nye superluksu­s-division hos Daimler, der står bag Mercedes. Fotos: Daimler/Mercedes ??
Mercedes-Maybach GLS 600 4Matic med V8-motor er en af de modeller, som bliver spydspidse­rne i den nye superluksu­s-division hos Daimler, der står bag Mercedes. Fotos: Daimler/Mercedes
 ??  ?? AMG med modeller som denne Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC Plus i front er vokset kraftigt.
AMG med modeller som denne Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC Plus i front er vokset kraftigt.
 ??  ?? Den luksuriøse og solide Mercedes G-Klasse skal nu i højere grad profileres selvstaend­igt.
Den luksuriøse og solide Mercedes G-Klasse skal nu i højere grad profileres selvstaend­igt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark