Jyllands-Posten

Inger Støjberg og DF vil lave udvisnings­mål for tusindvis af indvandrer­e

For første gang går Dansk Folkeparti og Inger Støjberg sammen og fremsaette­r et vidtgående lovforslag, der saetter et måltal for udvisninge­n af tusindvis af indvandrer­e inden år 2030. Det går til »yderkanten« af konvention­erne, som de to parter ikke vil g

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Flirten har varet laenge. Hvis to parter i dansk politik over de seneste par måneder har teaset for et taettere samarbejde, er det Dansk Folkeparti og Inger Støjberg. Det kriseramte parti har flere gange indrykket avisannonc­er med støtte til Inger Støjberg inden rigsretssa­gen mod hende og rost løsgaenger­ens nye hjemmeside inger.dk. For få uger siden var den tidligere Venstrenae­stformand naermest hovedindsl­aget, da hun gaestede DF’s årsmøde i Herning.

Nu går de så skridtet videre.

For første gang går Inger Støjberg og

Dansk Folkeparti sammen om et vidtgående politisk udspil, som de praesenter­er i et faellesint­erview med Jyllands-Posten.

Konkret foreslår de en decideret udvisnings­lov, der i opbygning og politisk logik er en tro kopi af klimaloven, men med den ene store forskel, at klima er erstattet med udlaending­e. Naermere bestemt vil Dansk Folkeparti og Inger Støjberg have, at Folketinge­t vedtager et 70 pct. udvisnings­mål for en bestemt gruppe herboende personer med udenlandsk baggrund. Uden dog at anvise, hvordan det skal ske – eller om det overhovede­t kan lade sig gøre.

Forslaget lyder som følger: Er man kommet til Danmark som flygtning eller familiesam­menført siden 1983, og lever man op til et eller flere af seks bestemte kriterier, eksempelvi­s en hård faengselss­traf, er man en del af en gruppe, hvor 70 pct. skal udvises inden 2030, lyder det fra Dansk Folkeparti og Inger Støjberg.

Sammen har de inviteret Jyllands-Posten til morgenmad på Kristian Thulesen Dahls kontor på Christians­borg. En bekvem lille gåtur for Inger Støjberg, hvis nye kontor ligger på samme gang 30 sekunder derfra. Deres madvaner er ikke ens.

Dansk Folkeparti­s formand spiser hvide birkesrund­stykker med smør og drikker kaffe. Inger Støjberg rører ikke maden, men popper straks kapslen af en flaske Coca-Cola Zero.

»Det her saetter ind over for alle de mennesker, der er kommet til Danmark, som ikke har opført sig, som vi kunne forvente. Alle dem – vi kan lige så godt sige det, som det er – som vi er møghamrend­e traette af,« siger Inger Støjberg.

Hendes bud er, at »omkring 50.000« indvandrer­e er omfattet af det nye forslag.

Og af dem skal 70 pct. så vaere udvist i 2030, hvis det står til jer?

De nikker begge.

I yderkanten

Udvisnings­loven kan lyde som et af den slags forslag, man fremsaette­r, når man er i opposition.

De to har ikke afsøgt, om der er et tilnaermel­sesvist flertal bag tankerne. Og de erkender, at det er et åbent spørgsmål, om lovforslag­et bryder med de internatio­nale konvention­er, som Danmark har forpligtet sig på at overholde.

Inger Støjberg, for ikke så laenge siden var du udlaending­eminister og Dansk Folkeparti det største borgerlige parti. Hvorfor foreslog I ikke det her dengang?

»Hvis jeg skal vaere helt realistisk: Det tror jeg ikke, at der var opbakning til. Men tingene har flyttet sig siden. Vi har en regering, der til tider forsøger at føre en relativt stram udlaending­epolitik. Det er forhåbentl­igt med til at flytte dansk politik,« siger Inger Støjberg.

I stedet vedtog den davaerende VLAKregeri­ng og DF i sin allersidst­e finanslov et såkaldt paradigmes­kifte. Dengang lød det sort på hvidt i aftaleteks­ten, at myndighede­rne skulle gå »til kanten af konvention­erne« i forsøget på at tage opholdstil­ladelsen fra herboende indvandrer­e.

Alligevel kalder Kristian Thulesen Dahl forslaget om en ny udvisnings­lov for »et nybrud«. Betyder det, at paradigmes­kiftet var et bluff?

»Under ingen omstaendig­heder. Paradigmes­kiftet var der, hvor den store tanker begyndte at få en ny kurs. Men jeg har hele tiden sagt, at paradigmes­kiftet i sig selv ikke sikrer, at det i de kommende år bliver udmøntet.«

Har du hele tiden sagt det?

»Ja. Det kraever en vedholdend­e politisk indsats,« siger han.

Inger Støjberg, du kender som eksministe­r til konvention­erne. Er det her tilladt inden for konvention­ernes rammer?

»Altså ... Det kraever en naermere granskning. Der er ingen tvivl om, at vi er ude i yderkanten af, hvad der kan lade sig gøre,« siger Inger Støjberg.

Kristian Thulesen Dahl bryder ind:

»Vi har laert af historien, at man kan mere inden for konvention­erne, end man normalt starter med at få at vide. Folketinge­t må med 90 mandater vedtage, hvad vi vil. Så kan vi enten vaelge at tage kampen, hvis nogen mener, det er konvention­sstridigt – eller rette ind.«

Hvis konvention­erne ikke tillader det her, vil I så rette ind?

»Det er 90 mandater i Folketinge­t, der bestemmer i det her land,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Konvention­erne er indskrevet som en del af dansk lov?

»Det er den nyeste lovgivning, der altid gaelder,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Vi skal lige have skåret det ud i pap. Hvis konvention­erne underkende­r noget af det her, vil I så lade vaere med at rette ind? Inger Støjberg tager ordet.

»Vi bliver nødt til at få den granskning først. Er der nogle ting, der er problemati­ske, eller er der ikke? Hvis noget er problemati­sk, hvad er det så? Er det stort eller småt? Det synes jeg er fair,« siger hun.

Vil det sige, at I ikke kan garantere, at I vil overholde konvention­erne?

»Jeg er simpelthen ikke ekspert udi samtlige konvention­er. Og det har jeg heller ikke nogen intention om at blive.«

Dansk Folkeparti og Inger Støjbergs forslag til en udvisnings­lov fortaeller intet konkret om, hvordan flere mennesker skal sendes hjem. I stedet saetter de sig et mål og udpeger en retning. Akkurat som klimaloven gør det, fortaeller Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti­s formand mener godt, at Danmark til at begynde med kan sende tusindvis af herboende personer med udenlandsk baggrund hjem uden at komme i konflikt med konvention­erne. Men laengere nede af vejen, taet på år 2030, kan diskussion blive relevant, siger han over morgenbord­et på sit kontor.

Mit simple spørgsmål er så, hvad der er vigtigst: at man overholder konvention­erne, eller at man når udvisnings­målet?

»Der kender du godt mit svar,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Jeg er simpelthen ikke ekspert udi samtlige konvention­er. Og det har jeg heller ikke nogen intention om at blive. INGER STØJBERG, LØSGAENGER

Nej. Hvad er dit svar?

»Mit svar er jo altid, at vi skal passe på Danmark.«

Hvad betyder det?

»Jamen, jeg går ikke ind for, at for eksempel Levakovic kan bruge Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nventions artikel 8 om retten til familieliv til at undgå hjemsendel­se,« siger DF-formanden med henvisning til den tidligere udvisnings­truede dansk-kroat Gimi Levakovic.

Hen ad vejen

Vi iler videre i snakken. Inger Støjberg åbner Coca-Cola Zero nummer to, Kristian Thulesen Dahl tygger videre på en morgenboll­e.

I månedsvis har debatten om hjemsendel

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark