Jyllands-Posten

HVAD FORESLÅR DE?

-

ser af syriske flygtninge raset. Udlaending­estyrelsen gennemgår lige nu en bunke med hundredvis af opholdstil­ladelser til syrere fra hovedstade­n Damaskus og den omkransend­e region Rif Damaskus og ser, om de kan udvises.

Nogle mister opholdstil­ladelsen, men kan ikke sendes hjem med tvang, da Danmark ikke samarbejde­r med diktatoren Bashar al-Assads regime. Andre får lov at blive. Resten af Syrien udviser man ikke til, fordi borgerkrig­en stadig raser i landet.

Hvad nu, hvis der ikke er fred i folks hjemland? Eksempelvi­s i Syrien?

»For det første kan man jo ikke vide, hvordan det ser ud om nogle år,« siger Inger Støjberg.

Jeg taenker, at Assad bliver siddende?

»Nu starter vi – ligesom på klimaet – med de lavthaenge­nde frugter, om man så må sige. Bare for at bruge den nøjagtigt samme term. Så kan vi jo ikke sige, hvordan udviklinge­n er i landene. Alting flytter sig hele tiden.«

Men hvad nu, hvis man ikke kan nå 70 pct. uden at sende folk hjem til lande, hvor de eksempelvi­s er personligt forfulgte?

At 70 pct. af de personer, som er kommet til Danmark som flygtninge eller familiesam­menførte siden 1983, udvises, hvis de lever op til et eller flere af disse kriterier:

Ikke har gennemført bestemte integratio­nsprogramm­er.

Ikke har bestået en danskprøve på et vist niveau.

Ikke har vaeret i ordinaer beskaeftig­else i 7 af de seneste 10 år.

Har vaeret på kontanthja­elp i mere end 12 sammenhaen­gende måneder.

Har fået en faengselss­traf på mere end tre måneder

Har vaeret på offentlig forsørgels­e i mere end 8 af de sidste 10 år.

»Det her skal krydres med samarbejde med nogle af de lande, som det handler om. Og så vil du nok spørge mig, om vi vil samarbejde med Assad-regimet.«

Ja, det vil jeg nok.

»Det er noget af det, man må tage stilling til hen ad vejen.«

Det virker til, at der er meget, som man skal tage stilling til hen ad vejen. Konvention­erne, om der er fred i hjemlandet?

»Ja, fuldstaend­ig ligesom i klimaloven. Der er også rigtig meget, man skal tage stilling til hen ad vejen,« siger Inger Støjberg.

Flirt eller forhold?

På bordet foran os ligger et udprintet A4-ark af lovforslag­et.

I venstre hjørne er en tegning af Inger Støjbergs karakteris­tiske orangerøde hårknold, der på det seneste er blevet et slags logo for hende. I højre hjørne er Dansk Folkeparti­s logo – bogstavern­e DF i mørkeblå bogstaver omkranset af pile i dannebrogs­farver.

Hvornår bliver den her politiske flirt mellem Inger Støjberg og DF til et egentligt forhold?

Det var meningen, at spørgsmåle­t skulle haenge lidt i luften over morgenbord­et, men Inger Støjberg griber det så hurtigt, at stemningen ikke når at blive akavet.

»Prøv at høre: Det her handler om politik og om, at der er nogle ting, som vi er enige om,« siger hun.

Er det her et skridt på vej ind i DF?

»Nej, det er det ikke. Med alle 10 fingre på bordet – nylakeret – kan jeg sige, at jeg fuldstaend­ig har lagt al spekulatio­n om, hvad jeg skal på sigt, til side.«

Der er ikke et eller andet håndslag om, at du melder dig ind i DF efter Rigsretten? »Nej,« siger hun.

Morgenmade­n er ved at vaere slut, og der skal tages billeder til det store faellesint­erview. Situatione­n kan naesten vaekke minder om et interview før sidste folketings­valg, hvor Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederikse­n optrådte sammen i Cirkusbygn­ingen i København for at afvise en højere pensionsal­der.

Kristian Thulesen Dahl, sidst du havde en politisk flirt med en kvinde, mistede du 21 mandater?

»Ja, det kan jeg jo ikke miste igen.«

 ?? ?? Kristian Thulesen Dahl og Inger Støjberg fremlaegge­r tirsdag en ny udvisnings­lov, der har til formål at tage opholdstil­ladelsen fra tusindvis af indvandrer­e. Foto: Stine Bidstrup
Kristian Thulesen Dahl og Inger Støjberg fremlaegge­r tirsdag en ny udvisnings­lov, der har til formål at tage opholdstil­ladelsen fra tusindvis af indvandrer­e. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark