Jyllands-Posten

Ghettoindg­reb kritiseres for at ramme socialt udsatte uden bolig

Regeringen­s forslag om at begraense kommunerne­s mulighed for at anvise socialt udsatte til visse boligområd­er kan skabe flere hjemløse, advarer organisati­oner. Minister afviser, at det bliver et »stort problem«.

- LINUS CALOV JACOBSEN linus.calov@jp.dk

Socialt udsatte vil få svaerere ved at finde bolig og i vaerste fald blive enten hjemløse eller presset ud af byerne.

Sådan lyder bekymringe­n fra organisati­oner, der kritiserer et lovforslag fra regeringen, som vil begraense kommunerne­s mulighed for at anvise almene boliger til en raekke borgere.

Forslaget vil medføre, at bl.a. arbejdsløs­e eller personer med folkeskole som højest gennemført­e uddannelse kommer bagud i køen, hvis boligen ligger i 1 af 58 specifikke områder. Konkret vil lovforslag­et betyde, at boligsøgen­de i job eller uddannelse får fortrinsre­t til de almene boliger i områderne. Samtidigt afskaeres folk fra boliger, der f.eks. har modtaget kontanthja­elp i de seneste to år.

De foreslåede områder skal kaldes forebyggel­sesområder og er en tilføjelse til de eksisteren­de lister over ghettoområ­der og udsatte boligområd­er, hvor lignende regler allerede gaelder. Med loven vil i alt 83 boligområd­er med ca. 163.000 beboere blive omfattet af indgreb og nye regler, som bl.a. indskraenk­er kommunerne­s mulighed for at anvise boliger til borgere på kanten af hjemløshed.

Flest områder i og omkring København står til at komme på listen, mens også fire områder i henholdsvi­s Aarhus og Vejle foreslås som kommende forebyggel­sesområder. Med de nye områder er ca. en fjerdedel af landets almene boligområd­er omfattet af saerlige regler.

Det møder kritik fra organisati­oner, der mener, at forslaget ikke tager hensyn til landets udsatte borgere.

»Forslaget går ud over mange borgere, der om nogen har brug for kommunerne­s hjaelp. Ofte også til at finde en bolig, som de kan betale selv. Så det rammer i allerhøjes­te grad de borgere, der har det svaert,« siger formand for Rådet for Socialt Udsatte Vibe Klarup.

Risiko for flere hjemløse

Regeringen har som mål at blande de udsatte boligområd­er og sigter efter, at ingen af landets almene boligområd­er har mere end 30 pct. ikkevestli­ge indvandrer­e om 10 år. Og selv om intentione­n bag at skabe mere blandede boligområd­er er god, mødes forslaget med skepsis fra BL, Danmarks Almene Boliger:

»Der er i forvejen få boliger med lavt huslejeniv­eau til den her gruppe af socialt udsatte. Det her forslag vil kun laegge et endnu større pres på at forslaget kan forøge antallet af hjemløse, fordi det bliver svaerere for udsatte borgere at komme i bolig,« siger Vibe Klarup.

Hun er enig i, at der allerede er boligmange­l til de socialt udsatte:

»En stor del af beboerne på landets herberger er klar til at flytte i bolig, men der mangler i forvejen boliger, som de kan blive anvist til.«

Også KL frygter udfordring­er med lovforslag­et. Ifølge Leon Sebbelin, der er formand for KL’s Kultur-, Erhverv- og Planudvalg, kan forslaget medføre, at mange borgere tvinges ud af byerne:

»Forslaget kan skabe nogle uhensigtsm­aessige flyttemøns­tre, hvor socialt og økonomisk udsatte borgere vil blive presset ud af byerne, simpelthen fordi der ikke findes tilstraekk­eligt med ledige boliger, som de kan blive anvist til,« siger han.

Minister afviser problem

Indenrigs- og boligminis­ter Kaare Dybvad Bek afviser, at det bliver et »stort problem« for socialt udsatte, og slår fast, at indgrebet er helt nødvendigt.

»Vi skal passe på, at vi ikke får flere parallelsa­mfund og udsatte boligområd­er, derfor er vi nødt til at styre til- og fraflytnin­g fra nogle af de her områder, som ligger lige på kanten,« siger han.

Han mener ikke, at lovforslag­et vil udgøre et stort problem for socialt udsattes mulighed for at finde et sted at bo, men erkender, at det kan berøre enkelte personer:

»Jeg siger ikke, at du ikke kan finde et eneste eksempel på en borger, der får svaerere ved det,« siger Kaare Dybvad Bek, der påpeger, at forslaget højest kan gaelde for 30 pct. af kommunerne­s almene boliger, og at kommunerne stadig kan anvise de resterende boliger til socialt udsatte.

 ?? ?? Langkaerpa­rken i Tilst er 1 af 58 områder, som regeringen foreslår at føje til listen over forebyggel­sesområder. Foto: Joachim Ladefoged
Langkaerpa­rken i Tilst er 1 af 58 områder, som regeringen foreslår at føje til listen over forebyggel­sesområder. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark