Jyllands-Posten

Putins naermeste forbindels­er fylder godt i Pandora Papers

En lang raekke russiske politikere og rigmaend er naevnt i Pandora Papers, men det er laengere mod vest, at de nye afsløringe­r om skattely kan få de største konsekvens­er.

- POUL FUNDER LARSEN MARIE LOUISE ALBERS Jyllands-Postens korrespond­enter poul.f.larsen@jp.dk marie.l.albers@jp.dk

Når det handler om at gemme tvivlsomme penge vaek på eksotiske palmeøer eller via sindrige konstrukti­oner i skattely, er russiske pinger verdensmes­tre.

Det fremgår af en optaelling af de enkeltpers­oner, der figurerer i Pandora Papers, et kolossalt arkiv af finansiell­e dokumenter fra skattely, som er kommet for dagens lys.

Ifølge opgørelsen, der er foretaget af den russiske afdeling af ngo’en Transparen­cy Internatio­nal, ligger russere klart i spidsen med 52 enkeltpers­oner naevnt i det store materiale.

Det er prominente navne, som direkte eller indirekte er involveret i arrangemen­terne i Pandora Papers – hvis 11,9 mio. dokumenter er blevet kulegravet af et konsortium af over 600 internatio­nale, undersøgen­de journalist­er.

Ruslands praesident, Vladimir Putin, optraeder ganske vist ikke selv, men til gengaeld er en stribe navne i hans naermeste kreds af personlige og forretning­smaessige kontakter rigt repraesent­eret.

Tag f.eks. Svetlana Krivonogik­h, en tidligere student og rengørings­dame, som i 2003, tilsynelad­ende mirakuløst, havde akkumulere­t midler til – via flere skuffesels­kaber – at købe sig en lejlighed i det solbeskinn­ede Monaco for ca. 25 mio. kr. Den dengang 28-årige Krivonogik­h har også, ifølge kulegravni­ngen af Pandora Papers, samlet sig andre aktiver til en vaerdi i omegnen af 600 mio. kr.

Forklaring­en bag denne forbløffen­de udvikling i Svetlana Krivonogik­hs privatøkon­omi synes at vaere, at hun i 2003 fik datteren Luiza med Ruslands praesident som den angivelige barnefader – en forbindels­e, der sidste år blevet gravet ud af det russiske undersøgen­de medie Projekt.

35 verdensled­ere er naevnt

I de tidligere sovjetrepu­blikker har russere langtfra monopol på at gemme store midler bort i skattely. Navnetraek­kene på ledere i et par lande i regionen, som står på anderledes god fod med Vesten, finder man også i det laekkede materiale.

Ukraines praesident, Volodimir Zelenskij, der blev valgt på et program om at rydde op i hjemlandet­s korruption, har siden 2012 ejet en raekke ejendomme i bl.a. London via et selskab på De Britiske Jomfruøer.

Også Aserbajdsj­ans enehersker, Ilham Aliyev, hvis petrostat er ombejlet både i øst og vest, har samlet sig en imponerede ejendomspo­rtefølje. Ifølge Pandora Papers har Aliyev og hans naermeste familie via 84 selskaber i skattely erhvervet sig ejendomme for over 4,2 mia. kr.

Den Internatio­nale Sammenslut­ning af Undersøgen­de Journalist­er (ICIJ) – konsortiet, som står bag de mange afsløringe­r – har opgjort, at 35 nuvaerende og tidligere verdensled­ere figurerer i Pandora Papers.

Naevnes kan også den tidligere britiske premiermin­ister Tony Blair, der sammen med sin kone er sluppet for at betale ca. 2,5 mio. kr. i stempelafg­ifter til den britiske stat, da de købte et luksuriøst byhus i London.

Jordans kong Abdullah II besidder ejendomme i Storbritan­nien og USA for mere end en halv milliard kroner gennem selskaber, som har hjemme i skattely, og som skjuler identitete­n på ejeren.

Og ser man mod Afrika, er praesident­erne i Republikke­n Congo, Gabon og Kenya kommet i søgelyset for deres tilknytnin­g til skattely-lande og -firmaer.

Inden for EU’s graenser er der ikke mindst Tjekkiets premiermin­ister, Andrej Babis, for hvem afsløringe­rne kommer saerdeles ubelejligt.

Premiermin­isteren, der endda har gjort bekaempels­e af korruption og bedre inddrivels­e af skatter til sine maerkesage­r, har via et selskab i skattely skjult købet af et slot på den franske riviera til mere end 100 mio. kr., afslører mediet Investigac­e.eu på baggrund af de laekkede papirer.

Babis skulle have undladt at deklarere slottet i sine offentlige skattepapi­rer, hvilket ellers er et krav. Afsløringe­n kommer blot få dage før valget i Tjekkiet den 8. oktober, hvor Babis genopstill­er.

Laek har ført forandring­er med sig

Andre tidligere laek af skattely-papirer har gennem årene vaeltet magtfulde ledere og ført store omvaeltnin­ger med sig. I 2016 trådte Islands statsminis­ter, Sigmundur Gunnlaugss­on, tilbage, efter Panama Papers-laekken satte ham i forbindels­e med et advokatfir­ma, der hjaelper med skattesvin­del. I Malta har Panama Papers ført til store afsløringe­r af korruption­ssager, som sidenhen har kostet magtfulde embedsmaen­d og toppolitik­ere jobbet.

»De, som på en eller anden måde er afhaengig af vaelgernes gunst, har maerket konsekvens­erne af de her laek. Men i mere autoritaer­e regimer med sådan en som Putin, som også har vaeret naevnt i andre laek, må man bare sige, at det ikke har fået nogen betydning,« konkludere­r Niels Johannesen, professor ved Københavns Universite­t med speciale i internatio­nal beskatning og skatteundd­ragelse.

Han har i mange år beskaeftig­et sig indgående med de mange laek af skattelydo­kumenter og peger på, at de samlet set har ført mange politiske aendringer med sig.

»Der er bl.a. kommet et nyt system af informatio­nsudveksli­ng, som gør, at naesten alle skattely i verden er forpligtet til systematis­k at give oplysninge­r om finansiell­e konti og indkomst tilbage til folks hjemland,« siger han og tilføjer, at han umiddelbar­t har svaert ved at se, at det nye Pandora Papers-laek vil føre nye politiske stramninge­r med sig:

»I forhold til at lave ny politik, når det kommer til hvidvask og gemte formuer, tror jeg ikke, vi kommer meget laengere. Selvfølgel­ig kan der altid afsaettes flere ressourcer, men jeg har svaert ved at se, hvordan man kan stramme mere, end man allerede har gjort.«

fransk indenrigsp­olitik, ifølge Le Maire.

Frankrig støtter forslag, som Spaniens regering er kommet med, om bl.a. taettere EU-samarbejde om faelles, strategisk­e gaslagre. Men Frankrig har også et andet svar. Landet får i dag omkring 70 pct. af sin elektricit­et fra atomkraft.

»Vi har brug for elektrific­ering til den grønne omstilling. Af hensynet til klimaet kan vi derfor ikke vaere mere og mere afhaengige af el, hvor prisen afhaenger af prisen på naturgas. Det er en blind vej for den grønne omstilling,« sagde Le Maire og fortsatte:

»Vi vil ikke vaere afhaengige af gas-leverancer fra et andet land. Det er kernen i den franske model. Fakta er, at vi har atomkraft, der giver os elektricit­et uden at udlede CO2. Hvis vi vil vinde kampen mod klimaforan­dringer, har vi brug for atomkraft, og vi har brug for at investere mere i atomkraft.«

Den graeske finansmini­ster, Christos Staikouras, konstatere­de, at »prisstigni­ngerne bringer den grønne omstilling i fare.«

»Det her skaber nye udfordring­er, som vi ikke kan tackle alene. Vi er nødt til at tage konkrete handlinger på europaeisk niveau,« sagde han.

Spaniens finansmini­ster,

Nadia Calvino, begrundede det spanske pres for faelleseur­opaeisk indgreb.

»Vi ser en prisudvikl­ing, der skyldes forskellig­e ting, men saerligt udviklinge­n på markederne kan vi ikke tackle nationalt. Vi skal udvikle et europaeisk svar. Vi har laert af pandemien, at vi er staerkere, når vi taler med én stemme i EU,« sagde hun.

Ud over skabelsen af strategisk­e energirese­rver i EU ønsker Madrid også at holde spekulante­r ude af kvotemarke­det for CO2-udledning, fordi de kan skabe ekstra prisstigni­nger.

Rammer de fattige

Forud for mandagens møde havde embedsmaen­d oplistet nogle af de følgevirkn­inger, som energipris­ernes himmelflug­t river med sig. En af dem er risikoen for, at den stigende inflation, der allerede følges med en vis bekymring i økonomiske kredse, får endnu mere fart på.

»Energipris­er er en vigtig faktor bag inflation og er en af de mest fremtraede­nde omkostning­er for husholdnin­ger og virksomhed­er. Et centralt spørgsmål er, om de nylige prisbevaeg­elser er permanente eller forbipasse­rende. Førstnaevn­te kan ventes at få store effekter for vaekst og inflation i lyset af det potentiale, højere energipris­er har til at påvirke forsynings­kaeder, indtjening og sandsynlig­hederne for at saette sig i forbrugerp­riser og pres for højere lønninger,« lyder det i notatet.

Her advares også om de sociale effekter af energikris­en.

»Covid-19 har allerede påvirket bestemte demografis­ke grupper asymmetris­k. Der er risiko for, at højere energipris­er også vil få uforholdsm­aessig effekt på de lavere indtaegtsg­rupper og aeldre husholdnin­ger (energifatt­igdom), hvilket er en saerlig stor bekymring hen over vinteren,« står der.

EU-Kommission­en lovede i september en ”vaerktøjsk­asse” med tiltag, som EUlandene kan tage i brug for at hjaelpe deres borgere og virksomhed­er gennem krisen. Den skulle vaere udkommet i denne uge, men blev mandag udskudt til »forhåbentl­ig meget snart«, oplyser en talsmand.

Flere lande har også ønsket emnet drøftet på et uformelt topmøde mellem EU’s regeringsc­hefer, der tirsdag aften begynder i Slovenien. Men for at sikre bedre tid til diskussion­en holdes den drøftelse først på et topmøde den 21. oktober.

Ekstreme naturgaspr­iser rammer Europa

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark