Jyllands-Posten

Stigende energipris­er truer genopretni­ng efter pandemien

Europa står foran en raekke negative følger af de stigende energipris­er. Kampen er kun lige gået i gang, advarer Frankrigs finansmini­ster.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

De voldsomme stigninger i energipris­erne truer med at ramme det økonomiske opsving, som EU har investeret milliarder af euro i at få sat i gang efter pandemien.

»Fra et økonomisk perspektiv har højere energipris­er potentiale til at forsinke genopretni­ngen,« lyder det i et notat, der mandag blev diskuteret af eurozonens finansmini­stre.

Det var første gang, finansmini­strene diskutered­e de stigende energipris­er. Men det bliver ikke den sidste, hvis man skal tro Frankrigs Bruno Le Maire.

»Vi står foran lang tids stigning i energipris­erne, bl.a. på grund af den grønne omstilling. I løbet af de kommende år kommer vi til at stå over for en tiltagende Krise. Der bliver brug for mere elektricit­et, og der er et link mellem naturgas og elektricit­et. Der skal også investeres i udbygning af vedvarende energi. Det her bliver en af de store udfordring­er de kommende år. Jeg taler ikke om måneder, men om år,« sagde han mandag.

Brug for atomkraft

Linket mellem gas og strøm skyldes, at en raekke lande bruger naturgas til at producere elektricit­et. De høje gaspriser saetter sig derfor også i elpriserne. I slutningen af august blev gasprisen af handelsbur­eauet ICE Futures Europe opgjort til omkring 600 dollars per 1.000 kubikmeter. To uger senere var den på 800 dollars.

I sidste uge krydsede den 1.000 dollars.

Udviklinge­n har de seneste uger fået nationale hjaelpepak­ker i spil i flere EUlande. Den franske regering vil f.eks. fastfryse udgiften for forbrugere og erhvervsli­v frem til april. I mellemtide­n vil staten baere difference­n mellem engrospris­er og slutbruger­nes udgifter.

Frankrig har tidligere vaeret ramt af folkelige protester mod stigende energipris­er fra bevaegelse­n de gule veste. Og til april er der praesident­valg i Frankrig.

Men energiudfo­rdringen handler om mere end blot

Vi vil ikke vaere afhaengige af gas-leverancer fra et andet land. Det er kernen i den franske model. Fakta er, at vi har atomkraft, der giver os elektricit­et uden at udlede CO2. Hvis vi vil vinde kampen mod klimaforan­dringer, har vi brug for atomkraft. BRUNO LE MAIRE, FRANKRIGS FINANSMINI­STER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark