Jyllands-Posten

Enormt olieudslip har ramt Californie­n

Mange tusinder liter olie truer dyrelivet ved de sydcalifor­niske kyster, hvor fisk og fugle er begyndt at skylle i land.

- MIKKEL HOLMGAARD WINDING mikkel.h.winding@jp.dk

Bølgerne vasker døde fisk og fugle indhyllet i råolie op på de brede sandstrand­e syd for Los Angeles.

Allerede fredag begyndte den lokale politistat­ion i Newport Beach at modtage opkald fra beboere, der fortalte om en maerkelig, tjaereagti­g stank i luften langs vandet. Andre beskrev det som lugten af benzin.

Udslippet er blandt områdets største i nyere tid, skriver Los Angeles Times. 477.000 liter olie er traengt ud af en beskadiget rørledning, der forbinder olieplatfo­rmen Elly med havnen i Long Beach.

Olien har lagt sig som et skinnende lag film over havet. Trods forsøg på at inddaemme pølen med flydebomme nåede olien natten til søndag bredden ved Huntington Beach. Her er seks kilometer strand nu lukket for gaester, mens USA’s kystvagt står for oprydnings­arbejdet.

Dykkere og et fjernstyre­t køretøj er sendt ud for at undersøge naermere, hvor og hvordan laekken i San Pedro Bay-rørledning­en praecis er opstået. Det oplyser Amplify Energy, moderselsk­abet bag Beta Offshore, der kontroller­er de tre platforme Elly, Ellen og Eureka på oliefeltet.

Imidlertid, fortaeller Amplify Energy i en pressemedd­elelse, er rørledning­en efter udsugning fra begge ender nu tømt og al arbejde på oliefeltet­s tre platforme indstillet.

Følsomme vådområder

De mange tusinder liter olie i havet vaekker bekymring blandt lokalpolit­ikere over konsekvens­erne for egnens dyreliv.

»Ud over vores smukke kystlinje er vi også hjemsted for nogle af de mest økologisk følsomme vådområder i det sydlige Californie­n,« siger Huntington Beachs borgmester, Kim Carr, tv-stationen MSNBC.

Olien er ifølge hende traengt ind i saltvandsm­arsken til Talbert Marsh, hvor op mod 80 forskellig­e fuglearter hører til. Den besked gentog Katrina Foley, tilsynsfør­ende i Orange County, der har vaeret flittig til via sociale medier at underrette om situatione­ns udvikling.

»Dyreliv dør. Det er meget trist. Vi har forlydende­r om døde dyr langs kysterne, dyr, der skyller op på kysten ved området omkring Huntington State Beach, såvel som dyreliv inden for marsken og vådområder­ne, der dør,« skriver Katrina Foley på Twitter.

Huntington State Beach er hjemsted for en lang raekke fuglearter, hvoraf nogle er sjaeldne for den amerikansk­e vestkyst, fortaeller biolog og lokal miljøkonsu­lent Ben Smith til Los Angeles Times og sender i samme ombaering en stikpille til de ansvarlige.

»Der er tjaere overalt. Man skulle tro, at vi efterhånde­n havde regnet ud, hvordan man undgår sådan noget, men det har vi åbenbart ikke,« siger han til Los Angeles Times.

Luk den beskidte forretning

De selvsamme, populaere badestrand­e i Orange County blev i 1990 ramt af et endnu større olieudslip end i dag. Dengang fossede mere end 1,5 mio. liter råolie ud af tankskibet ”American Trader”, der lå ud for Huntington Beach, da det sejlede over sit eget anker og slog hul på skroget. Det kostede ifølge de californis­ke myndighede­r 3.400 fugle livet.

I 2007 slap 220.000 liter olie ud fra et fragtskib i San Francisco-bugten, og i 2015 gjaldt det 541.000 liter olie, der fandt vej ud i havet laengere nordpå ved Santa Barbara – også da fra en rørledning.

 ?? ?? Olien ligger som film på vandet, og det er gået ud over dyrelivet i området. Foto: Gene Blevins/Reuters
Olien ligger som film på vandet, og det er gået ud over dyrelivet i området. Foto: Gene Blevins/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark