Jyllands-Posten

Lars Vilks’ normale liv sluttede laenge før ulykken på motorvejen

Den svenske kunstner Lars Vilks levede med livvagter og konstante trusler, men holdt fast i at forsvare de ting, han troede på.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Søndag sluttede Lars Vilks’ liv brat i en kollision på en svensk motorvej sammen med to livvagter.

Det ”normale” liv for den kontrovers­ielle kunstner og ytringsfri­hedsforkae­mper var dog for laengst overstået, da ulykken indtraf, og lastbilen ramte.

Lars Vilks’ normale liv endte nemlig naesten lige så brat i 2007, da han tegnede profeten Muhammed som en hund og havnede direkte på terroriste­rnes dødsliste.

Siden tegningern­e, som blev verdensken­dte, måtte Vilks have beskyttels­e. Terrorgrup­pen al-Qaeda satte en dusør på hans hoved, og flere gange blev han overfaldet ved offentlige forelaesni­nger. I 2010 blev hans hus forsøgt braendt ned af to knivbevaeb­nede brødre, og det var langtfra sidste gang, at nogen prøvede at komme ham til livs.

Forhistori­en til de tegninger, som kom til at definere resten af Vilks’ liv, bliver dog ofte glemt i fortaellin­gen.

Rundkørsle­r

Ligesom i Danmark er rundkørsle­rne i Sverige ofte udsmykket med et stykke kunst, således også en rundkørsel i Linköping i det sydøstlige Sverige, som i 2006 var prydet af en en stor stålcirkel og en hundefigur i beton.

Da ukendte gerningsma­end huggede hovedet af hunden, måtte en ny skulptur skaffes. Men så rejste nogen i spøg en traehund i rundkørsle­n, og pludselig opstod en form for gadekunst-faenomen, hvor hundeskulp­turer dukkede op i rundkørsle­r flere steder i landet. Rondellhun­de blev de kaldt.

Året efter blev Lars Vilks inviteret til at deltage på den årlige, lokale kunstudsti­lling på Tällerud Hembygdsgå­rd nord for Karlstad. Temaet var ”Hunden i kunsten”, og inspireret af rondellhun­defaenomen­et og de danske Muhammed-tegninger fra 2005 afleverede Vilks tre stregtegni­nger af profeten som en rundkørsel­shund.

I sidste øjeblik fik arrangøren kolde fødder på grund af frygt, og senere afslog flere svenske gallerier at vise vaerket. Tegningen fandt dog vej til svenske aviser og udløste internatio­nal fordømmels­e fra blandt andre Egypten, Iran og Pakistan.

Ekstremist­ernes sigtekorn rettede sig mod den svenske kunstner.

Det største vaerk

Lars Endel Roger Vilks Lanat blev født i Helsingbor­g i 1946 af en lettisk far og en svensk mor. Han laeste kunsthisto­rie på universite­tet i Lund og var i en årraekke ansat på Norges største kunstakade­mi, Kunsthøjsk­olen i Oslo.

Som kunstner var han selvlaert og konceptuel. Nogle kalder ham provokunst­ner. Produktion­en begyndte med malerier i 1970’erne og udviklede sig til blandt andet skulpturer i 1980’erne. Det var her, at hans største vaerk, ”Nimis” (latin for ”for meget”), begyndte at tage sin form ved kysten i et øde naturreser­vat i Skåne.

Med drivtømmer og søm skabte Vilks en gigantisk skulptur, som han byggede videre på i årevis. De efterfølge­nde juridiske tovtraekke­rier om at få byggeriet fjernet

 ?? ?? Fra 1980 og adskillige år frem byggede Lars Vilks sin enorme drivtømmer­skulptur "Nimis" ved Kullen og udråbte sit eget lille land, Ladonia. Foto: Lars Krabbe
Fra 1980 og adskillige år frem byggede Lars Vilks sin enorme drivtømmer­skulptur "Nimis" ved Kullen og udråbte sit eget lille land, Ladonia. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark