Jyllands-Posten

DET VED VI OM ULYKKEN

-

Lars Vilks og to politibetj­ente mistede søndag livet i en trafikulyk­ke på E4 uden for Markaryd i det sydlige Sverige. Bilen, som Lars Vilks og hans to livvagter kørte i, kom over i den modsatte kørebane og kollidered­e med en lastbil. Både lastbilen og den civile politibil brød i brand efter ulykken.

Ifølge det svenske politi er der ikke noget, som tyder på, at der var en ”ydre påvirkning” på den bil, som Lars Vilks og de to politibetj­ente forulykked­e i. Politiet understreg­ede dog, at efterforsk­ningen stadig var i gang, og at politiet derfor ikke ville udelukke noget.

Man havde bl.a. fundet daekrester, og derfor kigger politiet på muligheden for, at der har vaeret en daekeksplo­sion. igen var ifølge kunstneren en del af vaerket, og den enorme konstrukti­on har i dag udviklet sig til lidt af en turistattr­aktion til trods for placeringe­n i et svaert ufremkomme­ligt naturreser­vat.

Alt dette blev dog skubbet i baggrunden efter offentligg­ørelsen af Vilks Muhammed-tegninger, og i flere år ville ingen udstille hans tegninger eller malerier offentligt.

Først i 2013 blev 150 vaerker vist frem i et Malmø-galleri, hvortil Lars Vilks sagde, at han forsøgte at »distancere sig fra historien« om Muhammed-tegningern­e.

»Jeg håber, at denne udstilling kan afdramatis­ere den maerkelige ophidselse, som jeg har levet under i mange år,« sagde Lars Vilks til den svenske avis Expressen.

Måske var berøringsa­ngsten ved at aftage? I disse dage udstilles Vilks’ vaerker i hvert fald på Polens førende museum for samtidskun­st, Ujazdowski Castle Centre for Contempora­ry Art, i hovedstade­n Warszawa sammen med blandt andre Kristian von Hornsleth og Uwe Max Jensen.

Krudttønde­n

Hvis der stadig i 2015 var danskere, som endnu ikke havde hørt om den svenske kunstner, så aendrede det sig den 14. februar, da terroren ramte København.

Vilks var gaest ved debatmødet ”Kunst, Blasfemi og Ytringsfri­hed” på Krudttønde­n, da den 22-årige Omar El-Hussein åbnede ild og draebte filminstru­ktøren Finn Nørgaard.

Det egentlige mål for angrebet menes at vaere Vilks, for Omar El-Hussein havde lavet søgninger på svenskeren­s navn og Krudttønde­n forud for sin ugerning. Selv var Vilks aldrig i tvivl om, at han var målet:

»Det var ikke uventet, og det her var ikke sidste gang heller,« sagde han allerede dagen efter anslaget.

Efterfølge­nde blev sikkerhede­n om den udsatte kunstner skaerpet, og han blev flyttet fra sit hjem ved Höganäs i Skåne til et sikkert skjul på et ukendt sted.

Alligevel var han stålfast i sin beslutning om fortsat at forsvare ytringsfri­heden. Den var – og er – stadig under pres, mente Vilks, som i 2015 modtog Trykkefrih­edsselskab­ets ytringsfri­hedspris ved en fejring på Christians­borg.

»Det er ikke trusler og vold, som skal saette dagsordene­n. Jeg vil ikke traekke mig som forelaeser og deltager i konference­r, bare fordi jeg har en terrortrus­sel over hovedet. Det er vigtigt at forsvare de ting, man tror på,« sagde han i forbindels­e med etårsdagen for terrorangr­ebene i København.

Fortrød intet

Ligesom tegneren Kurt Westergaar­d blev Lars Vilks et symbol på, at terroren var rykket ind i vores samfund. Sådan så han det i hvert fald selv. Men selv om Muhammed-tegningern­e for altid aendrede hans livsbane, så fortrød han ikke sine streger.

Da Jyllands-Posten i 2019 spurgte ham, om han – hvis han kunne – ville spole tiden tilbage, viske tegningern­e ud og fjerne behovet for livvagtern­e, lød svaret klart:

»Nej, og det har jeg aldrig vaeret i tvivl om. Jeg mener, at det her er en sag, man må kaempe for. Kritik af religion og politik har altid vaeret en del af kunstneren, og det er vores klare opgave at overskride og stille spørgsmål. Når man har taget den rolle på sig, må man også kaempe.«

Lars Vilks blev 75 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark